У Касарни „Козара“ у Бањалуци данас је почела централна свечаност поводом 12. маја – Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

Свечаност је почела предајом рапорта команданта Трећег пешадијског РС пука Оружаних снага БиХ бригадира Недељка Копуза председавајућем Председништва БиХ Младену Иванићу, након чега су интониране химна БиХ и химна Републике Српске „Моја Република“.

Додик: „РС за евроинтеграције, а српски народ мора да одлучи о чланству у НАТО који га је бомбардовао“

У Касарни „Козара“ у Бањалуци данас је почела централна свечаност поводом 12. маја – Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

Председник Републике Српске Милорад Додик Додик је припаднике Трећег пешадијског /Република Српска/ пука поздравио традиционалним поздравом „Помоз` Бог, јунаци!”

– Овде смо да бисмо одали почаст борцима који су дали животе за стварање Републике Српске, али и свим припадницима Војске Републике Српске – рекао је Додик у обраћању у касарни „Козара“ у Бањалуци.


Он је подсетио да је Војска Републике Српске формирана у време распада бивше Југославије када су Бошњаци и Хрвати хтели да отцепе БиХ од Југославије.

– У основи формирања Војске РС јесте било да се спречи страдање нашег народа у тим тешким временима – рекао је Додик и нагласио да РС не жели конфликте, него мир, али одлучна је брани свој Устав, функције и права.

– С поносом морате, припадници Трећег пешадијског /Република Српска/ пука, гајити традицију Војске Републике Српске и присећати се наше славне војске – истакао је Додик.

Он је навео је Република Српска за евроинтеграције, а да српски народ мора да одлучи о чланству у НАТО који га је бомбардовао.

Копуз: У БиХ има места за све, али морамо се поштовати и прихватити различитости

Командант Трећег пешадијског (Република Српска) пука ОСБиХ Недељко Копуз је рекао да тај пук има значајне резултате, те да је њихово опредељење најбоља обука и достизање високих професионалних стандарда, што се види и кроз учешће у мисијама подршке миру, преноси Н1.

Нагласио је да у БиХ има места за све, али да се морамо боље поштовати и прихватити различитости, уз искрено уважавање и толеранцију, што ће дати шансу миру, стабилности и просперитету.

У обраћању подсетио је да овај пук баштини традицију бивше Војске РС.

Овом скупу присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, делегација Народне скупштине Републике Српске, предвођена потпредседником парламента Ненадом Стевандићем, заменик министра одбране БиХ Борис Јеринић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, представници МУП Републике Српске, председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Свечаности присуствују и страни војни представници акредитовани у БиХ, пензионисани генерали и официри Војске Републике Српске, представници невладиних организација проистеклих из протеклог отаџбинског рата.

На говорници су истакнуте заставе БиХ, Републике Српске, Војске Републике Српске, као и грб Републике Српске.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Обележен Дан Војске Републике Српске

* Обавезна поља