danajПОДГОРИЦА – Албански политичар Кочо Данај оценио је да Црна Гора треба да препусти источне делове своје територије, на којима углавном живи албанска популација, како би тај простор припао “Природној Албанији”. Ако не буде формирана “Природна Албанија”, како је рекао, биће новог рата на Балканском полуострву.

Данај је у интервјуу за немачку агенцију ДПА рекао да сви Албанци треба да живе у једној држави.

Он је рекао да су Албанцима на конференцији у Лондону 1913. године велике силе нанеле велику неправду. На тој конференцији спречено је уједињење свих Албанаца, иако су се сви неколико година пре тога залагали за то.

“Данас захтевамо уједињење свих Албанаца, без рата“, рекао је Данај.

На питање какав би ефекат изазвало формирање “Велике Албаније”, рекао је да би они у ствари желели да кажу “Природна Албанија” јер термин “Велика Албанија” потиче од нациста током Другог свјетског рата.

“Ефекат је гаранција да на Балканском полуострву више неће бити насиља. У супротном, предстоји нови балкански рат. Ако будемо имали Албанију у њеним природним границама, то се неће догодити“, казао је Данај.

Упитан како се може створити јединствена Албанија за све Албанце, он је казао да је једино решење организација нове међународне конференције Данај је на промоцији своје политичке листе “Природна Албанија” 2010. године рекао да се стварање нове државе може постићи мирним путем и преговорима са комшијама.

Данај је тада затражио да се у Црној Гори организује референдум на коме би се Албанци изјаснили да ли желе да живе у Црној Гори, или да се територије на којима живе издвоје. У јануару ове године, водећи косовски и албански медији писали су о постојању футуристичке мапе Европе, која предвиђа да ће до 2035. године бити створена уједињена Велика Албанија. Те су прогнозе, како је тада наведено, дали аналитичари америчке обавјештајне службе ЦИА.

И Милован Дрецун, предсједник одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије недавно је рекао да је потписивање споразума о војној сарадњи између Косова и Албаније, као и о боравку припадника оружаних снага Албаније на територији Косова и Метохије, тешка и неприхватљива провокација која доприноси дестабилизацији мира у региону и шаље поруку о великоалбанским претензијама.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Отворене најаве Велике (Природне) Албаније

* Обавезна поља