После паузе од три месеца, председници Србије и привремених институција у Приштини, Александар Вучић и Хашим Тачи, састаће се у недељу у Бриселу на новој рунди дијалога.

Како су најавили из кабинета европске комесарке Федерике Могерини, њих двојица наставиће рад на свеобухватној нормализацији односа, размотриће постојеће споразуме, известити о њиховом спровођењу и разговарати о предстојећим корацима како би се дијалог интензивирао.

Председник Вучић потврдио је јуче да ће се састати са Тачијем, уз опаску да није ни оптимиста, ни песимиста:

— Добио сам званичан позив, и делегација Србије ће свакако ићи. Биће у Бриселу од петка на састанку, мање атрактивном за медије, а у недељу ће доћи до мог сусрета са Тачијем. Видећемо да ли ће се он продужити и на понедељак, пошто је постојала таква идеја, јер се у понедељак одржава међувладина конференција између ЕУ и Србије.

У петак по подне, као и у суботу, водиће се разговори на техничком нивоу, које ће предводити Марко Ђурић и Авни Арифи.

Вучић је јуче поручио да Србија нема никакве предуслове и да никада није ни постављала услове за дијалог. Поводом порука политичара из Приштине да је за њих приоритетна тема споразум о енергетици, Вучић је узвратио да морају да прочитају општи споразум о енергетици из 2013, који не говори о ономе што би они желели.

— То је генерални споразум. Чак и за њега је потребна имплементација ЗСО. Молим их да прочитају оно што су потписивали и парафирали, да не говоре глупости.

Премијерка Ана Брнабић, у интервјуу за немачки „Велт„, указала је на то да Приштина није ни почела да успоставља ЗСО, и подсетила да је повећан број напада на Србе на Косову:

— Председник Вучић је учинио храбар и одговоран корак кад је почео интеррегионални дијалог. Дотле је сваки разговор био табу. Косово је било Србија. Тачка. Морамо наћи компромис. Србија никада неће признати независно Косово. То не би био компромис. А када бисмо и даље инсистирали на томе да Косово припада Србији, компромис не би био могућ.

ВУЧИЋ – ДА НЕЋЕ БЕОГРАД И КЕЧКЕМЕТ ОД ОРБАНА?!

Председник Вучић је јуче поручио да нема говора о размени територија, о чему је говорио Тачијев саветник Реџеп Хоти, који би Санџак и југ Србије „у замену“ за север Косова.

— Јесу ли размишљали мало о Војводини, Београду, Шумадија се подразумева… Да питамо Орбана да ли ће им дати Кечкемет? Шта да кажем на то, наравно да се шалим – рекао је Вучић новинарима.

Он је упозорио да код дела Албанаца постоји потреба за формирањем тзв. зелене трансверзале, а на њеном путу је север Косова – између јужне Митровице, Вучитрна, Србице, и с друге стране Рибарића, Новог Пазара и централног дела Србије, Рашке, и да им зато толико смета територија северног Косова.

— Када говорим о њиховој „глади“ за заузимањем севера Косова, увек сам имао све те аргументе, и „Газиводе“ и „Валач“, и за ту њихову потребу да одрже ту линију на којој су увек инсиситирали и коју сада више ниједан политичар не може да сакрије, па чак и ако се више не ради о албанском питању. То је нешто што се неће догодити – закључио је Вучић.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на О чему ће у Бриселу разговарати Вучић и Тачи?

* Обавезна поља