obama-lazТОКИО – Председник САД Барак Обама упозорио је Русију на нове економске санкције, али је и признао да оне не би много утицале на решавање кризе у Украјини.

„Схватам да додатне санкције не би нешто много промениле рачуницу (руског председника Владимира) Путина. Постојала је могућност да Русија крене мудријим путем после састанка у Женеви“, изјавио је Обама у Токију на крају посете Јапану.

„За сада не видимо да Русија поштује своје обавезе“, рекао је председник САД и додао да је земља припремила нови пакет санкција, не наводећи какве би те санкције биле.

Шефови дипломатија Русије, САД Европска уније (ЕУ) и Украјине склопиле су 17. априла су у Женеви споразум о корацима ка ублажавању кризе у Украјини.

Четири преговарачке стране су упутиле захтев свим странама у конфликту да обуставе насиље, застрашивање и провокације.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да ће САД, ЕУ, Украјина и Русија радити на успостављању широког националног дијалога (у Украјини) како би осигурали то да у тој земљи буду заштићена људска права.

Лавров је додао да ће бити амнестирани проруски демонстранти који су учествовали у побуни против владе у Кијеву, при чему неће бити амнестирани они за које буде утврђено да су криви за најтеже злочине.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Обама признао бесмисленост санкција

* Обавезна поља