Премијер Русије Дмитриј Медведев је након обраћања руског председника Владимира Путина саопштио да распушта Владу Русије.

„Поштовани председниче, поштоване колеге, сви сте били сведоци коју је поруку изнео Владимир Путин, који су наши приоритети и какве су фундаменталне измене у Уставу Руске Федерације. Те измене, када буду усвојене, одразиће се на баланс власти“, рекао је Медведев.

„Ми као Влада дужни смо да омогућимо председнику наше земље шансу да предузме све мере које су му на располагању да би се то спровело у дело. С тим у вези сам и донео одлуку о распуштању Владе“, додао је он.

Истовремено, руски председник је затражио од одлазећих министара да испуњавају своје обавезе све док се не формира нова Влада.

„Молим вас да обављате своје дужности до формирања новог кабинета”, рекао је Путин на састанку са члановима владе и навео да ускоро планира да се састане са сваким чланом понаособ, преноси Тасс.

„Састаћу се са сваким од вас”, рекао је Путин.

Осим тога, председник је саопштио да намерава да уведе место заменика председавајућег Савета безбедности и понуди га Медведеву. Према његовим речима, тренутни председник владе може да се бави темама одбране и безбедности.

„Сматрам да је то могуће и то ћу учинити у наредним данима. Увешћу функцију заменика шефа Савета безбедности. Као што је познато, председник Русије је шеф Савета безбедности. Дмитриј је увек делио ове проблеме. Са становишта унапређења наше одбрамбене способности и безбедности, верујем да је то могуће и замолио сам га да убудуће решава таква питања”, рекао је Путин.

Уједно је и захвалио свим члановима Владе за заједнички рад, иако није све баш, како је додао, урађено како је планирано.

ПУТИН ПРЕДЛОЖИО ПРОМЕНУ РУСКОГ УСТАВА

МОСКВА – Руски председник Владимир Путин предложио је данас измену руског устава која би донела повећање овлашћења парламента и владе, потез који би могао да нагласи његову намеру да пређе на ново место, а да остане на челу власти након истека његовог актуелног мандата, пренео је АП.

У годишњем обраћању о стању нације у Федералном парламенту пред највишим званичницима и посланицима, Путин је предложио измену устава како би се посланицима омогућило да именују премијера и чланове владе.

То право тренутно припада председнику.

„То ће повећати улогу парламента и парламентарних странака, власти и независности премијера и свих чланова владе“, рекао је Путин.

Истовремено, Путин је навео да би председник требало да задржи право да разреши премијера и министре у влади.

Он је рекао и да председник треба да има овлашћења да именује високе одбрамбене и безбедносне званичнике.

Путин је нагласио да уставне промене морају бити усвојене на референдуму.

Председник Русије је изјавио да ће у наредним годинама бити створен потпуни систем праћења животне средине који би омогућио инспекцију квалитета воде, ваздуха и тла, јавља Тасс а преноси Танјуг.

„Морамо да развијемо и уведемо систем контроле квалитета ваздуха, тада ћемо тај систем морати да проширимо по целој земљи и надгледамо не само ваздух, већ и воду и тло”, рекао је Путин и додао да ће другим речима, бити неопходно да се створи свеобухватни систем еколошког праћења.


Извор: Спутњик, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Оставка Медведева и распуштање владе Русије

* Обавезна поља