obama-si djipingНеће бити сајберкрађа пословних тајни нити подршке овој врсти криминала, договор је који је, према речима председника САД Барака Обаме, постигнут на његовом данашњем састанку с председником Кине Си Ђинпингом.

Обама је свом госту казао да таква шпијунажа „мора да престане”.

На заједничкој конференцији за новинаре, амерички председник је оценио да постигнути договор представља напредак али је додао: „Морам инсистирати на томе да наш посао још није готов”.

Си се сложио с тим да две земље „неће свесно подржавати” сајберкриминал и обећао је да ће се Кина придржавати “норми понашања” у сајберпростору.

„Сукоби и трвења нису прави избор ни за једну страну”, рекао је Си.

И САД и Кина тврде да се не упуштају у сајберкриминал трговинских тајни, и то је једна од дубоких разлика која прети везама између две највеће светске економије.

Обама је рекао, говорећи генерално, да је државна посета председника Кине произвела „изузетно продуктиван састанак”, и да искрени разговори о областима неслагања „помажу бољем међусобном разумевању”.

Једно од проблематичних питања су кинеске територијалне претензије које су узнемириле неке партнерске земље САД у Азији. Си је на то казао да Кина „има право да чува свој суверенитет”, али је обећао да ће поштовати слободу навигације и прелетања.

Си је рекао да ће Кина издвојити 3,1 милијарду долара на име помоћи земљама у развоју да смање емисије угљендиоксида. То је једна од низа мера које Кина предузима заједно са САД у борби против климатских промена.

САД су претходно обећале да ће Уједињеним нацијама дати три милијарде долара у сличну сврху.

Си је позвао и САД и своју земљу да буду “широких погледа у вези са разликама и неслагањима”.

САД и Кина су, иначе, потписале цео низ међудржавних докумената. У атмосфери коју је Обама оценио речима: „Вашингтон и Пекинг – ако буду заједно – имају неупоредиво више могућности да одреде карактер овога столећа”.

Ово је била прилично отворена сугестија: одвоји Кину од Русије.

Си се, међутим, није упецао. Предложио је много скромнији задатак: „На нама је да напишемо нову главу у историји кинеско-америчких односа”.

Чак је што је веома симптоматично – подвукао: „На бази новог модела односа међу великим државама”.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Обама понудио Кини одвајање од Русије

* Обавезна поља