dalaj-lama-barak-obamaПЕКИНГ – Амерички председник Барак Обама састаће се данас у Белој кући са тибетанским духовним вођом далај ламом због чега је стигло упозорење из Кине да би то могло озбиљно да наруши односе две земље.

„Иако САД не подржавају независност Тибета и признају га саставним делом кинеске територије, овог пута су забринуте због све учесталијег кршења људских права у тој области“, саопштила је портпаролка Беле куће Кетлин Хајден.

Она је навела да ће Обама примити далај ламу као „уваженог верског и културног лидера“, преноси АП.

Хајден је такође рекла да ће Вашингтон наставити да инсистира код кинеских власти да разговарају са тибетанским духовним вођом, без постављања предуслова.

Обама се већ два пута срео са тибетанским вођом, и то 2010. и 2011. године.

Далај лама живи у егзилу на северу Индије од кад је побегао из Кине 1959. године и велики део међународне заједнице га прихвата због његовог залагања за мир и толеранцију.

Он се залаже годинама уназад за већи степен аутономије за Тибет, а Пекинг га сматра сепаратистом.

Далај лама је јуче стигао у САД и био је почасни гост на дебати о срећи и слободном предузетништву у вашингтонском „Американ ентерпрајз институту“.

Званични Пекинг је негодовао због најављеног сусрета далај ламе са америчким председником због чега је стигло упозорење да би то могло „озбиљно да наруши односе две земље“.

Кинеско министарство спољних послова је саопштило да тај састанак представља „велико мешање“ у унутрашња питања Кине.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Обама са Далај-Ламом

* Обавезна поља