Два дана пошто је Уставни суд Kосова објавио целовиту одлуку да је у складу са уставом да се нова влада формира без одласка на изборе, косовска Скупштина изгласала је новог премијера – Авдулаха Хотија из редова странке Демократског савеза Kосова (ДСK).

Широка коалиција коју предводи на изборима другопласирани ДСK Исе Мустафе окосница је већине коју чине све парламентарне странке осим изборних победника из Самоопредељења и Демократске партије Kосова Kадрија Весељија.

Посланици у косовској скупштини изгласали су нову владу, са 61 гласом “за”. Српска листа има два места. Горан Ракић из Српске листе обављаће дужност потпредседника и министра за локалну самоуправу. Америчка амбасада у Приштини поздравила “мирно формирање” нове владе.

Кандидат за новог косовског премијера Авдулах Хоти рекао је у експозеу да је дијалог са Београдом од виталне важности, те да су улоге ЕУ и САД у том процесу неодвојиве. Авдулах Хоти је посланицима поручио да сви треба да буду укључени у дијалог и да буду уједињени, укључујући ЕУ и САД.

“Дијалог о постизању коначног споразума је витални интерес Косова. Власти ће у потпуности поштовати устав током разговора. Дијалог ће имати јасне циљеве о питањима о којима ће се разговарати и ми ћемо бити транспарентни. Споразум ће се међусобно заснивати на равноправности Косова и Србије”, рекао је Хоти. Тиме ће, наставио је он, бити омогућено чланство Косова у ЕУ а дијалог захтева координацију и јединство између институција у Приштини.

“У дијалогу морамо сви да будемо заједно, јер је то свима у интересу. Заједно морамо да будемо у скупштини, где ће се ратификовати дијалог. Опозиција мора да има водећу улогу”, рекао је Хоти. Према Хотију, улога ЕУ и САД биће нераздвојива. Говорећи о перспективама и плану своје владе, навео је да је народу на Косову потребна влада која ће му служити, а не обрнуто.

У БУДУЋОЈ ВЛАДИ ДВА МЕСТА СРПСКОЈ ЛИСТИ

Седница косовске скупштине почела је са закашњењем од пола сата, а у скупштинској сали на почетку није било посланика Самоопредељења. Хоти је презентовао и предлог састава нове владе са четири потпредседника и 16 министарстава.

Први потпредседник владе био би Бесник Тахири из Алијансе за будућност Косова. Остала три потпредседника били би Дритон Сељманај, Аљбуљена Хаџа и Горан Ракић из Српске листе, који би обављао и дужност министра за локалну самоуправу. Далибор Јевтић из Српске листе предложен је да и даље обавља дужност министра за заједнице и повратак.

Из Демократског савеза Косова предложени су Хикмете Бајрами за министарку финансија, Бесијан Мустафа за министра пољопривреде, Вљора Думоши за министарку културе, Агим Вељију за министра унутрашњих послова, Антон Ћуни за министра одбране, Арбен Абраши за министра инфраструктуре, Арменд Земај за министра здравља.

Из Алијансе за будућност Косова Бљерим Кући био би министар економије, Мељиза Харадинај министарка иностраних послова, министар правде Сељим Сељими а Рам Љика министар образовања. Скендер Речица предложен је за министра за рад и социјално старање, Весељ Краснићи за министра за трговину и индустрију и Енис Керван за министра регионалног резвоја.

Амбасада САД у Приштини поздравила је на Твитеру “мирно формирање” нове косовске владе.

“Радујемо се што ћемо сарађивати са владом Хотија и наставити важан посао на миру, правди и просперитету, укључујући и напоре за јачање регионалних односа и борбу са COVID-19”, написано је на Твитер налогу амбасаде.

Авдулах Хоти – Фото: Танјуг (архивски снимак)

КО ЈЕ АВДУЛАХ ХОТИ НОВИ КОСОВСКИ „ПРЕМИЈЕР“

Авдулах Хоти, нови премијер привремених приштинских институција из Демократског савеза Косова, дугогодишњи је члан те странке, коју је основао Ибрахим Ругова, економиста по образовању, британски докторант, а важи за тихог, мада „тврдог“ човека, али се у Приштини верује да ће бити „премијер из сенке“ свог политичког ментора, шефа ДСК, Исе Мустафе.

Хоти је у влади Аљбина Куртија био потпредседник, али је смењен исте ноћи када је изгласано неповерење лидеру Покрета Самоопредељење.

Хоти је по струци економиста и током своје политичке каријере прошао је различите нивое власти – од локалне самоуправе, министарског места, једне неуспеле кандидатуре за премијера и места потпредседника владе.

Аналитичари за њега кажу да “има тежину као политичка личност и део ДСК”, али да је технократа, што пресудно утиче на доношење одлука.

Описују га и као унивезитетског професора, који није познат по тврдим ставовима, веома је, кажу, повучен и није агресиван у наступу.

После стицања дипломе Економског факултета у Приштини, Хоти се усавршавао на Универзитету Стафордшир у Великој Британији, где је докторирао економију.

Политичку каријеру на Косову градио је најпре као саветник министра за образовање 2006. године, да би 2008. постао део тима Исе Мустафе који је тада био градоначелник Приштине.

Када је Мустафа постао премијер 2014. године, Хоти је у влади заузео важно место министра финансија.

На изборима 2017. године, Хоти је био кандидат за премијера Косова, али није успео да дође до те позиције јер је ДСК био тек трећи.

Позицију Хотија на премијерској функцији штитиће лидер ДСК Иса Мустафа, некада и сам косовски премијер, који се сматра Хотијевим ментором и политичким оцем.

Аналитичари тврде да ће заправо Мустафа бити “премијер из сенке”.

За разлику од претходника Куртија, Хоти није хапшен због политичких активности.

РИЧАРД ГРЕНЕЛ ПОЗДРАВИО НОВУ „ВЛАДУ КОСОВА“

Специјални изасланик председика САД за дијалог Ричард Гренел поздравио је данасњи избор нове владе у Приштини, на челу са премијером Авдулахом Хотијем (ДСК).
Поручио да једва чека наставак дијалога.

„Поздрављам нову Владу Косова и радујем се наставку партнерства с њима у дијалогу са Србијом“, навео је Гренел у изјави достављеној медијима.

Хотијева влада наследиће претходну Аљбина Куртија, којој је изгласано неповерење након само 50 дана власти, пре свега због заоштравања односа са САД.

ВУЧИЋ: ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА КОСОВСКО ПИТАЊЕ РАСТЕ И У САД И ЕУ

Председник Александар Вучић изјавио је да су нова правила Приштине за улазак робе на Косово “суманута” и додао да ће се видети да ли ће их нова приштинска влада повући. Напоменуо је и да интересовање за косовско питање расте и у САД и у Европској унији.

Александар Вучић је рекао, поводом нових мера које је увела Приштина, да не разуме како они замишљају живот у 21. веку, у којем нема слободног протока робе, услуга, људи и капитала. Додао је да су то, срећом, осудили Американци, Европљани, Руси, јер је реч о цивилизацијским вредностима које су неупитне.

Вучић је новинарима у Новом Пазару, након обиласка радова на изградњи и реконструкцији путева, рекао да централна Србија због тих мера губи око милион евра дневно, али да тиме губе и косовски Албанци, којима је потребна и сировина из централне Србије, али и готови производи којима тргују.

“Они су навикнути на највећи део производа који долази из централне Србије или како би они рекли из Србије”, рекао је Вучић.

Додао да је да је слободна трговина један од темеља на којима је Београд инсистирао и да се зато залагао за снажније повезивање и од Цефте, да би могло да се ради, тргује, праве путеви, повезују људи. Упитан зашто се није изјаснио у вези са новим правилима до сада, Вучић је рекао да га новинари нису питали, а и да није у стању да сваког дана коментарише нове одлуке, јер сваког дана Приштина измисли нешто ново.

“Изјаснили су се они који је требало да се изјасне, од Марка Ђурића до Владе Србије”, указао је Вучић.

На питање да ли ће отићи до Јариња, јер је близу Новог Пазара, Вучић је рекао да је данас био надомак Брњака, а не Јариња.

Aлександар Вучић – Фото: Снимак екрана/YouTube

“Били смо надомак Брњака, а не Јариња, само да смо пошли лево, односно на исток, отишли бисмо у Зубин Поток, сад бисмо морали до Рашке па да се спуштамо ка Јарињу, тако да нам је Јариње и даље мало даље”, рекао је председник.

Говорећи о односу САД према косовском питању Вучић је истакао да САД не губе интересовање за решавање косовског питања, упркос проблемима са којима се та земља суочава, рекао је председник Александар Вучић и додао да интересовање за то питање расте и у ЕУ.

Александар Вучић је, упитан да ли ће се комплексна ситуација у САД одразити на пад интересовања Вашингтона за решавање питања КиМ или, ипак, рачуна са посвећеношћу и ентузијазмом Ричарда Гренела да се постигне резултат, пренео је да са Гренелом размењује поруке и да амерички изасланик показује интересовање сваког дана.

Такође је указао и да се чуо са изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком, додајући да се ни њихово интересовање не смањује, већ расте. Србија, каже, мора да разговара са свима, али треба да знамо на чему ЕУ заснива свој оптимизам када жели да убрза процес решавања косовског питања.

“Ја до сада нисам видео никакав предлог. Реално је да седнемо и разговарамо, али да не постоје никакве таксе, нити ограничења. Ја сам спреман увек, мени је држава важнија од странaчких и других питања”, рекао је Вучић одговарајући на питања поводом Лајчакове најаве да би до краја јуна могао да се настави дијалог са Приштином и да чланице ЕУ желе да се процес убрза.

Поводом информација да ће Јевгениј Примаков бити постављен за шефа агенције Руска сарадња, Александар Вучић је изјавио да Србија са Русијом има истински пријатељске односе и да му “не пада на памет” да се меша у њихову кадровску политику.

“Поносан сам на чињеницу што сам после Николе Пашића, после више од 105 година, први Србин који је добио Орден Александра Невског и то из руке Путина. То је гаранција нашег односа”, подвукао је председник.

САОПШТЕЊЕ „СРПСКЕ ЛИСТЕ“

Српска листа, која је подржала формирање нове Владе у Приштини на челу са Авдулахом Хотијем, саопштила је данас да је то урадила „у циљу заштите интереса српског народа“.

У саопштењу се наводи да ће у Влади Авдулаха Хотија министри српске листе „настојати да се што пре укину све препреке како би се наставио дијалог ради нормализације односа и унапређења права и положаја Срба у покрајини“.

„Нова влада ће укинути таксе и ‘реципрочне’ мере. У складу са коалиционим споразумом, нова влада се обавезује да ће имплементирати до сада постигнуте споразуме у преговорима Београда и Приштине, те поштовати права српског народа на Косову и Метохији“, наводи се у саопштењу.

АНА БРНАБИЋ О НОВОЈ КОСОВСКОЈ „ВЛАДИ“

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да се нада да ће нова приштинка влада бити довољно одговорна, пре свега, према својим грађанима.

Она је изразила наду и да нова влада неће водити популистичку политику, већ да ће размишљати о томе шта је потребно урадити за економски напредак целог региона.

Брнабић су новинари на Облачинском језеру, пре него што је стигла вест из Приштине да је изгласана нова влада, упитали да ли ће се њеним избором, нешто променити према Србији, одговорила да то не зна, али да се нада да хоће, јер је то у интересу свих грађана региона, без обзира да ли су Срби или Албанци или било које нације.

 

 

 


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Нова влада у Приштини и реакције

* Обавезна поља