Да би се Србија иоле успешно изборила против системске корупције потребно је сменити актуелну власт, срушити постојећи систем који је у тој мери труо да не може да се коригује и изградити нови на другачијим друштвеним вредностима.

Ипак, најтежа ће бити борба против коруптивне културе у Србији јер ћемо у тој борби морати да „идемо“ против себе самих, закључак је трибине о учешћу грађана у борби против корупције у Србији, која је одржана прексиноћ у Кући људских права у Београду, пише Данас.

На трибини, на којој су учествовале грађанске иницијативе, покрети и удружења из Ниша, Краљева, Пожеге, Пожаревца, Новог Сада и Београда, као и антикорупцијски активисти, закључено је да би једну од кључних улога у тој борби могли и морали да имају управо они, као мотивисани грађани са интегритетом. Неопходно је „само“ да се добро организују, умреже, ојачају и кроз заједничке акције постану респектабилна снага. У супротном, даље урушавање слабе, сиромашне, неуређене и „труле“ Србије је неминовно, закључено је.

Бакић: Наш кључни проблем је мафија

– Наш кључни проблем је мафија која је заробила државу. Наш задатак је склањање те мафије, а то може да поприми и људске жртве. То се уосталом већ десило 2000. године. Тадашњи политичари су, нажалост, направили договор са мафијом, како би поштедели на стотине живота, али су постали њени таоци, те платили цену. Ипак, од 2000. до 2012. мафија није владала овом државом. Вратила се на власт 2012. године – оценио је професор Филозофског факултета у Београду Јово Бакић.

Бакић је казао да уколико српско друштво коначно не почне да се скандализује над корупцијом, као друга цивилизована друштва, она ће и даље бити „користан обичај“. Према његовој оцени, најбоља предохрана корупције“ је јавност политике и свега што ради власт.

– Бојим се да је овај систем чврст и да води равно у пропаст. Кључна ствар и почетак промена је у нашим порукама: „Ја на ово не пристајем“ и „Желим да рушим систем“. То се неће дести данас, али десиће се. Нећемо у томе имати никакву подршку међународне заједнице све док Александар Вучић „решава“ питање Косова, па можда и уласка Србије у НАТО. Али, ако овакви грађански покрети и иницијативе ојачају, међународна заједница ће морати да уважи ту околност – рекао је Бакић.

Јовановић: Што већа обећања, то већа корупција

Ђокица Јовановић, један од оснивача нишког Уједињеног покрета слободних станара, те професор београдског Филозофског факултета, казао је да је системска борба против корупције у Србији „шарада која служи за увесељавање народа“.

– Што су већа обећања о борби против корупције, то је већа корупција – казао је он уз залагање за „грађанско самоорганизовање“ у борби за промену система.

Гавриловић: Најпре спровести антикорупцијску лустрацију

Зоран Гавриловић, истраживач БИРОДИ-ја, пак, заложио се за „антикорупцијску лустрацију“. На листи за ту врсту лустрације требало би, за почетак, да се нађу републичка јавна тужитељка Загорка Доловац, који не реагује на бројне случајеве корупције и организованог криминала, и директор Агенције за борбу против корупције Драган Сикимић, који је изабран упркос томе што се „бави корупцијом“.

Миладиновић: Тотални опозив

– Неопходно је напасти овај крајње трули систем са свих страна. Грађани са интегритетом би требало да улазе у институције, посебно оне антикорупцијске, што истовремено не искључује њихово право да организују или учествују у грађанским протестима или да као појединци покрећу акције најразличитије врсте. Неопходан нам је тотални опозив – рекла је Зорица Миладиновић, бивша координаторка Локалног антикорупцијског форума Ниш, који је у Моделу Локалног антикорупцијског плана, који је донела Агенција за борбу против корупције, постао образац за формирање и рад локаних антикорупцијских тела у свим градовима и општинама Србије.

На скупу су говорили и представници Локалног фронта Краљево, Иницијативе за Пожегу, организације ФОРЦА из Пожеге и Иницијативе Не давимо Београд. О свом искуству говорио је и Љубомир Јацић, кандидат за члана Локалног антикорупцијског формума из Пожаревца, који је покренуо судски поступак због сумње у озбиљне пропусте на конкурсу за избор чланова тог тела.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на О корупцији у Србији

* Обавезна поља