ЕУ треба да омогући балканским државама приступ фондовима за развој инфраструктуре и престане да подржава локалне аутократе како би се смањио штетан утицај Кине, неки су од закључака најновије студије америчког Центра за анализу европске политике (ЦЕПА).

Како се наводи у анализи, Кина јавно подржава земље Западног Балкана на путу ка ЕУ, али кинеске инвестиције у региону у склопу иницијативе „Појас и пут“ (БРИ) имају негативан ефекат на шансе тих држава да постану чланице.

„Специфични начини на које ’Појас и пут‘ омета интеграцију Западног Балкана у ЕУ разликују се у извесној мери од државе до државе, али пре свега укључују тзв. ’дужничку дипломатију‘, промовисање еколошке политике која није у складу са стандардима ЕУ и искоришћавање и подржавање корупције у појединим владама“, наводи се у извјештају.

Израз „дужничка дипломатија“ односи се на кинеску политику финансирања инфраструктурних пројеката како би земље које позајмљују новац биле „заробљене“ у дугу који их чини отвореним за кинески утицај.

Пример за то је изградња ауто-пута Београд-Бар, за коју се Црна Гора задужила код кинеске „Ексим банке“, што је за последицу имало скок дуга те земље на 80 одсто БДП-а у 2018. години. Како се наводи у анализи, кинески зајмови су привлачни за земље Западног Балкана зато што су средства која те државе примају за развој инфраструктуре кроз европске ИПА фондове неадекватна.

ЕУ треба да пружи кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство приступ структурним фондовима и Кохезионом фонду, који су тренутно резервисани за земље-чланице, у замену за повиновање прописима ЕУ у поступцима јавних набавки, који су тренутно обавезујући само за чланице ЕУ, додаје се у извештају.

Европска унија такође треба да промени начин на који је годинама третирала Западни Балкан и прекине са политиком „стабилократије“, односно подршке аутократским лидерима зарад стабилности у региону.

„Уместо да јој парола на Западном Балкану буде ’стабилност‘, ЕУ треба да покаже да се јасно разликује од Кине и поврати кредибилитет у региону тако што ће подржавати и сарађивати са истински демократским реформаторима где год их може наћи“, наводи се у анализи. Предлаже се и да председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп посети регион и потврди америчку подршку европској будућности Западног Балкана.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Нова америчка анализа о Балкану

* Обавезна поља