Био сам у Пожеги прошле суботе да видим како изгледају људи који протестују против било чега у Србији, јербо се таква појава све мање виђа, не само на телевизији, него и уживо.

Одмах по доласку у Пожегу, елем, домаћини су ми показали како одокативно изгледа власт у Србији: у сали Клуба младих коју су Пожежени у протесту уредно закупили на један дан од својих пара, да би приредили изложбу Предрага Кораксића, локална власт је буквално током ноћи изнад Кораксових карикатура окачила урамљене слике председника Вучића.

– Ал’ смо их зезнули! – мора да је рекао локални напредњак коме је таква идеја пала на памет, а сигурно да му је падала на памет са изузетно велике висине и то неколико пута, јер само неко кога нека глупа идеја више пута удари у памет, може да постане члан организације којој сметају карикатуре, а није Ал Каида, или, на пример Исламска држава.

У сваком случају добро је испало, јер боље урамљени Вучић изнад Кораксових карикатура, него неки пожешки напредњак опасан експлозивом на отварању изложбе који виче „Вучић уекбер!“

Сем урамљеног председника, на прозоре просторије где је била изложба залепили су Вучићеве постере тако да вас председник некако замишљено посматра док стојите унутра и гледате Кораксове карикатуре председника.

– Не смете ништа да дирате! – објаснили су локални напредњаци људима који су закупили салу на један дан, откуд ова изненадна сценографија, иако је тамо јуче, када су постављали изложбу, није било.

Наравно, Пожежени у протесту су паметнија врста људи од локалних напредњака, па иако су могли, нису поскидали Вучићеве урамљене слике и постере, јер је Кораксова изложба тако додатно добила на карикатуралности.

Главни јунак карикатура појавио се током ноћи изнад карикатура, на прозорима и вратима, фактички свуда око нас. Десило се чудо, ко оно кад кип Исуса нагло проплаче у некој цркви, нарочито ако кров цркве прокишњава баш изнад кипа Исуса, те му киша капље на главу.

Вероватно је, чувши за невероватну ноћну акцију пожешких државних илегалаца, већ сутра од муке проплакао и председник Вучић, ко кип Исуса кад начисто попизди, пошто ни председнику Вучићу није баш лако са свом твом армијом фанова којима свакакве идеје падају на памет, више пута током дана са веће висине.

Сала Клуба младих у Пожеги, иначе, власништво је државе, али није власништво Српске напредне странке, мада су те две ствари и Србији постале исто стање – друго паковање.

И ко што су у Ивањици две недеље раније Нушићеви ликови преузели Нушићијаду, тако су у Пожеги Кораксове карикатуре преузеле општину, тек да не заостану за државом коју су заједнички преузели Нушићеви ликови и Кораксове карикатуре.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Нушићеви ликови и Кораксове карикатуре

* Обавезна поља