radomir-nikolicБЕОГРАД – Српска напредна странка и даље анализира рад локалних самоуправа и својих функционера, а грађаниће у наредном периоду видети много квалитетнихпромена, каже Радомир Николић, председник Извршног одбора СНС-а, за „Политику”. Он очекује да овај посао буде завршен до краја октобра.

Николић је, као председник ИО, био задужен за рад локалних самоуправа и локалних функционера из своје странке, прикупљао је извештаје о њиховом раду, а све то је требало да резултира сменом оних који нису добро радили и који су лошим радом и бахатим понашањем штетили угледу странке. Лидер напредњака Александар Вучић је на неколико седница Главног одбора најављивао смене директора државних предузећа из редова своје странке који нису урадили ништа у тим фирмама, већ су се понашали бахато и расипнички. И ови директори и посланици и други функционери били су под страначком лупом, или је бар тако саопштавано јавности, а некако нисмо видели да су све те анализе резултирале сменом оних који су морали бити смењени ако су анализе и најаве биле озбиљне.

Вучић је, пре неколико дана, у једном интервјуу, рекао да нема времена да се бави партијом и самокритично констатовао да је крив пред људима из СНС-а и да су у праву када га критикују. Радомир Николић каже да велики број руководилаца странке учествује у извршној власти и да због обавеза немају времена да се баве странком, а њихово присуство је веома важно. Он Вучићеву изјаву доживљава као најаву мало већег ангажмана око странке и истиче да они већ неко време разговарају о томе шта треба урадити.

На нашу примедбу да је много тога помпезно најављивано, а да се не примећују неки резултати свих тих анализа, Николић одговара: „Ми смо доста тога урадили, можда нисте довољно упознати. Променили смо једног од два градоначелника, другог ћемо променити врло брзо, у многим установама смо променили људе… Што се тиче локалних самоуправа и наших локалних одбора, имамо план и очекујем да ћемо у наредном периоду озбиљно да се позабавимо питањем странке и локалне власти. Очекујем да тај озбиљан план буде реализован до краја октобра и видећемо како ће то да иде. У сваком случају, осетиће се значајно унапређење рада странке и њеног учешћа у локалној власти у наредна два-три месеца. Све што смо најављивали реализоваћемо. Нисмо одустали ни од чега, напротив радимо даље анализе, како би цео посао био добро урађен и како би резултат тога биле квалитативне промене.”

Што се тиче директора јавних предузећа, од којих многи не служе на част СНС-у, Николић каже да су они у ингеренцији владе, да она анализира њихов рад, и додаје да је премијер Вучић најавио смене. „Очекујем да ће и о томе да се прича”, рекао је Николић.

Српска напредна странка имала је изборну седницу скупштине 25. јануара и тада су изабрани сви страначки органи осим Главног одбора. На питање када ће то бити урађено, Николић одговара: „Имамо ГО, он функционише, а избор новог је у ингеренцији председника странке.” Николић подсећа и на поплаве које су нас задесиле, али и на сет врло важних закона, чије доношење је било неопходно, а које је влада морала да припреми, као илустрацију тога с чим је све влада морала да се суочи и да уради на самом почетку свог рада. Вучић је, кад је помињао незадовољство својих напредњака што се не бави више странком, можда мислио и на посао који га чека – избор новог Главног одбора. Он је одлагање тог посла објаснио овако: „За 400 чланова ГО предложено је више од хиљаду кандидата. Изабраћемо нови у наредних 90 дана.” Парламентарни избори и све што је задесило владу на почетку мандата вероватно су разлог што још функционише стари ГО, а људи умеју да буду незадовољни ако не добију места за која верују да им припадају.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови главни одбор СНС-а

* Обавезна поља