papa Franja-bozicТешко је поверовати у речи патријарха Иринеја да су главна сметња доласка поглавара Римокатоличке цркве у Србију не Срби из Независне Државе или Републике Хрватске већ избеглице. Како су оне објављене као део разговора сарадника агенције Бета и патријарха, значи да је забележено онако како је и рекао: „Papa je nekoliko puta nagoveštavao da želi da poseti i Srbiju… Ja ne vidim ništa rđavo u toj želji, a s obzirom da u Srbiji živi veliki broj izbeglica iz Hrvatske koji još nose traume i rane progona i druge posledice tog progona, možda nije još došlo vreme da do papine posete dođe.“

На овом месту треба се запитати: Да ли је патријарх свестан својих речи? Питање добија на снази када се зна да је ово већ трећи пут да у контексту посете римског папе помиње реч „избеглице“ а да никакве реакције из Патријаршије није било а морало је. Да појасним мало: наша Црква има назив Српска православна црква и чине је сви верујући Срби ма где год они живели. За ту Цркву и веру православну многи су пострадали у Независној Држави Хрватској 1941-1945. године. Један део тог народа нашао је спас у Србији где је добио уточиште и релативну слободу и помоћ од Српске православне цркве, коју је у тим годинама мудро водио митрополит скопљански Јосиф Цвијовић, и сам невољни прогнаник. Стицајем историјских околности, 1990. године поново је започео рат Хрвата и Срба у Хрватској а који се почетком августа 1995. године окончао великом трагедијом. Тада је више од 250.000 Срба избегло у Србију. Један део тог народа у наредним годинама распршио се на све четири стране света из више разлога а један је био што тадашња политичка елита Србије није дорасла историјском контексту нити је схватала значај процеса. Наиме, долазак Срба западно од Дрине означио је пражњење последњег извора усељеника у Србију али истовремено и појачавање националне и биолошке структуре српског народа у самој Србији, коју је због будућности требало по сваку цену задржати.

Jasenovac-stepinac112Добро знамо да садашња политичка елита Србије просто чезне да простре црвени тепих пред римског епископа јер ће им тај чин похвалити они у Бриселу. Добро знамо и да је епископат Српске православне цркве дубоко подељен по истом питању. Неразумно је да наша политичка елита не схвата проблем у глобалу (геополитички и геостратешки) а наши архијереји не схватају да та посета није духовне већ политичке природе.

На крају остаје оно што је поменуто на почетку: избеглице! Да ли је то подела на избеглице и Србијанце (Србе из Србије)? Да ли би требало избеглице вратити у Хрватску и мирно позвати римског папу а потом прихватити надбискупа Алојзија Степинца као заједничког свеца?


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Папа у Србији и избеглице из Хрватске

* Обавезна поља