vucic-varvarinВАРВАРИН – Премијер Александар Вучић поручио је данас на централној државној церемонији поводом Дана сећања – убијали су људе покушавајући да убију Србију.

„Ноћ 24. марта те 1999. памтићемо заувек као једну од најтежих ноћи за нас као народ, али данас зато усправно и поносно тужним гласом и тихо, али јасно можемо да кажемо – убијали сте нас, убијали сте нашу децу, али Србију нисте убили јер Србију нико не може да убије”, поручио је Вучић у Варварину.

Он је рекао да је бомбардовање Србије био тежак злочин, као и сваки рат, и бесмислена агресија и поручио да Србија злочин неће заборавити и да неће никоме дозволити да је покори.

„Србија ће остати земља непокорних и непокорених људи”, рекао је Вучић.

Подсетивши да је прошло 17 година од још једног рата у којем је само смрт победила, Вучић је поручио:рекао.

„Нема оправдања ни разлога ни смисла и постоји само опемена и нама и њима – њима да ће пред богом и собом морати да се изјасне за крв, да је то била крв, а не случајност или колатерална штета, да су то била деца а не борба за демократију и слободу. Бог ће им можда опростити, ми јесмо али нисмо заборавили”.

„Преостаје нам да клекнемо, да сагнемо главу, ми, који смо дужници, да бар на трен ћутимо… Опростите ако можете и онима који не умеју да моле за опроштај, онима који су убијали, а не умеју ‘извини’ да кажу. Наш грч на лицу никада нису желели да виде. То је била агресија 19 моћних земаља, бесмислена и беспотребна, један од покоља који све поруше, а ништа не решавају”, додао је Вучић.

Премијер је рекао да нисмо заборавили, да смо запамтили мост на Великој Морави, свако наше дете и лицемерје којим је све то оправдано.

Додао је и да је рат који је Србија доживела, агресија, била само вежба за нове ратове и кршење међународног права.

„Данас кад сви заједно патимо због сулудих напада терориста, не треба заборавити чињеницу како је покушавано све заташкати и гурнути под тепих, посебно одговорност”, рекао је Вучић и подвукао да смрт и злочине не знају за границе и да се не заустављају ни жицом ни декларацијом.

Премијер је приметио и да су народи који су Србију нападали пре 17 године, данас нападнути.

„Пре 17 година смо били на супротним странама, а данас смо на истој страни, што није знак наше слабости, већ наше снаге, величине, да смо умели да устанемо, не заборављајући да опростимо и себе мењамо, као и да оставимо прошлост да почива и гледамо у будућност”, рекао је Вучић.

Данас, рекао је Вучић, Србија има снажне пријатеље на Истоку и искрене партнере на Западу.

Ова земља и овај народ су некад давно притиснути догађајима преварени кренули у зачарани круг, враћајући се стално истим гробовима и истим ратовима, рекао је Вучић.

Задатак је, навео је Вучић, коначно укидање вере у бољи небески живот и излазак из зачараног круга и нови пут у живот.

Вучић је поручио да је Србија на путу мира и да се неће зауставити, а грађанима да може да обећа само живот, колевке и рад, а да за нове раке, бомбе и смрт више нема оправдања.

„Верујемо у живот, што показујемо тиме што одајемо почаст онима који су зивоте дали. Можемо само живот да оправдавамо и обећавамо, и то обећавамо пред жртвама пред којима клечимо”, поручио је Вучић.

Не дамо више ниједну Милицу, ниједну Сању, јер овој су земљи потребни животи, додао је премијер и поручио:

„Овој сте земљи потребни живи, потребна су нам деца и школе и сваки облик комуникације. Да заворавимо нећемо, а да нас покоре нећемо да дозволимо никоме. Србија ће остати земља непокорних и непокорених људи”.

Он је додао да је Србија морала и мора да почне да верује у живот и да је морала да крене новим животним путем.

„Није се свет променио, само су уведени нови изрази и нови назви за бесмислена убијања и још бесмисленија оправдања”, поручио је премијер.

Туга и сузе не смеју да нас одведу у мржњу упркос томе што они који данас бесне и нападају немају поштовања за жртве, додао је и поручио:

„Сутра ће сванути нови дан у којем ћемо да наставимо са животима и да бринемо о Србији. Ужасе прошлости не смемо да заборавимо, али не можемо да променимо и вратимо време, можемо да оживљавамо прошлост или да уздигнемо главу и да се сећамо и извучемо поуке”.

Церемонија обележавања Дана сећања, односно 17. годишњице бомбардовања Србије почела је поменом жртвама које су погинуле на мосту у Варварину, а затим је минутом ћутања одата пошта свим жртвама НАТО агресије.

Венци у знак сећања на погинуле 30. маја 1999. на мосту у Варнарину и цвеће бачени су затим у Велику Мораву, након чега је војни оркестар извео химну „Боже правде”, а затим су се зачуле сирене за ваздушну узбуну које су грађане Србије 78 дана те 1999. упозоравале на долазак бомби.

Varvarin. 24.03.2016. -Centralna drzavna komemorativna svecanost povodom obelezavanje 17. godisnjice pocetka NATO bombardovanja i Dana secanja na zrtve NATO agresije odrzana je danas kod Spomenika poginulim gradjanima u Varvarinu. Drzavnu ceremoniju predvodio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vucic, a prisustvovali su i predsednica Skupstine Srbije Maja Gojkovic, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i clanovi Vlada Srbije i RS. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/vLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Вучић: Србије неће да дозволи нападе на Српску

Премијер Србије поручио је данас онима који пресуду Радовану Караџићу мисле да искористе за политичке или било које нападе на Републику Српску да Србија то не сме, не може и неће да дозволи.

„Србија има обавезу да води рачуна и о свом народу изван граница Србије. Упозоравам оне који мисле да данашњу пресуду против некадашњег председник Републике Српске искористе за политички или било који напад на Републику Српску, да Србија у складу са Дејтонским споразумом то не сме, не може и неће да дозволи”, истакао је Вучић на централној државној церемонији обележавања Дана сећања у Варварину.

Како је истакао, Србија ће стати уз свој народ и штити његово право на опстанак, као и право на постојање и живот Републике Српске.

„Не угрожавамо никога, никоме нећемео да претимо, али никоме не дамо да Србе газе зато што су Срби. Нисмо ничија крпа, ми смо поносан, непокоран и непокорен народ”, рекао је Вучих.

Вучић је напоменуо и да ће Србија упркос ономе сто се десило у прошлости дати све од себе за помирење и сарадњу са комшијама у региону.

Миленковић: Незапамћени злочиначки чин

Бомбардовање Србије, које је почело 24. марта 1999. године, представља незапамћени злочиначки чин, поручио је данас на председник општине Варварин Зоран Миленковић на централној државној цереномији поводом Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања.

Миленковић, отац настрадале Сање, је истакао је да је тог пролећа у Варварину убијено 10 људи, а да је једна од њих била и његово дете, које је желело да учи, била бриљантни математичар и желела да постиже упсехе.

„Варварин је тог 30. маја доживео страшну трагедиу, убиство 10 наших суграђана и зарад сећања на њих и све недужне жртве сваке године ћемо се окупљати на овом месту са поруком да се никада и нигде не понове ови злочини, а верујемо да ће, ако не овоземаљска, онда божија правда стићи све зликовце који убијају народ зарад остварања својих циљева”, рекао је Миленковић.

Он се захвалио премијеру Александру Вучићу и Влади Србије на одлуци да се у Варварину обележи 17 година од почетка бомбардовања, наводећи да је то био незапамћени злочин велике силе, која је решила да убија децу, војнике, полицајце, обичне грађане, да би показала како се кажњава непослушни српски народ.

„Данас, после 17 година, није нам јасна једначина коју су поставили умови омеђени злом, да су знак једнакости поставили између милосрдног анђела и немилосрдног рушења једне земље. Као да нам није било доста времена смрти, као да нисмо били жељни благостања и демократије… То пролеће не памимо по великим надама на уласку у 21. век и бујању пролећа, већ по ескплозијама, исгубљеним животима, болу родитеља, изгубљеним идеалима”, казао је Миленковић.

Чепурин: НАТО извршио стравичан и бахат злочин

vucic-cepurin 2НАТО је 1999. године, бомбардујући Србију, извршио стравичан и бахат злочин, најкрвавији у Европи после Другог светског рата, изјавио је данас амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.„Бомбардовање је довело до најтежих последица за Србију. Погинуло је хиљаде људи – већином цивили, жене, деца. Уништена је инфраструктура, куће, мостови.

Нанета је огромна штета српској привреди”, рекао је Чепурин Спутњику.Према његовим речима, последице загађења територије на југу Србије радиоактивним супстанцама тек треба да буду испитане.„Русија се, без обзира на све своје проблеме, трудила да помогне и јесте помагала Србима, како 1999. године, тако и касније. Не говорим то очекујући било какву захвалност Русији, а она њој и не треба, већ ради истине”, истиче руски амбасадор.Чепурин напомиње да сећања на злочине НАТО неће избледети ни после 20, ни после 100 година.„Ужасно је да због војних интервенција које нису одобрене од стране Савета безбедности УН, у свету још гину људи. И тако су у нападу америчке авијације погинули службеници српске амбасаде у Либији”, констатује руски амбасадор.

Жалосно је да Вашингтон неће да призна очигледну умешаност у овај инцидент, каже Чепурин, наводећи да нема ни резултата истраге, ни извињења, ни казне за кривце, ни компензација породицама убијених.Он је приметио и да се, стицајем околности, на годишњицу агресије НАТО против Србије у контексту процеса у Хашком трибуналу поново намеће тема „тобожње српске одговорности за трагичне догађаје на територији бивше Југославије почетком деведесетих година”.

Обележена годишњица и у Косовској Митровици

KОСОВСКА МИТРОВИЦА – Сиренама за ваздушну опасност, које су се чуле у подне, у северном делу Косовске Митровице почело је обележавање 17. годишњице НАТО бомбардовања. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић са сарадницима положио је цвеће на Споменик истине, посвећен погинулима у НАТО бомбрадовању и жртвама ОВК, и на спомен плочи браће Милић у близини главног ибарског моста у Косовској Митровици.

Цвеће су положили и градоначленик северне Митровице Горан Ракић, председник Привременог општинског органа Александар Спирић, председник Српске листе Славко Симић, начелник косовскомитровачког округа Васо Јелић, представници Удружења бораца и студената.

У Косовској Митровици у току је академија „Србијо памти!” која је почела симболично у 12 часова и 44 минута.

djuric-mitrovica

У Звечану обележено 17 година НАТО бомбардовања

ЗВЕЧАН – Поводом 17 годишњице почетка НАТО бомбардовања, представници општине Звечан примили су данас чланове породица страдалих са територије ове општине, којима је уручена симболична новчана помоћ, а у центру Звечана откривен је Споменик жртвама НАТО бомбардовања и албанског терора.

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић поручио је да се жртве не заборављају.

„Са територије општине Звечан, страдало је, што од НАТО бомби, што од злочиначке руке албанских терориста, 13 наших суграђана. Ми данас достојанствено показујемо да жртве НАТО бомбардовања и албанског терора нису и неће бити заборављене”, рекао је Тодосијевић.

„Остаје наша обавеза и обавеза државе Србије да чува сећање на жртве НАТО бомбардовања и албанског терора и да брине о породицама страдалих. Највећа вредност коју човек може да жртвује је живот, положен на браник отаџбине за будућност свог народа. Зато чувајте и волите Србију”, поручио је Тодосијевић.

Градоначелник Звечана Вучина Јанковић рекао је да се на данашњи дан са тугом, жалошћу али и поносом сећамо жртава, наших најмилијих.

„На нама је обавеза да се не само 24.марта него сваког дана присећамо свих оних који су дали свој живот за Србију и управо је наша жеља, заједно са вама, била да остане за будућа поколења ко су ти људи и шта су они све урадили за нашу будућност”, рекао је Јанковић.

Милан Витковић се у име породица 13 жртава захвалио локалној самоуправи на постављању спомен обележја људима који су „страдали на бранику отаџбине са територије општине Звечан”.

„Желим да се захвалим свима који су учествовали у овом решењу, јер за нас, чланове породица, то много значи”, казао је Витковић.

Након окупљања у општини Звечан, у центру овог места служен је парастос и откривен Споменик жртвама НАТО бомбардовања и албанског терора.

На споменику пише:

„У знак захвалности, поштовања и незаборава жртвама НАТО агресије и албанског терора са територије општине Звечан 1998-2001. Чувајте и волите Србију као што смо је ми волели” и исписана су имена 13 страдалих са територије општине Звечан.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Обележена годишњица НАТО бомбардовања

* Обавезна поља