putin-novaУбиство политичара Бориса Немцова је дрско и Русију треба ослободити од такве срамоте, изјавио је Владимир Путин, говорећи на колегијуму Министарства унутрашњих послова.

„Најозбиљнију пажњу треба посветити злочинима високог профила, укључујући и оне који су политички мотивисани, како би се Русија напокон ослободила од срамоте и трагедија попут оне коју смо недавно доживели и видели – мислим на убиство Бориса Немцова у самом срцу престонице“, рекао је шеф руске државе.

Он је додао и да злочини екстремиста трују земљу милитантним национализмом.

„Озбиљну забринутост изазива раст злочина екстремиста, који су повећани за скоро 15 одсто. Екстремисти трују друштво отровом милитантног национализма, нетрпељивости, агресије. До чега то може довести, одлично знамо из примера суседне Украјине“.

Шеф Русије је напоменуо да је прошле године осам организација проглашено екстремистичким и појачана је одговорност за позиве на екстремизам и његово финансирање.

„Акције екстремиста постају све софистицираније. Суочавамо се и са покушајима да се тзв. технологије обојених револуција искористе – од организација незаконитих уличних акција до отворене пропаганде непријатељства и мржње на друштвеним мрежама. Циљ је јасан – да се испровоцира грађански сукоб, удари по уставним темељима наше државе и на крају по суверенитету земље“, појаснио је Путин.

Тражени аутомобил прошао након полиције

Москва — Аутомобил који се наводно тражи у вези са убиством Бориса Немцова не припада Министарству финансија, већ руском независном државном телу ФСУЕ.

Возило је прошло поред места злочина на мосту када је полиција већ дошла, јавила је руска новинска агенција Тасс.

Неки руски медији су извештавали да полиција тражи аутомобил „форд“ који је био на лицу места приликом убиства Немцова и да припада Министарству финансија.

„Возило ‘форд’ које се спомиње припада одељењу безбедности независног државног тела ФСУЕ која пружа услуге Министарству финансија, ‘Гознаку’ (Трезору) и другим (државним) органима“, наводи Прес сужба Министарства у изјави за руску агенцију.

У саопштењу се тврди да аутомобил марке „Форд“ не припада Министарству финансија.

„Тај аутомобил ФСУЕ пролазио је мостом када су полицијске патроле већ биле тамо“, навело је министарство.

Кадиров оптужује западне службе

МОСКВА – Лидер Чеченије Рамзан Кадиров изјавио је да „нема сумње” да су убиство руског опозиционог лидера Бориса Њемцова организовале западне тајне службе.

„То је организовано од стране западних тајних служби да се изазове унутрашњи сукоб у Русији. Прво узму некога у њихово крило, назову ту особу ‘пријатељем САД и Европе’ и онда га жртвују да би окривили локалне власти”, рекао је Кадиров, један од најватренијих присталица руског председника Владимира Путина, пренела је агенција АФП.

Амерички „Њузвик” јуче је објавио текст у коме анализира случајеве убиства опозиционара у Русији и наводи да су провладини медији у Москви представили неколико различитих објашњења за убиство Њемцова којима „упиру прстом кривице далеко од руског председника, у сасвим другим, и донекле изненађућим правцима”.

 


Извор: Спутњик, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на О убиству Њемцова (видео)

* Обавезна поља