angela merkelХапшење немачког агента због продавања тајни америчким службама још јаче је затегло и иначе напете односе између САД и Немачке и навело обично резервисану канцеларку Ангелу Меркел да јуче изјави како је нови шпијунски скандал у супротности са оним што она сматра сарадњом између партнерских земаља.

Немачки обавештајац је прошле недеље ухапшен због сумње да је био двоструки агент, односно због одавања поверљивих информација Американцима. Како пишу немачки и преносе светски медији, ухапшени је признао да је радио за прекоокеанске службе, укључујући Националну безбедносну агенцију (НСА) која је, како се сазнало прошлог лета, прислушкивала телефон немачке канцеларке.

Меркелова је поручила из Пекинга, где се налази у службеној посети, да су оптужбе о контрашпијунажи веома озбиљне и да ће, ако се испостави да су тачне, то бити „јасна супротност ономе што ја сматрам да је сарадња пуна поверења између агенција и партнера”.

Полиција је ухапсила шпијуна сумњајући да је прослеђивао осетљиве податке Русима. Он је, међутим, признао да је радио за САД. „Шпигл” пише да је у последње две године преснимио између 200 и 300 докумената са ознаком тајности, пребацио их на свој диск и потом предао Американцима, за шта је добио 25.000 евра.

Наводно је до НСА дошао тако што је написао мејл америчкој амбасади у Берлину. Обавештајац се више пута срео са агентима ове службе која, како је открио узбуњивач Едвард Сноуден, чита мејлове милиона људи широм планете. Ова пракса је веома распрострањена и у Немачкој, великој савезници САД. Бундестаг је зато оформио одбор који преиспитује Сноуденове наводе у вези са немачким грађанима и званичницима.

Агент је признао да је одао податке и о раду овог парламентарног тела. Мартина Ренер, чланица поменутог комитета, изјавила је за АП да мора да се свако ко је испитивао Сноуденове наводе нашао под будним оком америчких шпијуна.

Афера не само да долази на годишњицу првих открића Едварда Сноудена, већ показује да је НСА шпијунирала тело које је оформљено да преиспита њено првобитно шпијунирање. Зато је немачко министарство спољних послова прошлог петка, баш на амерички празник Дан независности, позвало америчког амбасадора на разговор. Министар унутрашњих послова Немачке Томас де Мезијер затражио је брзо разјашњење ситуације, док је председник Јоаким Гаук поручио: „Сад је доста!”

Амерички „Њујорк тајмс” оцењује да се овако оштре речи на рачун Вашингтона нису чуле из Берлина од краја Другог светског рата. „Гардијан” сазнаје да су немачки званичници много више љути него што смеју да покажу.

Бела кућа није коментарисала нови развој догађаја, али се зато огласила бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон. Она је, представљајући у Берлину своју књигу „Тешки избори”, дипломатски поручила: „Хајде да откријемо чињенице и да потом адекватно поступимо, али такође да будемо пажљиви да не угрозимо неопходну сарадњу која постоји међу нама.”

Она се у интервјуу „Шпиглу” ипак извинила због шпијунирања Меркелове. На питање новинара зашто се САД нису извиниле због прислушкивања Ангеле Меркел, Клинтонова је одговорила: „Ја нисам више у влади, али жао ми је.”

Непосредно пред хапшење немачког шпијуна, два некадашња америчка агента НСА сведочила су у одбору Бундестага. Један је потврдио да НСА има „тоталитарни менталитет” који је „највећа претња” америчком друштву, а други је обелоданио да БНД тесно сарађује са НСА и да нико не би могао да поверује у то да немачке власти нису знале шта америчке службе раде по Немачкој.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на НСА опет наљутила Берлин

* Обавезна поља