milorad-dodik-vrsБАЊАЛУКА – На данашњи дан, 12 маја 1992. године, Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини донела је на заседању у Бања Луци одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Овогодишње дводнево обележавање овог догађаја започело је јуче у Бањалуци полагањем венаца на гробљу Свети Пантелија, којем су присуствовали највиши званичници РС, а председник Српске, Милорад Додик, том приликом је изјавио:

Војска Српске је била слободарска војна формација и један од кључних фактора у стварању Републике. Настала је хтењем народа да одбрани своја огњишта, а њено формирање 12. маја 1992. дало је нову снагу српском народу у отпору против оних који су желели да угрозе његову слободу.

– У ВРС су били часни борци који су се борили за интерес народа. У ВРС није било оних који су злоупотребљавали народно хтење за слободом – истакао је Додик.

Он је напоменуо да су они који су се огрешили у претходном рату одговарали у складу са међународном конвенцијом, али да то не може умањити значај ВРС.

Говорећи о правима која су дата борцима, Додик је оценио да су она велика и да Српска није остала дужна борачкој популацији.

– Српска није остала дужна борачкој популацији, иако има људи који су незадовољни, али то је ствар другог амбијента – рекао је Додик.

Он сматра да је „општа атмосфера јадиковања над судбином бораца део пропаганде“.

– Борци су и даље на позицијама одбране РС. Институције система уважавају њихов допринос и помажу им, у складу са могућностима – каже Додик.

Пре полагања венаца служен је парастос погинулим борцима и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци. Одавање поште палим борцима обављено је и код Спомен-костурнице на Новом гробљу.

Српски народ у БиХ памтиће ВРС по томе што га је сачувала од уништења. Кроз ВРС је прошло 215.000 бораца, од којих су у темеље РС животе уградила 23.184 борца ВРС. ВРС формирана је у околностима рушења СФРЈ, као израз потребе да се српски народ заштити од уништења и одбране простори у БиХ где живи српски народ.

ИГОР РАДОЈИЧИЋ: ОПСТАНАК И ОЧУВАЊЕ

Председник Народне скупштине РС Игор Радојичић оценио је да је Српска створена и опстала захваљујући њеној војсци и борцима. – Захваљујући борби од 1991. до 1995. Српска је установљена и очувана. Српска је у пуном уставном капацитету формирана, захваљујући Дејтонском споразуму – рекао је Радојичић. Он је истакао да је обележавање Дана Војске и Дана бораца прилика да се сви присетимо на дане стварања и опстанка Републике.

ЧЕСТИТКЕ

Председник Владе РС Жељка Цвијановић, у честитки борцима и војницима, нагласила је да Трећи пешадијски (РС) пук Оружаних снага БиХ, са поносом и поштовањем, наставља традицију Војске Српске. Честитке борцима и војницима су стигле и из СП и других партија.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Обележавање Дана војске Републике Српске

* Обавезна поља