zoran-babicБЕОГРАД – Српска напредна странка је веома мирна што се тиче предстојећег сведочења Дарка Шарића. Постоји она изрека у Србији „ко с ђаволом тикве сади, о главу му се обијају“, и они који су тикве садили са Шарићем вероватно немају миран сан. Размишљају шта ће Шарић рећи сутра: шта је све финансирао, кога, ко је ту кога издао…

У сваком случају, СНС и ја лично смо веома срећни и задовољни што је Шарић доступан истражним органима, правосудном систему Србије, што су БИА и Александар Вучић, као координатор свих служби безбедности, направили заиста сјајан посао. Вучић је показао да смо једна нормална, уређена држава, која своје црне тачке уме да реши. А они који су тикве садили, нека буду спремни да им се о главу разбију, изјавио је у интервјуу „Дневнику“ члан Председништва СНС Зоран Бабић, коментаришући колико ће предстојећи исказ ухапшеног нарко боса утицати да неки актери политичке сцене остану ван предстојећег дијалога о формирању Владе Србије.

Многи се питају кога ће ван коалиционог корпуса странака и зашто СНС позвати на разговор о формирању нове владе?

– Позвао бих се на речи лидера странке Александра Вучића, који је најавио да ће СНС разговарати са свима којима су грађани Србије дали подршку, дали глас већи или мањи. Лично мислим да је јако тешко разговарати са екстремистима, са људима који су на улицама Београда и Србије заговарали нереде. Са таквим особама је тешко разговарати, али ћемо заиста пружити руку свима, а она ће значити прављење што ширег политичког консензуса о свим изазовима који нас у будућности очекују. Пружићемо руку и разговарати о политици, о брзини реформи, европских интеграција… Не желимо да се такви разговори сведу на оно што се много пута у прошлости дешавало, на број фотеља, функција. За СНС заиста то није приоритет, већ жеља да се створи што шири политички консензус који би омогућио што већу брзину у реформама и што већу снагу за њих.

Да ли ова широка коалиција наговештава да ћете ићи брзо и на промену Устава?

– Шта значи брзо? Не бих лицитирао о било каквим датумима, али промена Устава је нешто што нас сигурно чека у финалној фази придруживања Европској унији.

Када ће бити заказано конститутивно заседање Народне скупштине и почетак формирања нове власти?

– По слову Закона, верификација мандата посланика мора да се обави у року од месец дана по проглашењу коначних изборних резултата, али наравно да нећемо чекати законске максимуме и очекујем да и верификација мандата и конститусање Скупштине, али и нова влада буду изгласани у парламенту у између 6. и 20. априла.

Који посланички клубови ће се издвојити са изборне листе СНС?

– Математика каже ко има могућност за свој посланички клуб, али дефинитивно да ће то урадити СДПС са 10 народних посланика, НС са шест, колико ће посланика имати и клуб СПО-ДХСС. Наравно, СНС ће са 136 посланика чинити највећи посланички клуб у будућем сазиву Народне скупштине.

Хоће ли нова влада бити мања?

– Влада ће у сваком случају бити веома економична, ефикасна, а чиниће је људи спремни за мукотрпан рад, па и од двадесетак сати на дан, ако треба, а притом од великог знања и искуства. То ће бити особе која ће заиста моћи да направе помаке у ресорима који им буду поверени…


Извор: Дневник

Оставите коментар

Оставите коментар на Они који су садили тикве са Шарићем немају миран сан

* Обавезна поља