pregovori-briselИако Србија од лањског отварања преговора чека „зелено светло” за отварање неког поглавља, вест из Брисела да се тај тренутак приближио није овде дочекана са одушевљењем, већ са великом задршком. Сумња се да је намера да се овим путем, заобилазно, реши статус Косова супротно Бриселском споразуму.

На питање како коментарише изјаве српских званичника да се поглављем 35 од Србије тражи да призна независност Косова, портпаролка Маја Коцијанчич избегла је одговор и само рекла да су „Европска комисија и ЕЕАС припремили и доставили Савету министара своју оцену о напретку дијалога и предложили државама чланицама отварање поглавља 35”.

Међутим, шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да Србију чуди приступ земаља и партнера са Запада који мењају текст преговарачке платформе без информисања Србије. „Ми не морамо да се слажемо око свега, али приступ мора да буде пријатељски и партнерски, и то је оно што ми замерамо земљама са Запада које су признале Косово, зато што не раде уз договор и сагласност са Србијом”, навео је Дачић.

Потпредседник владе је нагласио да за Србију неће бити прихватљиво уколико не буде промењена преговарачка платформа ЕУ за поглавље 35 које се односи на наставак дијалога Приштине и Београда, примену Бриселског споразума и нормализацију односа Косова и Србије. „Сви добро знају докле Србија може да иде. Србија може да иде до оне линије статусне неутралности. Јасно је речено да ништа што није договорено у Бриселу неће моћи да буде у преговарачкој платформи. На срећу, ту је и пет земаља које нису признале Косово”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, формално процедура дозвољава да се о платформи ЕУ изјасне државе чланице, али да је сасвим извесно да ће бити извесних промена тог текста и да о њему треба да се изјасни Европски савет и земље чланице до децембра.

И Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, изјавио је да ће Влада Србије јасно поручити ЕУ да је за Београд неприхватљиво да на преговарачком столу буде питање статуса самопроглашеног Косова, а не нормализација односа са Приштином.

Ђурић је истакао да нема сумње да је у току покушај да се питање евроинтеграције Србије увеже са уступцима Београда у погледу статуса Косова и Метохије. „Очигледно је да они планирају да отворе поглавље, али питање је којом ће брзином да тече евроинтеграција Србије”, рекао је Ђурић, према Танјугу, додајући такође да још има времена за поправљање онога што ће бити дефинисано као садржај приступних преговора у поглављу 35.

aleksandar-vulin-1370815169-323223И министар Александар Вулин сматра да је нацрт платформе за поглавље 35 у супротности са Бриселским споразумом. „Свако ко мисли да ће Вучић прихватити да оно што није дао у преговорима допусти у поглављу 35, у коме није било правила шта мора да се деси да би било отворено и да се сада појављују неки нови услови и кршење Бриселског споразума, тај се вара”, поручио је Вулин у изјави новинарима у републичком парламенту.

Према процедури за преговоре, Србија би, како је пренела Бета, након одлуке земаља чланица требало да буде позвана да достави преговарачку позицију, у којој ће изнети план за испуњавање услова. Потом ће ЕУ израдити своју заједничку позицију за преговоре, на чему се према наводима из медија већ ради у ЕУ.

На питање „Политике” да ли Србија уопште може нешто да промени у преговарачкој платформи ЕУ, Маја Ковачевић, доцент на Факултету политичких наука и некадашња директорка канцеларије СЦГ за придруживање, одговара да је велико питање шта учесници у разговорима подразумевају под нормализацијом односа Београда и Приштине. „Поглавље 35 не може да се пореди са осталим поглављима, јер је оно по својој природи превасходно политичко, и ту постоји широк простор за тумачења, па ме не чуди што земље ЕУ раде то што раде, тумаче га на свој начин и следе сопствене интересе”, каже Ковачевићева и мисли да је „мало наивно то што смо ми тиме изненађени”.

Мада Србија може у контакту са земљама ЕУ да избегне да у преговарачкој платформи неке формулације буду конкретније наведене, то ипак, како каже, неће суштински решити проблем нити спречити да се одређено питање постави на дневни ред у будућности. „Наравно да је сасвим изводљиво да, рецимо, не буде споменуто да ’Газиводе’ треба да се да Косову, али онда остаје захтев да Србија не омета функционисање електроенергетског система на Косову. А то вам је у ствари – то”, објашњава она.

Поглавље 35 од почетка је било проблематично, између осталог и због тога што се третира као приоритетно, са поглављима 23 и 24 о безбедности и правосуђу, а да није тачно био познат његов садржај. Објашњавано је да је то инструмент за праћење дијалога.

Кипарски уместо модела две Немачке

oliver ivanovicОливер Ивановић, лидер Грађанске иницијативе СДП, сматра да треба предложити кипарски модел за решавање косовског питања и да би то био најбољи одговор на притиске у вези са отварањем тог поглавља.

Конкретно, кипарски модел би, како објашњава за наш лист, значио пријем Србије у ЕУ у њеним уставним границама, и са Косовом, с тим да се, сходно кипарској ситуацији, на територији КиМ не примењује европско законодавство, него само на остали део, као што се примењује на јужни део Кипра, не и на север.

Од тренутка уласка Кипра у ЕУ, 2004, прошло је ево већ 11 година. Није се ништа битно променило. Сада кипарски Турци, како каже, схватају шта губе и спремни су на разговоре о неком решењу које би морало бити обострано прихватљиво.

На нашу опаску да из ЕУ кажу да неће да им се понови Кипар, он истиче да немају они право на такав став, јер то није једини случај и да су они то направили и у случају Ирске.

„Инсистирање на неком принципу кад смо ми у питању не би било коректно. ЕУ сада у контексту сиријске и северноафричке кризе има још једну бригу више, а то је питање евентуалне стабилности на западном Балкану. Нема стабилног Балкана ако Србија није стабилна”, каже Ивановић.

Могерини: Вучић и Мустафа за спровођење свих споразума

БРИСЕЛ – Премијер Србије Александар Вучић и косовски премијер Иса Мустафа, поновили су вечерас, да остају посвећени спровођењу свих раније постигнутих споразума, нарочито оних усвојених 25. августа у Бриселу, наводи се у саопштењу кабинета шефице европске дипломатије, Федерике Могерини.

Двојица премијера водила су отворен разговор о тренутној ситуацији у дијалогу, нарочито када је реч о спровођењу споразума склопљених 25. августа”, наводи се у саопштењу, објављеном на Твитер налогу портпаролке Могеринијеве, Маје Коцијанчич.

Могерини је вечерас била домаћин неформалне вечере, којој су Вучић и Мустафа присуствовали у оквиру дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, додаје се у саопштењу.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови бриселски услови за Србију

* Обавезна поља