martin-sulcБЕРЛИН – Председник Европског парламента Мартин Шулц оценио је као неодговоран став Атине ако одлучи да више не преговора с међународним кредиторима, задуженим за привредне реформе у Грчкој, преносе данас немачки медији.

„Сматрам неодговорним ако грчка влада више не жели да сарађује с кредиторима на садашњој основи”, рекао је Шулц у интервјуу за сутрашње издање листа Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Шулц, који је први европски високи званичник у посети Атини после парламентарних избора, оценио је да преговори између Грчке и њених поверилаца могу једино да се воде „путем консензуса, а не путем провокација”.

Нови грчки министар финансија Јанис Варуфакис изјавио је јуче да Атина нема „никакву намеру” да сарађује с делегацијом „тројке” (Међународног монетарног фонда, Европске комисије и Европске централне банке).

Коментаришући састанак с грчким премијером Алексисом Ципрасом, Шулц је рекао да је стекао утисак да може да се разговара с владом, али да постоје одређене резерве.

„Отишао сам из Атине са осећањем да се може и мора разговарати с Ципрасом и да се може постићи компромис с њим, али без икаквих гаранција. Ситуација је крхка али не и безнадежна”, закључио је председник Европског парламента.

Варуфакис – Грчка неће сарађивати са ЕУ и ММФ

Грчка влада неће сарађивати са Европском унијом и мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), нити ће тражити продужење програма финансијске помоћи, изјавио је данас грчки министар финансија, Јанис Варуфакис после састанка са председником Еврогрупе, Јеруном Дајселблумом у Атини.

„Ова платформа нам омогућава да добијемо поверење грчког народа. Наш први потез као владе неће бити да одбацимо разлоге за преиспитивање овог програма прихватајући његово продужење“, поручио је Варуфакис, а преноси британски лист „Гардијан“ у електронском издању.

Варуфакис каже да је пружио уверење Дајселблуму да званична Атина планира спровођење реформи које би привреду Грчке учиниле конкурентнијом и које би допринеле уравнотежењу буџета.

Ципрас смирује тензије

АТИНА – Нови премијер Грчке Алексис Ципрас покушао је данас да смири тензије с међународним кредиторима, рекавши да његова левичарска влада не тражи конфликт већ јој је само потребно „време да одахне”.

„Ниједна страна не тражи конфликт, а наша намера никад није била да једнострано делујем по питању грчког дуга. Наш заједнички интерес је економска стабилност и обнова екномије у нашој заједничкој кући, Европи”, рекао је Ципрас у саопштењу објављеном на енглеском.

Ципрас инсистира на томе да одлука његове владе да оконча болне реформе уведене Грчкој у замену за позајмице Европске централне банке, ЕУ и Међународног монетарног фонда, не значи да се неће придржавати својих обавеза, пренео је АФП.

„Моја обавеза да поштујем мандат грчког народа, уз окончање политике штедње и повратак на агенду раста, ни на који начин не значи да нећемо испунити своје обавезе према Европској централној банци или ММФ-у, кад је реч о зајму”, истакао је Ципрас.

„Напротив, то значи да нам је потребно време да предахнемо и створимо сопствени програм опоравка”, додао је он.

Ципрас је рекао и да је саветовање с европским партнерима тек почело и да је, упркос чињеници да постоје разлике у перспективи, апсолутно уверен да ће ускоро бити постигнут спразум који ће донети бенефиције и Грчкој и Европи у целини.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Нова грчка влада и дугови

* Обавезна поља