dacic-eston-taci-22БРИСЕЛ – У бриселским дипломатским круговима спекулише се да би после локалних косовских избора 3. новембра могло да дође до промене формата преговора које Београд и Приштина воде под окриљем ЕУ.

Извори Данаса очекују да се крајем новембра потпише нови, оквирни споразум о нормализацији односа Србије и Косова, који садржи 18 тачака и којим се, између осталог, предвиђа да „обе стране развијају међусобне добросуседске односе засноване на немешању у унутрашња питања и обостраном поштовању територијалног интегритета“.

Потписивању тог документа, у чијој је припреми Берлин наводно имао важну улогу, претходиће, како се спекулише, „мини конференција“ или састанак „на врху“ који би окупио председнике и премијере Србије и Косова, а са београдске стране обавезно и првог потпредседника Владе Александра Вучића.

Према писању приштинског дневника Трибуна, Приштина у вези са променом формата бриселских преговора „има велика очекивања од става Немачке према Србији“, која у децембру чека одлуку Брисела о датуму за почетак приступних преговора са ЕУ. Лист наводи да међународни кругови „не очекују да Србија постане чланица ЕУ без претходног признавања независности Косова“.

Бриселски преговори на премијерском нивоу настављају се у недељу поподне, 8. септембра, потврдила је за Данас портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчић. Премијери Србије и Косова Ивица Дачић и Хашим Тачи требало би да разговарају о темама о којима су преговарали и 27. августа – енергетици, телекомуникацијама и локалним косовским изборима. Дачић је најавио да с њим у Брисел на овај круг дијалога иде и Александар Вучић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови Споразум о нормализацији односа

* Обавезна поља