janis varufakisАТИНА – Грчки министар финансија Јанис Варуфакис поднео је јутрос оставку „да би олакшао премијеру Алексису Ципрасу преговоре са страним повериоцима”, упркос грчком „не” са 61,31 одсто гласова против предложених мера штедње страних поверилаца на референдуму одржаном дан раније.

Варуфакис је навео недуго после саопштавања резулатата референдума да поједини министри финансија еврозоне и кредитори не би волели да он присуствује састанцима и да је грчки премијер Алексис Ципрас оценио да би његова оставка „моигла да помогне у постизању споразума” те да због тога он напушта место министра финансија.

Према пребројаним 95,63 одсто гласова, 61,31 одсто гласача је рекло „не” новом предлогу међународних кредитора, док је 38,69 одсто бирача заокружило „да” на јуче одржаном референдуму у Грчкој.

Излазност бираца је била 62, 49 одсто, саопштило је ноћас грчко Министраство унутрашњих послова, јавила је грчка новнска агенција АНА.

Грчки премијер Ципрас добио је одобрење председника Прокописа Павлопоулоса да данас сазове савет лидера политичких партија да би их информисао свом ставу и чуо њихове предлоге пред нови преговарачки циклус са међународним кредиторима који се оцекује да ће ускоро почети.

Агенције су јутрос јавиле да је грчки министар финансија Јанис Варуфакис поднео оставку „да би олакшао премијеру преговоре са страним повериоцима”.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер одржаће током јутра телефоном ће о Грчкој разговарати са председником Европског савета Доналдом Туском, председником Европске централне банке Марио Драгхијом и председником Еврогрупе Јероеном Дијшелблоемом.

Европски самит ће бити одржан сутра (у уторак) у Бриселу како би разговарали о будућим плановима после јучерашњег референдума у Грчкој, а коме предходи хитан састанку Еврогрупе.

Туск је, на свом твитер налогу најавио, да ће Европски самит бити сутра у 19:00 (по грчком времену) да би „разговарали о ситуацији после референдума у Грчкој”, пренела је грчка агенција АНА.

Поновно покретање преговора Грчке и њених међународних кредитора може почети само одлуком Еврогрупе, наводе европски дипломатски извори.

Према истим изворима, преговори не могу почети одмах, јер програм за Грчку истиче сутра (у уторак), а Европска комисија није добила одговарајућу наредбу од стране Еврогрупе, наводи АНА.

Немачки медији о оставци Варуфакиса

„Његова мисија је сада завршена“ пише немачка штампа о Варуфакису, наводећи да је оставка грчког министра исправна последица и да тај професор економије нема више задатака после референдума.

„Он је својим бесконачним предавањима љутио ресорне колеге, али и тиме допринео да грађани на референдуму `ојачају леђа` влади у Атини“, пишу немачкци медији, уз указивање да је мандат народа влади окончао истовремено и Варуфакисову политичку мисију и да је од сада при шкакљивим преговорима потребан „један врхунски сензибилитет“.

Медији оцењују да Атина себи више не може приуштити да изјавама исцрпљује нерве кредитора до последњег атома и закључују да је у том смислу Варуфакисова оставка – добра вест.

Међу његовим иритирајућим коментарима је и изјава из 2011. године, када је тврдио да би се „када би у ЕУ постојала политичка воља“ криза могла решити за један месец.

„Он је важио за тврдог типа, тврдог као шлем“, пишу медији о Варуфакису, наводећи и да је он и у образложењу оставке изразио ставове супротне од министарских колега из Европске уније.

Варуфакис је, наиме, одмах после саопштавања резулатата референдума у Грчкој навео да поједини министри финансија Еврозоне и кредитори не би волели да он присуствује састанцима и да је грчки премијер Алексис Ципрас оценио да би његова оставка „могла да помогне у постизању споразума“ и да због тога он напушта своје место министра финансија.

Статакис нови министар финансија уместо Варуфакиса?

АТИНА – Грчки министар економије и координатор у преговорима са међународним кредиторима Јоргос Статакис помиње се као потенцијални кандидат који би данас могао да замени Јаниса Варуфакиса, јавио је Ројтерс.

Нови грчки министар финансија уместо Варуфакиса, који је јутрос поднео оставку на ту функцију, биће именован након састанка политичких лидера који треба да почне данас у 10,00 часова, рекао је портпарол владе у Атини.

Варуфакис је јутрос поднео оставку „да би олакшао премијеру Алексису Ципрасу преговоре са страним повериоцима”, упркос грчком „не” са 61,31 одсто гласова против предложених мера штедње страних поверилаца на референдуму одржаном дан раније.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Оставка Варуфакиса

* Обавезна поља