protest-vojnog-sindikata-srbijeЧланови Војног синдиката Србије протестовали су испред Министарства одбране у Београду тражећи повећање плата и боље услове рада за припаднике Војске, а подршку су им дали и припадници Полицијског синдиката Србије. Председник Војног синдиката Србије Новица Антић рекао је да је на протесту присутно око две хиљаде људи и да није реч о штрајку.

Антић је рекао да би на протесту било и више људи да Генералштаб Војске Србије није издао наредбу да се у свим јединицама прочита обавештење у коме се наводи да је протест Војног синдиката против интереса државе и да штети угледу Војске Србије.

„Чланови Војног синдиката траже да се припадницима Војске Србије повећа основица за обрачување плата, а жале се и да су им смањене дневнице, па се дешава да војник проведе читав дан на терену за дневницу од 150 динара”, указао је Антић.

Антић је рекао да су Министарство одбране и Генералштаб Војске Србије ингорисали захтеве Војног синдиката Србије и да су самис тим они одговорни што се тај синдикат одлучио за протест.

Упитан колика је просечна зарада припадника Војске Србије којис у учествовали у данашњем протесту, Антић је одговорио да је реч о суми од 40.000 динара.

Он је објаснио да Војни синдикат не тражи да се узму додатна новчана средства за Војску већ да постојећи буџет боље расподели тако да се запосленима повећају зараде.

Према Антићу, војни буџет се нерационално троши и оно што у цивилству кошта 100 динара, Војска купује по три пута већој цени.

Најниже плате у јавном сектору имају припадници Војске Србије, истакао је Антић који је демантовао и тврдње да је имао контаке са страним амбасадама и невладиним организацијама. Он је поручио и да Војска Србије свакодневно извршава своје задатке и да грађани немају разлога да због тога брину.

Председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић је рекао да ће тај синдикат наставити да подржава припаднике Војске у захтевима за побољшање социјалног положаја и да се бори за достојанство припадника војске и полиције.

Мијаиловић је рекао и да се противи томе да се војска и полиција користе у политичке сврхе.

Чланови Војног синдиката Србије су отишли и до Председништва Србије где су председнику Србије Томиславу Николићу уручили писмо у коме указују на свој тежак положај и траже заштиту. Демонстранти су се кретали тротоаром, тако да током шетње није обустављан саобраћај.

Војни синдикат – Тражимо плате по Закону

Завршен је протест Војног синдиката Србије испред зграде Министарства одбране. Војници прошетали до Председништва, где су председнику Србије оставили писмо са захтевима, у ком су скренули пажњу на свој тежак материјални положај.

Чланови синдиката, војна лица, као и грађани који их подржавају, њих око 1000, окупили су се у центру Београда око подне.

Скупу су се обратили председник Војног синдиката Новица Антић и председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић, који је пружио подршку војницима.

Затим су сви прошетали до зграде Председништва, не ометајући саобраћај, тротоаром, и председнику Николићу оставили писмо.

Окупљени су носили заставе Србије и Војног синдиката.

Ради се о првом таквом протесту. У ранијој изјави за Н1, из овог синдиката рекли су да „никад теже није било“.

„Ми нисмо тражили повећање плате, ми смо само тражили да наша плата буде исплаћивана по закону о војсци, а она је сада за 27 процената нижа од законског минимума. Ми немамо право на штрајк, протест је један вид репресивних мера које имамо као могућност да применимо према нашем послодавцу“, рекао је Новица Антић из Војног синдиката Србије.

Министар Ђорђевић – Политикантски синдикат

Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић изјавио је, после протеста Војног синдиката у Београду, да је поносан на припаднике Војске Србије јер се нису одазвали позиву политикантског синдикалног руководства који је на протесту имао и политичке изјаве, које нису у складу са синдикалним деловањем.

На протесту је било свега око 200 припадника војске, а забринут сам што је протест окупио и присталице националистичких и екстремистичких група. Више од 99 одсто војника није дошло на протест, јер знају да је војска једно са народом и да верно служи својој држави, рекао је Ђорђевић.

djordjevic-ministar-odbraneЂорђевић истиче да остаје при својим ставовима и тврдњама да неће бити смањења примања, нити отпуштања запослених, а да ће већ почетком следеће године свим запосленима бити повећана плата за пет одсто.

Нови правилник о платама примењиваће се од 1. јануара 2018. године, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Министарство одбране посебно указује да саопштење Војног синдиката Србије, у коме се износи низ неаргументованих и неистинитих тврдњи и оптужби на рачун Генералштаба Војске Србије, никако није начин и пут решавања проблема које синдикат покреће.

Таквим иступима умањује се међусобно поверење и уверење да се само заједничким снагама проблеми могу решавати у циљу јачања Војске Србије и бољег стандарда њених припадника, додаје се у саопштењу.

Држава ће на најбољи начин заштитити безбедност Србије и њених грађана и наставити модернизацију војске у циљу сигурне и боље будућности Србије и свих њених грађана, саопштило је Министарство одбране – преноси Фонет.


Извор: ФоНет, Н1

Оставите коментар

Оставите коментар на Одржан протест Војног синдиката Србије

* Обавезна поља