NATO-bombardovanje-790x532-700x471За западне политичаре и медије двадесета годишњица догађаја у Сребреници  постала је повод за нове нападе на Србе.  Американци и Британци покушавају да испровоцирају нова међуетничка трвења у региону, уместо да се позабаве смиривањем свих народа који живе на Балкану.

А зашто су се британски премијер Дејвид Камерон и његове колеге „сконцентрисали на Сребреницу“?

Одговор је очигледан: врло брзо ће бити и годишњица операције НАТО-а „Промишљена снага“. Јула 1995. Пентагон и Брисел су одлучили да направе велику ваздушну операцију против Републике Српске. Авијација САД, Велике Британије (најснажније у том периоду), Немачке и других земаља Алијансе је почела методичнода бомбардује позиције босанских Срба.

Пилоти су користили бомбе велике прецизности са ласерским навођењем.

„Промишљена снага“ је постала прва војна акција (ја бих је назвао „прва казнена“) у историји Алијансе. Тада су се на Балкану први пут после 1945.године појавиле и војно-ваздушне снаге Немачке. За две недеље „казнене јединице“ су имале 3515 налета и избациле 1000 авионских бомби. Носачи авиона војно-поморских снага САД, стационирани на Јадранском мору, без одмора су избацивали крилате ракете „Томахавк“.

Главни циљ, природно, су им били  радарски уређаји, складишта оружја, мостови и телекомуникациони центри. НАТО је Босанцима и Хрватима помогао да истерају из сопствених домова преко 50.000 Срба.

Али ко би се данас сећао још и тога?

Геноцид, о коме баш није корисно причати. Уосталом, и зашто, много је једноставније нанети „превентивни информациони ударац“ по Србима, а Европљанима рећи: „Све смо радили правилно 1995.године у Босни и Херцеговини, а после тога 1999. у Србији и Црној Гори. Па спасавали смо Босанце, па затим и Албанце“.

Цинични пилоти су извршавали наређења циничног политичара и вође САД-а Била Клинтона.

Али данас уопште није пријатно да га  било ко подсећа на „Промишљену снагу“. Сада је његова супруга Хилари кандидат за председника САД. Пред изборе 2016. боље је да нико не зуцне о томе шта је мала, али одабрана „чета Клинтонових“ чинила по Балкану. Не би се опрали од греха! Зато су и изабрали нови пи-ар-пројекат:  „Сребреница“. Биће мирније! Ту се може и добро зарадити, а и заузети Бела кућа  да се бар још 4 године мирно „управља  светом“.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Нове западне провокације против Срба

* Обавезна поља