vuccic-govoriБЕОГРАД – Албански премијер Еди Рама прекршио је данас протокол посете Београду помињући Косово и злоупотребио поверење домаћина српског премијера Александра Вучића који је узвратио да никоме неће дозволити да понижава Србију.

„Ствар Косова и Метохије је готова и оно је независно”, изјавио је Рама у говору на заједничкој конференцији за новинаре, а Вучић је прокоментарисао да не зна какве везе Рама има са Косовом.

Вучић је рекао да је изненађен провокацијом у говору албанског премијера, коју, како је рекао, није очекивао.

„Нећу да дозволим и мој посао је да никоме не дозволим да понижава Србију у Београду. КиМ је део Србије, по Уставу Србије и никакве везе са Албанијом није имало и неће имати”, изјавио је Вучић.

Додајући да му је жао због тог инцидента, односно због тога што је Рама и ову прилику искористио да говори о тему која није договорена, Вучић је поручио да ће упркос томе наставити разговоре с албанским премијером.

Вучић је након разговора са албанским колегом Едијем Рамом да њихови разговори у четири ока, који су трајали дуже од предвиђеног времена, нису били нимало лаки али да је уверен да заједнички проблеми могу да буду решавани.

Вучић је захвалио Рами на томе што је прихватио његов позив и дошао у Београду.

„Ова посета обележава нови почетак и зашта се надам да ће прагаматичан однос Србије и Албаније бити фокусиран на напредак не само наших међусобних политичких и економских односа већ за напредак односа у целом региону”, рекао је Вучић.

Оцењујући посету албанског премијера, прву после 68 година, као добру вест не само за Србију и Албанију, премијер је рекао да проблеми не могу да се решавају другачије сем разговорима.

Премијери су договорили да се сачини споразум који ће грађанима две земље омогућити прелазак границе само са личним картама.

Желимо, рекао је премијер Вучић, да наше мањине, српска у Албанији и албанска у Србији, буду мост наше сарадње и желимо да заједно пред Европску унију изађено са важним инфраструктурним пројектима.

Премијер Вучић је рекао да је у разговору било речи о сарадњи младих, али и о економској сарадњи две земље.

„Ми желмо да наши инвеститори посећују Албанију не само у области енергетике већ и другим областима, у свим где мислимо да је то од обостраног интереса”, казао је премијер.

У разговору је, како је навео, посебно апострофиран пројекат пруге Београд -Тирана за коју је рекао да ћемо лакше добити подршку ЕУ ако заједно изађемо и инсистрирамо на том пројекту.

Премијер Србије је рекао да зна да је данас неупоредиво лакше и у Србији и у Албанији изазивати шовинистичке или националистичке тензије и изговарати најтеже речи како би се добијали политички поени.

Поручио је у своје име да није изабран да даје демагошке и неке друге изјаве које би биле популарне већ да брине о будућности Србије и њеном развитку и додао да је поносан што се данас окреће нова страница у односима две земље и на заједничком путу ка ЕУ.

Албански премијер Еди Рама допутовао је јутрос у званичну посету Београду, што је прва посета албанског државника након 68 година, када је у у посети тадашњој Југославији био Енвер Хоџа.

Раму је испред Палате Србија дочекао председник српске владе Александар Вучић, а у делегацији су били и министри Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Жељко Сертић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић…

После интонирања химни Србије и Албаније и смотре строја Гарде Војске Србије, Вучић и Рама имали су састанак у четири ока, након чега су делегације две земље оџале пленарну седницу.

Влада Србије и Савет министара Албаније потписали су споразум о узајамној помоћи у спречавању, истраживању и сузбијању царинских прекршаја.

У име српске владе споразум је потписао министар финансија Душан Вујовић, а с албанске стране министар економског развоја, трговине и предузетништва Арбен Ахметај.

За данашњу посету албанског премијера, која је прва званична посета на највишем нивоу једног албанског државника после 68 година, акредитовано је око 200 новинара, од чега 30 представника албанских медија.

Посета албанског премијера првобитно је била планирана за 22. октобара, али је одложена због инцидента на утакмици репрезентација Србије и Албаније, 15. септембра у Београду.

Рама позвао Србију да призна независност Косова

Албански премијер Еди Рама позвао је данас Србију да призна независност Косова, што је, како је рекао, важно за сигурност не само региона већ и целе Европе те може да утиче на бројне стратешке проблеме Срба и Албанаца.

„Очекујемо да Србија све предузме у том правцу и то ћемо свакако поздравити”, поручио је Рама.

Он је додао и да је дијалог „између Србије и Косова” користан јер упућује регион на ново доба и то би, како каже, био европски успех.

„Овај дијалог је пре свега резултат настојања лидера обеју земаља који су довели до историјског преокрета. Имао сам срећу да доживим један тренутак када сви лидери нашег региона су седели заједно и разговарали о заједничкој будућности”, додао је Рама.

Рама је у свом говору рекао и да је независно Косово реалност, на шта је реаговао српски премијер изјавом да неће дозволити да било ко понижава Србију, те да је албански премијер том темом одступио од протокола посете.

„Када је реч о Косову имамо супротне ставове, али реалност је једна и непроменљива – Косово је независно и добило је право на то на основу Међународног суда правде и то је процес који се не може зауставити”, рекао је Рама.

Иначе, говор албанског премијера био је посвећен заједничком циљу, уласку у ЕУ, на чему, како је навео, две земље али и остале у региону треба заједнички да раде на путу ка европским интеграцијама, занемарујући дешавања из прошлости.

„Нећемо дозволити да историја утиче негативно на све што нас очекује. Ми на Балкану имамо потребу за уједињеном Европом, која, као никада до сада, има потребу за Албанцима, Србима, Македонцима, Црногорцима…”, рекао је Рама у изјави за медије и додао да ће Европа све земље Бакана „ујединити на путу мира”.

Албанци, додао је, имамо ту визију и храброст, као и добру вољу да развијају односе, да Србима пруже руку сарадње са озбиљношћу и искреношћу јер наса деца не треба да пате због односа који су за нама.

Премијер Албаније додао је и да Европска унија нема алтернативу и да политика реформи, нових инвестиција треба да буде приоритет свих земаља региона.

„Наш енергетски потенцијал је такав да може да промени ситуацију на читавом Балкану и да буде респективна снага не само у Европи, већ да обезбеди за дужи период цео регион и шире”, оценио је Рама и додао да успех свих земаља на европском путу зависи од решавању економских и социјалних проблема.

Рама је позвао премијера Србије да следеће године посети Албанију како се, како је рекао, не би чекало још 68 година за следећи формални сусрет.

Он је истакао да ће добродошлица у Тирани бити „реципрочна као и са српске стране” и да представнике Србије нико у престоници Албаније неће провоцирати.

Рама је додао да Влада Албаније и он као премијер имају велику жељу да се односи две земље наставе путем конкретне сарадње како би и Срби и Албанци, поговото млади, добили максимум од „фантастичног потенцијала који постоји”.

Он је рекао да Србија и Албанија нису непријатељи, али да имају заједничке непријатеље – сиромаштво, незапосленост, недостатак перспективе за младе, јавни дуг и дефицити и да су они наслеђени из прошлости.

Агенције о сукобу Вучића и Раме у вези с Косовом

Албански премијер Еди Рама позвао је данас Београд да призна независност Косова, због чега га је српски колега Александар Вучић оптужио за провокацију, јавља Ројтерс.

„Што пре признате (независност Косова) пре ћемо моћи да напредујемо”, рекао је Рама на, како је пренела британска агенција, „напетој” заједничкој конференцији за новинаре с Вучићем.

Вучић је оценио да Рамина изјава представља „провокацију” и поручио да Србија никада неће признати независност Косова.

Агенција Франс прес је пренела као хитну вест да су се српски и албански премијер сукобили на конференцији за новинаре око Косова.

Агенција извештава о сукобу премијера Србије и Албаније, Александра Вучића и Едија Раме поводом Косова током „историјске посете” Београду, прве те врсте неког албанског лидера после 68 година.

„Вучић се видљиво изнервирао на конференцији за штампу пошто је Рама позвао Србију да призна ‘неумитну стварност’ независности Косова”, навела је француска агенција.

На Космету скинути билдборди подршке Вучићу

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – У свим српским општинама на Косову и Метохији рано ујтрос осванули су билборди подршке премијеру Србије Александру Вучићу.

На великим билбордима исписане су поруке: „Добродошао Премијеру Вучићу” и „Ми имамо једног Премијера – Вучића”.

У свим српским општинама на Косову и Метохији од Јариња дуж магистрале, преко Звечана, Косовске Митровице, Лапљег Села, Клокота, Партеша, Штрпца… стоје велики билборди са исписаним порокама подршке премиеру Србије.

ceopom istina za FB (2)Коментар ЦЕнтра за Откривање ПОлитичких Манипулација (ЦЕОПОМ)

Дипломатски скандал на заједничкој конференцији за штампу премијера Вучића и Раме ново је у низу понижења у које нас уводи крајња неспособност и потпуна дипломатска неписменост Вучићевог режима. Таблоидни циркус у који је увео све институције државног система, окружен страним саветницима и домаћим масонима достигао је тако своју кулминацију.  Отуда његова изјава „моја је обавеза да не дозволим да Србију ико понижава“ представља не само уобичајену јефтину демагогију, већ и директну увреду здравог разума сваког грађанина Србије. Јер, за насталу ситуацију кривицу сноси искључиво Александар Вучић.

ЦЕОПОМ ће кратко подсетити на неколико битних чињеница:

1.   Пре инцидента са дроном лично је Александар Вучић наредио пуштање на стадион лица која су осумњичена за овај инцидент! Његову причу да су то од њега тражили неки страни амбасадори својим саопштењима директно су оповргле амбасаде САД, Британије и Немачке. Будући да Вучић није одговорио на таква њихова саопштења логичан је закључак да је све то измислио!

2.  Након инцидента са дроном лично је Вучић наредио пуштање брата албанског премијера који је био приведен због основане сумње да је он уз ложе управљао летелицом, чиме је од државе, полиције и правосуђа направио циркус. О службама безбедности којима непознате летелице лете над објектима где борави десетине хилјада људи, а које је он лично обликовао не треба ни говорити.

3. Након настале кризе при чему су се албански званичници на челу са Рамом евидентно спрдали са Србијом, сам је Вучић рекао да је одговорност за судбину Рамине посете лично на њему. И урадио је шта је урадио, организовао како је организовао, прихвативши чак и захтев Раме да му омогући говор у Прешеву!

4. Због доласка Раме није дозвољен улазак у Србију грађанину Србије који је 11,5 година без икакве доказане кривице лежао у хашком казамату, који има метастазе рака на јетри и коме сваки дан у лечењу може бити линија између живота и смрти!

5. Реченица „Нисам знао да ће … прекршити протокол“ не постоји у дипломатији. Домаћин је тај који се стара о протоколу и адекватно реагује кад постоји бојазан да ће бити прекршен. А у случају Раме било је чак и директних најава да ће он говорити о Космету (погледајте његове изјаве и изјаве албанских лидера са југа Србије). Отуда Вучић по ко зна који пут директно обмањује грађане Србије својим изјавама.

6. Србија је поново, национално и државно понижена у Београду. И то од Албаније која не одустаје нити од велико-албанског шовинизма, нити од аспирација на српску територију (не само Космет), нити од вређања националног достојанства Срба.

ОД ЧЕГА СТЕ НАС ЗАШТИТИЛИ ВУЧИЋУ?! ЗАШТИТИТЕ НАС ОД СЕБЕ, ОД РАМЕ ЋЕМО СЕ ЗАШТИТИ САМИ !!!

 


Извор: Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Очекивани скандал и срамна демагагогија (коментар ЦЕОПОМ-а)

* Обавезна поља