DjurdjeviБЕРАНЕ – Патријарх Српске православне цркве Иринеј поручио је у беседи на литургији поводом прославе осам векова постојања манастира Ђурђеви ступови, код Берана у Црној Гори, да треба његовати „заједнички духовни и културни простор” и позвао народ на „слогу и љубав”. Он је истакао да су манастир Ђурђеви ступови светиња и носилац многих духовних, културних и националних наслеђа, која није лако носити и која обавезују, пренела је Бета.

„Питају нас данас свети Немањићи, епископи, митрополити и игумани ове светиње идемо ли њиховим путем, путем Христа и Светога Саве? Да ли су нам ближе деобе и неслоге од братске љубави, слоге и међусобног поштовања”, питао је патријарх у беседи. „Нека међу нама буде више чојства и јунаштва, на што нас упућује и позива Марко Миљанов. Држимо се Његоша, Његошеве и косовске мисли и косовског завета”, закључио је патријарх у беседи.

Литургији су, поред великог броја верника и грађана, присуствовали премијер Србије Ивица Дачић и министри, представници Јерусалимске патријаршије и Руске православне цркве, док том чину нису присуствовали државни званичници Црне Горе. Црногорски председник Филип Вујановић, који је био на челу одбора за обележавање јубилеја, присуствовао је свечаној академији одржаној у суботу увече. Прославу јубилеја помогли су Влада Црне Горе и општина Беране, саопштено је на церемонији.

Председнику Владе Србије Ивици Дачићу и српском патријарху Иринеју јуче су уручене медаље Светог Георгија првог реда. Исто признање додељено је председнику Црне Горе Филипу Вујановићу. Како је пренео Танјуг, Дачић је том приликом казао да му је драго што је присуствовао прослави у Васојевићима, наводећи да је тај део Црне Горе, заједно с деловима Србије и Косова и Метохије, чинио некадашњу државу Рашку.

На додавање митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је седео до Дачића, да је у питању био стожер средњовековне српске државе, премијер је поновио речи митрополита, а потом загрлио Амфилохија. „Видите да смо се помирили”, казао је Дачић, а те његове речи и загрљај с митрополитом Амфилохијем пропраћен је јаким аплаузом присутних.

Дачић је навео да се договорио с црногорским премијером Милом Ђукановићем да у септембру дође у званичну посету Црној Гори, а после тога Ђукановић у Србију, пренео је Фонет.

„У сталним смо контактима с руководством Црне Горе са жељом да наши односи буду релаксирани”, рекао је Дачић, додајући да не би требало да буде никаквих дилема да ли Србија угрожава црногорску државност јер не угрожава. Ми, рекао је Дачић, не сматрамо да би Србија и Црна Гора требало да буду у једној држави, то је одлука и црногорских и српских грађана, али је неопходно одржавати добре односе јер нема ближих држава и народа. Дачић је рекао и да је сасвим у реду што Србију интересује положај Срба у Црној Гори, као што Црну Гору интересује положај Црногораца у Србији.

Манастир Ђурђеви ступови подигнут је 1213. године као задужбина Првослава Немањића, синовца великог жупана Стефана Немање. Манастир је пет пута паљен и разаран, а последњи пут је запаљен 1912. године, уочи Првог балканског рата, у коме су Црногорци ослободили Беране, после чега је тај град заједно с читавим подручјем између река Таре и Лима, као и јужни делови Косова и Метохије припао Црној Гори.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Осам векова Ђурђевих ступова

* Обавезна поља