Немачки амбасадор на Косову Јерн Роде изјавио је данас да је такозвани француско-немачки „нон пејпер“ у издању Кохе диторе лажна вест. “Можда постоји документ, али сигурно није француско-немачки. Потпуно подржавамо дијалог који воде ЕУ и Мирослав Лајчак, како је прошлог четвртка у Приштини поновио немачки министар спољних послова Мас“, написао је Роде на Твитеру.

Лист Коха диторе објавио је садржај наводног нон пејпера у ком је наведено да ће „Косово и Србија међусобно поштовати суверенитет и територијални интегритет, а постојаће и аутономна област Север Косова“.

Међу осталим тачкама Коха диторе наводи да ће Српска православна црква имати посебан статус, док ће Митровица бити заједничка економска зона. Према овом документу је предвиђено и да буду примењени сви до сада постигнути споразуми, а да коначни договор буде постигнут до фебруара 2022. године.

Како наводи овај лист, редакција је добила документ за који се каже да је „нон пејпер“ који су припремиле Немачка и Француска, као заједничку иницијативу ове две земље за наставак дијалога и његово закључивање коначним споразумом.

Аутентичност овог документа лист Коха диторе није могао да потврди, али у тексту наводе да су им неке дипломате са којима су разговарали потврдиле да су тачке поменуте у документу мање-више у складу са оним о чему се разговара у дијалогу.

У документу се наводи и да ће ове напоре подржати државе чланице ЕУ и Сједињене Државе.

Немачки амбасадор демантовао је ову вест.

У документу се још наводи да ће Европска унија наставити да олакшава процес који ће довести до потписивања правно обавезујућег споразума између две стране, како би се решила сва отворена питања и како би се напредовало европским путем и створиле могућности за побољшању живота људи. Косово не би требало да намеће трговинске баријере Србији, док би Србија требало да поштује статус кво у погледу међународног присуства Косова. Обе стране мораће да поштују мораторијум на међународној сцени.

„Председник Србије Александар Вучић, представљајући Београд, и премијер Аљбин Курти, који представља Приштину, водиће разговоре за финализацију споразума о нормализацији односа између странака. Процес би требало да буде завршен пре краја фебруара 2022. године“, каже се у овом документу.

Процес ће се, према истом документу, заснивати на неколико кључних елемената, поштујући Паришку повељу, Хелсиншки завршни акт и водећа начела Контакт групе за одређивање статуса Косова из 2005. године и обезбедиће примену свих постигнутих споразума током бриселског дијалога.

Што се тиче споразума који би требало да обухвати овај документ, предлаже се да ће „свака странка, према међународном праву, поштовати суверенитет, територијални интегритет и независност друге стране“, преноси Коссев.

„Стране потврђују да ће регулисати своје границе и разграничити се само заједничким договором, да ће спорове решавати мирним путем и уздржаће се од претњи или употребе насиља у складу са европским духом решавања спорова дијалогом. Обе стране треба да теже јачању међусобног поверења, добре воље и толеранције и заједнички ће радити на промоцији мира, стабилности и развоја у региону. ЕУ би, у име обе стране, требало да ангажује независно тело које ће одредити границу између страна.“

Стране би такође требало да се договоре о успостављању „аутономног округа северног Косова“ као посебне административне јединице регионалне самоуправе на Косову, која би имала право регулисања законодавства на регионалној основи у областима економије, финансија, власништва над инфраструктуром, културом, образовањем, здравством, социјалном заштитом, правосуђем, полицијском службом, урбаним развојем и европском сарадњом, у складу са Уставом Косова и законодавством локалне управе“.

Према овом плану, чију истинитост новине нису могле да потврде, „Аутономни округ Северно Косово“ обухватао би територију градова Звечан са 35 села, Лепосавић са 72 села, Северну Митровицу и катастарску зону град Зубин Поток са 63 села“.

Косовска Митровица (илустрација) – Фото: Shutterstock

Документ такође предлаже посебан статус за Српску православну цркву на Косову како би се осигурало оно што се назива њиховом „несметаном активношћу“. Према овом документу, „Црква и њена унутрашња организација треба да буду признати као самоуправна страна у политичком и уставном систему Косова, власништво треба да буде неприкосновено и да ужива привилегован статус“. Заштићена подручја треба да укључују више од 40 цркава и културних знаменитости. Православну цркву на Косову, као суштински део Српске православне цркве, у складу са уставним променама, треба да води Патријарх Српске православне цркве, који би требало да има седиште у Пећкој патријаршији.

Стране би такође основале економску зону у Митровици као катализатор за економски развој са обе стране границе и у складу са концептом европских региона.

Обе стране би морале да направе уставне промене како би осигурале примену правно обавезујућег споразума.

„После ратификације правно обавезујућег споразума, Србија се слаже да се неће успротивити косовским захтевима за чланство „у међународним, мултилатералним или регионалним организацијама и у инструментима чија је Србија већ чланица“, наводи се у документу.

Стране се слажу да две државе не могу представљати једна другу на међународној сцени. Обе стране признају суверенитет две државе на њиховој територији која је њима одређена.

У документу се такође помињу начини на којима би се регулисали међудржавни односи између Косова и Србије. Они би „међусобно поштовали независност и аутономију у својим унутрашњим и спољним пословима“.

Стране би размениле „сталне мисије“ и биле би смештене у „седишту одговарајућих влада“. Практична питања решавала би се у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима.

Стране би такође основале „веће за узајамно пријатељство“, које би се састајало једном годишње како би осигурало примену правно обавезујућег споразума.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел предузеће преговарачки процес и организовати, уз подршку Немачке и Француске, састанак у Паризу у јуну 2021. године.

„Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел, након закључења правно обавезујућег споразума, подносиће извештаје у септембру 2022. Генералној скупштини УН, у складу са мандатом Резолуције А / 64 / Л65 / Рев.1.“, наведено је у овом „нон пејперу“.

Вучић: Анализираћемо нон пејпер, признање неприхватљиво

Председник Александар Вучић рекао је да и нови нон пејпер који је објавила приштинска Коха, а односи се на наводно решење косовског питања, а припремиле Немачка и Француска, није случајно “избачен”. Писала га је особа која је јако добро упућена у проблематику, и тек ће се анализирати, али део о признавању такозване независности Косова је неприхватљив, навео је Вучић.

“Видим да га сви демантују, али он ми је задао више брига него први нон пејпер”, одговорио је Вучић новинарима у Дољевцу, где је добио другу дозу вакцине, на питање шта мисли о наводима Кохе и решењима које нуди тај наводни документ.

Вучић и застава тзв “Косова” (Илустрација) – Фото илустрација: Коха

Вучић је рекао да је о њему читао ноћас и да претпоставља да га је писала једна женска особа, која је, каже, много паметна и јако добро упућена у проблематику.

“Овај нон пејпер је писао и смишљао неко ко је много паметан, лукавији и паметнији од мене, али је признање ужасно”, казао је Вучић.

Много ствари би се ту Србима дало, каже и упозорава да је једна кључна ствар је у том папиру – то је признање независног Косова што је ужасно. Порука је, каже, ево вам 90 одсто ствари које су мање важне, али оно најважније иде нама.

Поручио је да ће се тек све анализирати – политички мотиви и поруке и једној и другој страни, и примећује да је папир писао неко фантастично упућен и да у свету има 50 људи који су то могли да учине.

“Ја то знам, све те људе познајем, сумњам на једну особу, паметна жена, све што је написано нико други не би могао ни да састави ни да направи”, истакао је Вучић.

“Признавање независности је неприхватљиво”, поричио је Вучић, али је додао да све ово није “избачено” тек тако.

“Нама то нико још није показао, али видећемо. Не желим прејудицирање. Не подносим реакције које уследе за пет секунди и да кажем одмах да је то све неприхватљиво”, указао је Вучић и додао да ће се све сагледати полако и анлизирати, као и да ће се видети да ли су његове сумње о тој особи оправдане.

Каже да поред њега само још једна особа из Приштине зна о коме је реч и ко је могао све различите захтеве Приштине и Београда да умржи.

“Нас двоје смо у свему од почетка, и знам ко је могао да умрежи све различите захтеве”, навео је.

Најавио је да Србији предстоји тежак период преговарања, да дијалог почиње 11. маја и да се ништа од народа неће крити приликом разговора и настојању да се постигне компромис.


Извор: КоССев/Коха Диторе/Н1

Оставите коментар

Оставите коментар на Објављен нови “нон пејпер” о Косову

* Обавезна поља