bojan-pajtic(1)БЕОГРАД – Бојан Пајтић изабран је за новог председника Демократске странке на Изборној скупштини ДС.

Пајтић је постао пети председник ДС од њеног оснивања и на ту функцију долази са места заменика председника странке.

Његов противкандидат био је досадашњи председник странке Драган Ђилас.

Како „Блиц“ сазнаје, Бојан Пајтић је победио на изборима Демократске странке за председника, са 184 гласа разлике. Пајтић је добио 1.462 гласа, док је за Ђиласа гласало 1.278 делегата.

За потпредседнике ДС изабрани су: Борислав Стефановић (1.602 гласа), Наташа Вучковић (1.557), Горан Јешић (1.526), Маја Виденовић (1.494) и Гордана Чомић (1.456 гласова).

Функционер ДС Горан Јешић потврдио је вечерас на свом Твитер налогу да је Пајтић нови председник демократа. Јешић је објавио да је Пајтић победио Ђиласа са око 100 гласова више. Он је најавио је да ће поднети оставку у Влади Аутономне покрајине Војводина. „Иначе, као што рекох, у случају победе Б. Пајтића подносим оставку на место секретара за пољопривреду и ПП АПВ!“, написао је Јешић на Твитер. Јешић је иначе подржавао Драгана Ђиласа. Он је такође додао да то не значи да напушта ДС.

Драгољуб Мићуновић је, као једини кандидат, реизабран за председника Политичког савета ДС.

Борба између Пајтића и Ђиласа била је неизвесна до самог краја гласања које је завршено око 18.30 сати. Гласови за председника бројани су до 20.30 сати. Благу предност делегати су незванично давали Пајтићу, а индикатор им је била чињеница да су готово сви београдски одбори (Ђиласова изборна база) подржали Пајтића за председника.

Усвојена Декларација о политичкој одговорности

Делегати Демократске странке усвојили су данас на изборној скупштини Декаларацију ДС-а о политичкој одговорности у којој се истиче да је Србија суочена са дубоком кризом и да је једино решење у свеобухватним реформама.

„Плурализам и конкуренција политичких, економских и медијских субјеката морају бити одбрањене од једне партије и једног човека, од монопола финасијских олигарха, од једноумља диригованих медија“, пише у Декларацији.

Истиче се да је Србија суочена са дубоком кризом привреде, друштва и државе која се може ублажити и савладати само осмишљеним, компетентним и праведним“ економским реформама.

„Вапај за социјалном правдом стотине хиљада сиромашних, незапослених и очајних људи постаје све гласнији и обавезује ДС, као странку социјалдемократске оријентације да се удружује са свим блиским странкама и организацијама и да се ангажује у борби за праведнију прерасподелу друштвеног богатства, за уклањање енормних разлика

између света богатих и сиромашних, између света рада и света капитала“, наводи се у тексту.

Решење ДС види у модернизацији и стварању стручне и одговорнеадминистрације, функционалних институција, јасној подели власти назаконодавну, извршну и судску са пуном независношћу сваке од њих.

Додаје се да се друштво мора одбранити од сваког облика насиља, као и да је неопходно сузбијати нетолеранцију, говор мржње, а посебно гарантовати права националним мањинама и другим најосетљивијим групама.

„Држава као секуларна република и њене институције морају бити одбрањени од свих видова узурпација њених надлежности од стране државних организација“, пише у Декларацији.

Наводи се и да ДС остаје привржена програмским циљевима који су усвојени пре 24 године, 3. фебруара 1990. године на оснивачкојскупштини странке.

Ти циљеви су изградња демократског друштва, ширење слободе и једнакости грађана, практиковање демократске процедуре, поштовање људских и грађанских права, јачање владавине права по узору на најнапредније европске државе парламентарне демократије.

Демократе су позвале „све који верују да Србија има могућности и енергије да постане место у коме је могуће правити праведнији, сигурнији и слободнији, културнији живот“, да јој се придруже упокушају да се такво друштво изгради.

Бојан Пајтић: Пред нама је озбиљан задатак да ослободимо Србију од владавине СНС

Пајтић је у обраћању делегатима рекао да су ово последњи избори у ДС који се спроводе по делегатском систему и да ће сваки наредни избори бити непосредни. Он је поручио и да ће сву своју енергију, знање и снагу уложити у консолидацију странке.

„Ја ћу сву своју енергију, знање и искуство усмерити да ДС буде јача, јер кад је ДС јача и Србија је јача“, казао је Пајтић у Сава центру, после страначке Изборне скуштине.

Он је рекао да ће дати свој максимум да се формира влада у сенци и додао да су се сви они који су надали да ће се странка после овога цепати грдно преварили.

„Сви сте ви моји страначки пријатељи и пред свима нама је озбиљан задатак да ослободимо Србију од владавине Српске напредне странке“, навео је председник ДС.

– Наша странка показује демократски капацитет и излази јача. Само смо због трулог компормиса 2012. изашли слабији. Ако и Ђилас победи данас, победиће неко мој – навео је у свом обраћању Бојан Пајтић.

Он је нагласио да у ДС никад више не сме да важи мишљење само једног човека, као што је, како је рекао, то било у прошлости.

– Не треба нам вођа, већ координатор – изјавио је Пајтић.

Он је рекао да су грађани на изборимо 2012. и 2014. показали колико су разочарани у Демократску странку, јер је ДС био највећа нада, због чега, навео је Пајтић, и јесте највеће разочарање.

– Да бисмо се опоравили, није довољно да Вучић чини драматичне грешне ни да ДС каже „извините“. Жртвовали смо програме и принципе због власти. Било је више речи, а мање дела. Оно што је највећи проблем ДС је унутрашња противречност наше оријентације социјалдемократије у коју многи не верују – истакао је Пајтић.

Он је нагласио да је неопходно што пре дефинисати „темељну одредницу политичког иденитета“, али и тражити промену Устава, како би „централна Србија добила исту шансу као Војводина и Београд“.

Драган Ђилас: Од како водим странку ДС је био на добитку

Београд — ДС бира председника странке између два кандидата, досадашњег лидера Драгана Ђиласа и његовог заменика Бојана Пајтића. Ђилас каже да је странка на добитку.

Изборна скупштина, која је отворена за јавност, почела је око 11.30.

Данас ће бити изабрани и потпредседници ДС, председник Политичког савета као и чланови Главног одбора, Статутарне комисије и Надзорног одбора.

Председник Демократске странике Драган Ђилас изјавио је да постоји цена коју, ипак, не треба платити за улазак у власт и да је странка коју води у последњих годину дана издржала нападе и дошла у позицију да не може да сарађује са актуелном влашћу јер не деле исту визију.

Подносећи извештај о раду странке између две изборне скупштине, који је усвојен са десетак уздржаних гласова, Ђилас је делегатима 18. Изборне скупштине поручио да је странка од како је он председник на добитку јер је имала слободније људе који су могли да говоре без страха од последица.

Ђилас је поновио да је неопходно јединство унутар ДС, „нарочито у временима која долазе“ и додао да је увек веровао да су они који су остали у странци спремни да раде заједно управо због, како је навео, опасности која се надвила над Србијом.

„Ипак није увек било тако“, рекао је Ђилас и подсетио да је некадашњи почасни председник ДС Борис Тадић само 35 дана пред изборе напустио странку и тиме, како је подвукао, довео до тога да изборни резултат буде много лошији.

Ђилас је рекао да ће само рекапитулирати ствари које су се дешавале у претходном периоду, али не и оно како види будућност странке.

У том контексту подсетио је на предлог ЛДП да се странка угаси и направи нека нова, на, како је навео, хапшења и привођења чланова ДС „којима ни оптужнице нису подигнуте и провлачење кроз таблоиде руководства странке и њега лично“.

„Ако ми на себе не преузмемо нападе, лажи, не успемо да дођемо до позиције да спасемо Србију, нема ко то други да уради“, рекао је Ђилас и поручио демократама да се у наредних годину и по, колико ће према његовој процени трајати актуелна власт, спреме на тежак период јер „њихова жртва није узалудна“.

Делегатима се обратио и председник политичког савета ДС Драгољуб Мићуновић који је рекао да вероватно не би веровали да им је неко раније рекао, а нарочито после 5. октобра да ће Томислав Николић бити председник државе, Александар Вучић премијер и Маја Гојковић председник парламента.

Историја је таква, нагласио је Мићуновић и подвукао да су и демократе правиле грешке, али да ипак не постоји ниједна политичка странка осим ДС која је у стању да оствари програм који је поставила пре 25 година.

Изборна скупштина почела је одавањем поште страдалима у поплавама и тиме што су делегати којих је регистровано 2.756 послали хуманитарни СМС на 1003.

Према плану скупштине у 14.45 требало би да почне гласање а у 19.30 и свечана седница на којој ће се обратити изабрани председник странке.

У дискусији која је била отворена за јавност после подношења извештаја председника изнет је захтев да се затражи да се испита политичка позадина убиства Зорана Ђинђића или да се уколико странка то не жели, његова фотографија уклони са изборне скупштине као и да се утврде разлози и одгворност а посебно Тадића за губитак избора.

Подсетимо, Организациони одбор 18. Скупштине Демократске странке донео је одлуку према којој су кандидати за председника ДС Драган Ђилас и Бојан Пајтић.

Ђиласа је кандидовало 45 општинских и осам градских одбора, а Пајтића 39 општинских и четири градска одбора.

Кандидати за потпредседнике ДС су Горан Јешић, кога је кандидовало 39 општинских и седам градских одбора, Борислав Стефановић (45 општинских и девет градских одбора), Драган Шутановац (44 општинска и седам градских одбора) и Наташа Вучковић (46 општинских и осам градских одбора).

Такође, кандидати за потпредседнике ДС су Гордана Чомић, коју је кандидовало 30 општинских и три градска одбора, Дејан Николић (19 општинских и три градска одбора), Милош Ђајић кога је кандидовало 25 чланова Главног одбора и Маја Виденовић, коју је кандидовало девет општинских и три градска одбора, као и 201 делегат.

Кандидати за потпредседнике ДС су и Слободан Милосављевић, кога је кандидовало 11 општинских и један градски одбор, као и Бранимир Кузмановић , кога је кандидовало 11 општинских одбора.

Драган Ђилас је, уочи избора, у интервјуу за лист Данас, навео кључне елементе програма с којим ће данас изаћи пред делегате Изборне скупштине ДС.

То је друга ванредна изборна скупштина у последње две године. Прва је одржана након лоших резултата на изборима у новембру 2012, а друга се одржава због пада на ванредним парламентарнин изборима одржаним у марту ове године.

Демократе су претходно руководство бирале 25. новембра 2012. године, када је на лидерску позицију у ДС дошао Ђилас, тада заменик председника, у изборној трци са Бранимиром Кузмановићем.

Ђилас је на тој изборној скупштини убедљиво победио свог пртивкандидата, пошто је за њега гласало 2.386 делегата, а за Кузмановића 368 делегата, а 70 листића било је неважеће.

Ђилас је тако постао четврти председник ДС од њеног обновљеног рада 1990. године, а Борис Тадић је постао почасни председник.

У хроници ДС остаће забележено да су поред Ђиласа ДС водили Драгољуб Мићуновић од 1990. до 1994 године, Зоран Дјинђић од 1994. до 2003. и Тадић од 2004. до 2012. године.

Када је реч о потпредседницима, пре две године су на ту функцију изабрани Пајтић, који је затим постао и заменик председника, Наташа Вучковић, Весна Мартиновић, Дејан Николић, Миодраг Ракић, Горан Ћирић и Јован Марковић.

Наташа Вучковић: Обнављање три стуба

У току је представљање кандидата за потпредседнике, а прве су на ред дошле Маја Виденовић и Наташа Вучковић.

У свом обраћању Вучковић је рекла да је ДС много коштала приватизована кадровска политика и деградација изабраних представника странке. Она је навела да је време да страначки органи доносе важне политичке одлуке и да се разговара и о спољнополитичком програму ДС.

– Неутралност, зар је то идеја и спољнополитички програм Демократске странке. Морамо да обновимо три стуба: питање жена, које не треба да буду омеђене квотама, страначку базу, омладину чланства, јер нисмо и нећемо да будемо функционерска странка.

Гордана Чомић: Доле влада!

Србија је имала приличан број лоших влада у историји, али ова је најлошија. Зато доле влада! Сваки дан морамо да понављамо да је данас дан локалних избора у Србији и да склонимо тај хохштаплерај у Србији. Сваки дан морамо да делимо и да дајемо. Свима нам је странка дала више него ми њој – изјавила је Гордана Чомић.

Она је нагласила да је само један од чланова ДС странци дао више него што му је странка узвратила.

Слободан Милосављевић: Обнова ДС од вечерас

– Након катастрофалног изборног резултата, потребне су нам промене. Неопходно је да се реформишемо, да се отворимо и да као магнет привучемо растуће незадовољство грађана Србије. ДС располаже најјачим кадровским нуклеусом. Морамо да будемо солидарни и да формирамо демократски савез који ће се супротстваити свим изазовима овог тренутка – рекао је Слободан Милосављевић, један од кандидата за потпредседника странке.

Он је нагласио да „већ вечерас мора да се крене у обнову и подизање ДС, а онда и Србије“.

– Изаберите људе који нису ћутали претходних годину и по дана. Изаберите оне који су се све време борили. Морамо имати јасне економске одговоре, као и одговоре за гушење слободе у Србији – изјавио је у обраћању Борислав Стефановић.

Ми смо Европа, они су само преузели уговоре“

Једини кандидат за председника политичког савета ДС Драгољуб Мићуновић нагласио је да упркос сукобљеним мишљењима, кад донесу одлуку и изађу споља, морају да буду јединствени.

– Волимо да кажемо да су они преузели наше идеје, али нису. Они су преузели међународне уговоре. Наше идеје суд емократија, људска и мањинска права, уздизање човека, здравствене заштите. То је Европа, а они то нису – навео је он.

На скупштини која је отворена за јавност, делегати ДС бирају председника и потпредседнике странке, председника Политичког савета, чланове Главног и Надзорног одбора, као и Статутарне комисије.

Пред делегатима ће бити и предлог програмске Декларације ДС-а о политичкој одговорности.

Кандидати за потпредседничке функције су Драган Шутановац, Горан Јешић, Борислав Стефановић, Наташа Вучковић, Маја Виденовић, Дејан Николић, Гордана Чомић, Милош Џајић, Бранимир Кузмановић, Слободан Милосављевић.

„Влада из сенке“

Један од делегата из Зрењанина предложио је формирање ДС владе из сенке, а његову идеју подржао је један од кандидата за потпредседника Бранимир Кузмановић.

Он је навео да би кандидат који изгуби трку за председника странке требало да буде председник те владе.

„Одговори за гушење слободе у Србији“

– Изаберите људе који нису ћутали претходних годину и по дана. Изаберите оне који су се све време борили. Морамо имати јасне економске одговоре, као и одговоре за гушење слободе у Србији – изјавио је у обраћању Борислав Стефановић.

pajtic-novi predsednik ds izborna skupstina demokrata.png

Политика – Пајтић сменио Ђиласа

На Изборној скупштини Демократске странке, на којој су тајно гласала 2.892 делегата, за новог председника изабран Бојан Пајтић. За Пајтића је гласао 1.461 делегат, а за Ђиласа њих 1.277. По оцени искусних чланова ДС-а, јучерашњу изборну скупштину обележили су мирна атмосфера и велика неизвесност, а у холу „Сава центра”, где је организовано гласање, многима се наметало сећање на узбудљиву изборну трку између Зорана Ђинђића и Слободана Вуксановића 2000. године – разлика је била само 120 гласова. Нешто слично се и јуче догодило.

По саопштавању резултата гласања, новоизабрани председник ДС-а је поручио да се та странка више неће делити и цепати, и да сложно креће у борбу за „ослобађање Србије од демагошке власти Српске напредне странке”. Пајтић је, у кратком обраћању делегатима, поручио да је ово била последња изборна скупштина ДС-а на којој учествује јер ће се следећи пут председник странке бирати на непосредним изборима.

Свог противкандидата Драгана Ђиласа и оне који су га подржали назвао је страначким пријатељима и истакао да је пред свима озбиљан задатак јер данас су, како је објаснио, пристојни, поштени, паметни и образовани људи у Србији забринути за своју судбину и загледани су у ДС, од кога очекују решења, пренео је Танјуг.

„ДС је показао да је најлибералнија и најцивилизованија странка у овој земљи. Први пут је председник једне велике парламентарне странке из Војводине. Показали смо да смо лишени предрасуда и да демократе људе цене по томе каква решења нуде”, рекао је Пајтић, додајући да ће дати све од себе да консолидује странку и формира што бољу владу у сенци.

„Нисам достојан да се налазим на месту на којем се налазио Зоран Ђинђић, али и тако недостојан гарантујем да ћу сваки атом снаге и све своје знање и искуство уложити да ДС буде јачи, јер када је ДС јак Србија је срећнија и слободнија”, поручио је Пајтић.

Карактеристика јучерашње скупштине, осамнаесте од оснивања ДС-а, јесте и то што је била отворена за јавност, а представници медија су могли да констатују да је протекла у атмосфери уважавања противника. И када је реч о председничким кандидатима, али и о десет функционера странке који су се кандидовали за пет потпредседничких места. Осим Милоша Ђајића, који је наступио као независни кандидат, остали су били сврстани у тимове. Ђиласови су били Маја Виденовић, Наташа Вучковић, Борко Стефановић, Горан Јешић и Драган Шутановац, а Пајтићеви – Гордана Чомић, Дејан Николић, Бранимир Кузмановић и Слободан Милосављевић. Али, само су Николић и Кузмановић јавно позвали да се гласа за њиховог фаворита.

Сви они су, као и једини кандидат за председника Политичког савета Драгољуб Мићуновић, имали прилику да се обрате делегатима, саопште своје виђење будућности странке или мишљење о кривцима за прошлост. Заједничка нит у говорима свих кандидата било је јединство у осуди рада актуелне власти, али и указивање на потребу да Демократска странка остане – јединствена. У том смислу, велики аплауз добила је делегаткиња из Зрењанина Тања Дуловић која је затражила да кандидат који буде изабран за лидера странке постави свог противкандидата за председника ДС-ове будуће „владе у сенци”. Многе демократе су касније, у незваничним разговорима, рекле да је то сјајна идеја, али и изразиле сумњу да ће да се и реализује, подсећајући да искуство говори да се онај ко у ДС-у изгуби обично повлачи, а често и – оде.

Овог пута то не би требало да се догоди (мада, и бивши лидер и почасни председник странке Борис Тадић зарицао се јавно да неће отићи из ДС-а, па је то ипак учинио). Ђилас је на почетку говора као председнички кандидат – претходно је поднео извештај о раду у последњих годину и по дана, колико је на челу странке – рекао: „Ни код мене, ни код Бојана не постоји ни један једини грам шансе да из ове странке изађемо и да се политиком бавимо у некој другој странци”.

У сличном маниру своје излагање је започео и Пајтић: „Ако и Драган Ђилас данас добије вашу већинску подршку, победио је неко мој на овим изборима”.

Ђилас је истакао да демократе на сваки начин треба да покажу да се разликују од СНС-а, али и да поврате веру у себе, своје знање и енергију. „Јер, нема друге странке осим ДС-а, која може да промени ову земљу и направи је правим местом за живот”, закључио је он, позивајући демократе на јединство и међусобну солидарност.

Како је навео, тога није било довољно у претходне две године. „Лако је бити демократа на Врачару, али у Гроцкој, Младеновцу или Сопоту је много теже”, рекао је Ђилас. Он је нагласио и да су одређени проценат гласова однели они који су представљали ДС и живели боље од својих другова и пријатеља, па су грађани ту странку гледали више кроз њих него кроз руководство. Зато је, додао је, ДС оцењен као најкорумпиранија странка.

Он је демократама поручио да се већ сада спремају за наредне локалне изборе, да предложе своје кандидате и списак одборника до јесени. „Треба да правимо трибине, да разговарамо с људима, па ако има иједан човек на тој трибини и с њим треба да разговарамо и њега да убедимо као што је то својевремено учинио Зоран Ђинђић у Лозници”, казао је Ђилас.

Пајтић је изјавио да никада више један вођа неће одлучивати о свему, као што је то било у прошлости ДС-а, те да је и сам, зарад лојалности, често ћутао и када није требало, слушао полтроне уместо људи који размишљају својом главом. Али и да ће, ако буде изабран, доказати да никада не понавља исту грешку два пута.

Он је рекао да ДС никада не сме да одустане од својих принципа, јер када је своје принципе подредио „кабинету на Андрићевом венцу, тада је постао звезда падалица”. Додао је и да је највећи пораз ДС на претходним изборима треба да остане ожиљак који треба да опомене.

„У мору образованих, интелигентних људи, ДС не треба вођа, треба му координатор”, поручио је Пајтић.

Он је навео да није довољно само узвикнути „доле Александар Вучић” и то што актуелни премијер, како је оценио, чини драматичне грешке да би се повратило поверење грађана, као што није довољно ни да ДС упути велико извињење грађанима, на шта је он, каже, лично спреман. „Пошто се све то догоди грађани Србије више неће гласати за мање зло, већ за веће добро”, рекао је Пајтић и додао да грађани имају утисак да су људи из ДС-а отишли у Европу, а њих оставили на перону.

Делегати су на јучерашњој скупштини усвојили и Декларацију ДС о политичкој одговорности којом се указује на кључне друштвене проблеме и упозорава да је Србија суочена са дубоком кризом привреде, друштва и државе која се може ублажити само осмишљеним, компетентним и праведним економским реформама, подизањем нивоа образовања и здравствених услуга, те јачањем ауторитета науке и знања. Србија, како се додаје, мора да добије одговорну и стручну администрацију, функционалне институције са јасном и неприкосновеном поделом власти.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Пајтић нови председник ДС

* Обавезна поља