nunsБЕОГРАД – Независно удружење новинара Србије (НУНС) поднело је пријаву Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) против телевизије Пинк поводом гостовања Драгана Вучићевића у Јутарњем програму те телевизије у којем је главни уредник Информера оптужио поједине новинаре, чланове Владе, полицајце и бизнисмене за планирање државног удара.

НУНС је оценио да је телевизија Пинк тако прекршила одредбе Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга.

„У Правилнику који је донео РЕМ истиче се да је ‘пружалац медијске услуге дужан да обезбеди истинитост и потпуност информација, односно веродостојност и потпуност идеја и мишљења које објављује, а посебно у вестима и програмима актуелности’. Осим тога, пружалац медијске услуге је дужан да, ‘са пажњом примереном околностима, пре објављивања одређене информације која садржи податке о личности, догађају или појави провери њено порекло, истинитост и потпуност’“, наводи се у саопштењу НУНС-а.

То новинарско удружење је додало да је телевизија Пинк поступила супротно правилнику који налаже да нису смели да објаве програмски садржај којим се подстиче на дискриминацију, мржњу или насиље против лица или групе лица за које је речено да припремају државни удар.

„На тај начин појединци и институције су стављени у контекст који може угрозити њихову безбедност”, додаје се.

НУНС је подсетио да је Вучићевић међу организаторе државног удара сврстао главног уредника ТВ Н1 Југослава Ћосића, власника Курира Александра Родића, потпредседницу Владе Зорану Михајловић, бизнисмена Мирослава Мишковића, пуковника полиције Милана Миловића, министарку државне управе Кори Удовички, потпредседника СПС Бранка Ружића, функционера СНС Сашу Мирковића као и Тихомира Тришића и Дејана Јоцића.

Вучићевић је, такође, упозорио премијера Александра Вучића да не сме да отпутује на планирани службени пут у Кину, јер му се спрема државни удар, и рекао да ће премијер бити „будала ако оде у Пекинг”.


Извор: Танјуг

Коментари

Један коментар на НУНС поднео пријаву против ТВ Пинк

Оставите коментар

Оставите коментар на НУНС поднео пријаву против ТВ Пинк

* Обавезна поља