Разграничење између Срба и Албанаца на Косову је решење које би само на мапи изгледало добро, каже лидер ГИ „Слобода, демократија, правда“ Оливер Ивановић, који уместо тога предлаже такозвани „кипарски модел“.

Према његовим речима, разграничење би и у пракси, и у животу, значило да Србија признаје онај део Косова на којем се налази све што је важно за српски идентитет и било само још једно од „лаких решења“.

– То су она решења која људи праве гледајући мапу и повлачећи фломастером линију, а заборављајући да се иза тог решења крије жртва и патња неких људи. Мислим да Србија не сме себи дозволити да прекрши сопствени Устав тако што ће једнострано да призна јужни део Косова. По том „лаком решењу“ север би припао Србији да, као, не изгубимо све. То су упрошћени приступи. Ценим Ивицу Дачића, мислим да је искусан и паметан политичар, али у овом случају он иде ка решењу које би само на мапи изгледало добро – оценио је Ивановић.

Он је уверен да ће се, што се тиче Косова, поновити „кипарски модел“, јер је ситуација веома слична. Према његовим речима, то је најбоље решење јер постојеће стање није коначно и такво неће бити док га Србија не прихвати

– Можемо да преговарамо у Бриселу још 15 или 20 година, али се ништа неће решити јер нико неће битно одступити од својих основних позиција – каже он.

С друге стане, како наводи, косовски Албанци су у „политичкој турбуленцији“ која ће трајати најмање десетак година, односно два изборна циклуса. С треће стране, каже, имамо међународну заједницу, која у овом тренутку има много других питања, па не мисли да би требало питање Косова враћати на сто до тренутка док се не види наговештај некаквог другог решења.

– Када је све тако као што јесте, притисак на нас који врше неки представници Европске уније, јесте лични став појединаца или став држава које представљају. Како год да буде, њихови интереси су очито супротстављени нашим. Они желе да на тај начин како-тако заврше то питање некаквим признањем и да то скину с дневног реда. А ми , Срби и Србија, желимо да то питање буде квалитетно решено, да га не остављамо генерацијама иза нас, да се тим питањем поново баве или да буде нуклеус неког новог сукоба – додао је Ивановић.

Осврћући се на унутрашњи дијалог о Косову, Ивановић каже да је данас бављење тим питањем вероватно добронамерно, али неће дати никакав резултат.

– У реду је бавити се Косовом, али требало би створити платформу на дуже стазе. Не сме платформа да траје колико траје изборни циклус или мандат, четири године. Та платформа мора да преживи најмање два или три изборна циклуса. Такву платформу правимо за 16 или 20 година унапред и добро је да се у то укључе сви важни елементи друштва: власт и опозиција, грађанско друштво, САНУ, црква и, можда пре свих, Срби са Косова. И то не партијски послушници, већ људи који имају шта да кажу на ту тему. Пре свега они који стварно живе овде и који све то доживљавају као проблем који живе, а не проблем којим се баве – додао је Ивановић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Оливер Ивановић – Кипарски модел за Косово

* Обавезна поља