Aleksandar-Vucic-Putin-Cercil-Merkel01БЕОГРАД – Заоштравањем односа Вашингтона и Брисела према Москви, у Влади Србије очекују додатни притисак да се Београд прикључи санкцијама Запада према Русији, сазнаје “Блиц”, а телевизија „Пинк“ објавила је да су из две утицајне светске престонице Србији упућени ултиматуми да осуди Русију и прикључи се санкцијама.

Пад малезијског авиона за који је прозвана Москва по свему судећи довешће до нових санкција према Русији. Британија ће настојати да убеди и друге европске земље да се уведу додатне мере. Србија је, међутим, све мање у позицији да балансира и остане неутрална, правдајући се западним партнерима јаким економским и историјским везама са Руском Федерацијом.

У Влади Србије још није донета ниједна конкретна одлука која би водила ка евентуалној промени досадашње политике. Извор “Блица” из Немањине 11 каже да се очекују додатне “сугестије” западних држава да се Србија, која жели у ЕУ, после несреће у Доњецку конкретније одреди према Русији. Како додаје тај извор, позиција Србије је изузетно отежана после рушења авиона и биће све тежа уколико се односи Запада и Москве буду додатно заоштравали.

Министар спољних послова Ивица Дачић није желео да коментарише да ли ће Србија променити однос према Русији и прикључити се ставовима ЕУ и САД.

„Србија је осудила обарање авиона и захтевали смо истрагу о несрећи. Залажемо се за прекид сукоба и дијалог“, каже Дачић за “Блиц”.

Премијер Србије Александар Вучић изразио је у јучерашњем интервјуу за “Блиц” наду да Србија “ни крива ни дужна неће платити највећу цену због овако ужасног злочина” и додао да се нада да ће они који су га починили бити пронађени и кажњени у што краћем року.

Државни врх је и досад добијао препоруке и очекивања Брисела када је реч о односу, утицају и пословима Москве у Србији. Очекује се да Руси немају монопол у енергетици и да се од базе у Нишу не прави регионални центар за ванредне ситуације. Међутим, до сада није било и већих конкретних последица због руског утицаја и чињенице да Београд није подржао санкције Запада.

„Ипак, сада се већ осећају последице. Тренутно стање јесте да је прича о „Јужном току“ све даља од Србије, а Европска комисија нам је приговорила због односа према Русији“, каже професор ФПН Предраг Симић.

Он додаје да будући кораци зависе и да ли ће бити нових санкција према Москви.

„Последице заоштравања односа Брисела и Москве могу да буду захтеви да се Београд изјасни. Уколико бисмо остали неутрални, то би могло да се одрази на преговоре са ЕУ и они би могли да буду угрожени“, каже професор.

Аналитичар Владимир Трапара из Института за међународне односе, међутим, сматра да рушење малезијског авиона не може да се одрази на Србију.

„Србија ће успети да остане неутрална. Због пада авиона притисак ће се повећати на побуњенике и Русију. Србија са тим нема везе“, каже Трапара.

За додатне санкције Русији последњих дана интензивно се залаже Велика Британија. Тамошњи министар финансија Џорџ Осборн изјавио да нико не треба да сумња у одлучност Британије да казни одговорне за несрећу.

Авион “боинг 777” компаније “Малезија ерлајнз”, на лету Амстердам – Куала Лумпур срушио се 17. јула на истоку Украјине, у региону Доњецка, 60 километара од руске границе, односно у зони сукоба проруских снага и украјинске војске.


Извор: Блиц, ЦЕОПОМ-Истина

Коментари

Један коментар на Нови притисци на Србију

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови притисци на Србију

* Обавезна поља