Patrijarh-Irinej-cestitao-BozicПатријарх српски Иринеј освештао је данас Храм васкрсења Христовог у Пребиловцима који је саграђен у сећање на 4.000 Срба, махом жена, деце и стараца, које су у Другом светском рату убиле усташе на подручју Доње Херцеговине.

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Пребиловци и пребиловачке жртве морају заузети место у историјском памћењу српског народа које и заслужују, а изасланик председника Србије Томислава Николића Недељко Тењовић да су Србија и српски народ увек за помирење, те да су председник и премијер Србије пружили руку помирења.

– Храм васкрсења Христовог у Пребиловцима није направљен да прави нови раздор, већ да подсећа на истину – рекао је Додик у Пребиловцима, пренели су бањалучки медији.

Председник Српске навео је да су Пребиловци доказ да жеља за елиминацијом српског народа не престаје, што доказује и чињеница да су потомци оних који су извршили страшне злоцине 1941. године поново 1992. „убили“ кости које су у Пребиловцима биле сахрањене након неколико деценија лежања у јамама.

dodik-jasenovac-polaganje-venaca-3– Васкрсење је немогуће зауставити. Људи окупљени око Пребиловаца и они који су намерили да живе овде били су довољан разлог да се окупимо и изградимо храм васкрсења Христовог посвећен за више од 4.000 страдалника који су убијени само зато што су Срби – рекао је Додик.

Он је истакао да је немогуце умањити знацај Пребиловаца, јер се то није успело ни у комунизму, ни деведесетих година прошлог века.

Патријарх српски Иринеј освештао је Храм васкрсења Христовог у Пребиловцима.

Патријарх српски Иринеј уз саслужење бројних владика и свештенства служио је Свету архијерејску литургију у Храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима, код Чапљине, који је претходно освештан, преносе медији у Републици Српској.

Изасланик председника Србије Томислава Николића Недељко Тењовић рекао је у Пребиловцима да су Србија и српски народ увек за помирење, те да су председник и премијер Србије пружили руку помирења.

– Жао нам је што данас овде нема хрватских и бошњачких представника, јер је то начин да се врати пружена рука помирења и отпоцне процес помирења – рекао је Тењовић.

prebilovci-mart-2015-4Он је нагласио да је најважнија порука из Пребиловаца да се ово више никада не понови.

– Ово је дан сећања на верске злочине учињене од стране НДХ. Нажалост, није постојао ниједан рат, а да Срби овде нису страдали као живи или као мртви – рекао је Тењовић.

Тењовић је нагласио да це Србија и председник Србије увек бити уз српски народ, ма где били.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Освештан храм у Пребиловцима

* Обавезна поља