juzni_tok_bug_123БРИСЕЛ – Министарка енергетике Србије Зорана Михајловић рекла је данас на конференцији о Јужном току у Европском парламенту да ће изградња овог гасовода запослити десетине хиљада људи, а да се Србија спрема да буде главно складиште енергената у региону.

“Очекујем да се током изградње Јужног тока, што директно што индиректно, запосли око 150 000 људи”, изјавила је Михајловић обраћајући се учесницима скупа “Јужни ток – еволуција једног гасовода” који је данас поподне одржан у Европском парламенту

Министарка је додала да ће око 3 500 људи остати стално запослено на одржавању гасовода након изградње.

Она је учесницима, међу којима је био и директор извоза руског гасног гиганта Газпром Александар Медведев, рекла да Србија тренутно плаћа веома високу цену за транзит гаса кроз Украјину и Мађарску и да ће се то након завршетка изградње Јужног тока променити.

“Србија планира да постане главни центар за трансит и складиштење енергената у региону, не само за гас већ и за нафтне деривате”, поручила је министарка.

Медведев је на истом скупу изјавио да ће изградња јужног тока коштати око 15 милијарди евра, од чега, нагласио је, ни један цент неће бити узет од европских порезних обвезника.

“Реч је о чисто приватном и комерцијалном подухвату”, поручио је он и додао да ће изградња овог гасовода омогућити флексибилније и безбедније и чистије снабдевање ЕУ енергијом.

Са друге стране, заменик генералног директора за унутрашње енергетско тржиште у Европској комисији Клаус-Дитер Борхарт упозорио је у свом говору да споразуми које Газпром има са појединим чланицама ЕУ нису у складу са европским прописима и да ће морати да се промене.

“Производња и дистрибуција гаса се морају раздвојити, а није дозвољено ни да једна фирма буде ексклузивни снабдевач, рекао је Борхарт.

Он је истакао да ће ови уговори током следеће две године морати да буду ревидирани, иначе Газпром неће моћи да послује на територији ЕУ.

Билатерални споразуми о изградњи гасовода Јужни ток, који су потписани између Русије, Бугарске, Србије, Мађарске, Грчке и Словеније, Хрватске и Аустрије, представљају кршење закона Европске уније (ЕУ) и морају да се преговарају испочетка, саопштила је данас Европска комисија.

Директор за тржишта енергије при Европској комисији Клаус Дитер Борхерт рекао је, обраћајући се у Европском парламенту, да су споразуми кршење закона ЕУ, преноси портал Еурацтив.цом.

– Комисија је погледала те међудржавне споразуме и дошла до закључка да ниједан од њих није у сагласности са законима Уније. То је разлог што смо тим државама рекли да су под обавезом, јер су чланице ЕУ или чланице Европске енергетске заједнице, да морају затражити поновно преговарање споразума са Русијом, како би ти међудржавни споразуми били у склади са законима ЕУ – рекао је Борхерт.

Он је објаснио да, уколико ти преговори не буду вођени успешно, онда државе треба да пониште споразум са Русијом.

Према његовим речима, европски комесар за енергетику Гинтер Етингер је послао писмо руском министру енергетике Александру Новаку како би му објаснио ситуацију и затражио да „позитивно гледа“ на могућност поновних преговора са државама кроз које ће проћи гасовод.

– Оно што могу да кажем је да међудржавни споразуми неће бити основа за изградњу или операционализацију Јужног тока. Уколико државе чланице ЕУ или државе којих се то тиче не буду поново преговарале споразуме, тада Комисија има начине и средства да их обавеже да то учине. И Јужни ток не може да ради под тим споразумима – поновио је Борхерт.

Он је нагласио да постоје три велика питања о споразумима.

Прво, мора се посматрати правила раздвајања власништва мреже, а то значи да Гаспром, који је и произвођач и снабдевач гаса, не може у исто време бити и произвођач и власник мреже за транспорт.

Друго, недискриминаторни приступ треће стране гасоводу мора бити обезбеђен, односно не може бити ексклузивно право Гаспрома да буде једини снабдевач гасом. Треће, тарифна структура се мора решити.

– Да ли је могуће усагласити изградњу гасовода и оперативни део Јужног тока са тим правилима? Не знам, не знам још – рекао је Борхерт.

Он је упозорио да ће, уколико преговори са Русијом буду успешни, ипак бити потребно неко време да би се Јужни ток прилагодио овим правилима ЕУ.

– Не месеци, можда две године пре него што дођемо до тога – додао је Борхерт.

Заменик руског министра енергетике Анатолиј Јанковски рекао је да Русија не прихвата да се правила ЕУ односе на прекограничне пројекте, као што су гасоводи, који нису стационирани само на територији ЕУ.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови удар на „Јужни ток“ – европски закони

* Обавезна поља