Скупштински одбор за уставна питања и законодавство одлучио је на седници одржаној дана 14.07.2017. да кандидат за новог Заштника грађана буде Зоран Пашалић, тренутно председник Прекршајног апелационог суда. За њега је гласало 9 посланика владајуће коалиције (СНС-СПС и Покрет Социјалиста), која га је и предложила.

Поменути одбор иначе броји 17 чланова. Дакле, за господина Пашалића није гласао ниједан посланик опозиције, која је опет имала своје кандидате. Радикали су предложили Екатарину Маринковић, ДС и СДС Милоша Јанковићa и ДЈБ Војина Биљића. Након расправе гласало се понаособ о сваком кандидату, али они из опозиционих партија нису добили довољан број гласова. Разумљиво. Ово је Србија.

Иначе, кандидати су имали прилику да се обрате члановима одбора,  а расправа је као и обично била бурна, на радост грађана који траже замену за управо завршени ријалити шоу „Парови“. Оно што је режимском кандидату највише и најчешће замерано јесте да је студирао 13. година и да му је просек на факултету изузетно низак, свега 6,7.(1) Али, будући обдусман није дао на себе. Објаснио је он њима, посланицима, да ништа није како изгледа. Да је он тако дуго студирао јер је, уз студирање, радио у својој и туђим фирмама. Па, није стизао да учи, сиромах. Иначе би то он очас посла. А ни оцена, дабоме, није увек мерило знања.

Мислим да би свима било боље да је ћутао. Њему највише. Или да је бар узео неког да га засупа. Овако, некако ми је заличио на Томислава Николића, у оној полемици са професором Бакићем, када је знао да има диплому, али није знао ни који је смер завршио, нити како му се до факултета долази. 

Но, право да Вам кажем, тако дуго студирање не мора да буде лоше само по себи. Некада су за такве „школарце“ дични српски домаћини говорили да су „пекли занат“, а они сами за себе „да су изучили школу живота“. И јесу, бога ми! Уосталом, зар је господин Пашалић крив што у то време није постојао „Мегатренд“, изум славног „научника“ Миће, који је много учинио за скраћивање просека студирања у Србији.

И зар ће неко да ми каже како би Небојша Стефановић, са све десеткама и докторском дипломом потписаном од поменутог  Мегатренд Миће био бољи и стручнији кандидат од господина Пашалића. То не прихватам ни под разно. Стаж је стаж.

А ту је и упорност. Зар ви мислите да је било лако 13. година долазити на исто место и кретати испочетка? Свакако да није. Али, господин Пашалић је био постојан и истрајан. А још је Ји Ђинг, кинеска књига мудрости, написана хиљаду година пре наше ере,  славила истрајност и саветовала „Истрајност на правом путу, доноси награду“. 

И зато, нека се нико не шегачи са предлогом за новог обдусмана. Уме Вучић и горе да одабере. Уосталом, шегачили се или не, њега ће на ванредној седници Скупштине, 19.07.2017. изабрати за новог Заштитника. А Маја Гојковић ће му, као новом припаднику „елите“, упутити свој чувени „медени“ осмех. Можда и два.

Неће ни њему, човеку, бити лако. Треба то издржати …

______________________________

(1) www.politika.rs/scc/clanak/384899/Zoran-Pasalic-kandidat-za-novog-Ombudsmana


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови обдусман

* Обавезна поља