putin-parada 3МОСКВА – На московском Црвеном тргу одржана је највећа у историји Парада победника, поводом 70. годишњице од ослобођења од фашизма, а врховни командант оружаних снага и председник Русије Владимир Путин је поручио да данас силом наметнута решења ометају светски развој и да је зато задатак Русије да створи једнакост свих народа.

Задатак Русије је и да спречи светске претње на неблоковском основу. Само тада ми ћемо обезбедити мир на планети, поручио је Путин честитајући празник свим учесницима параде, гостима и пријатељима и одајући признање, како је рекао, свима који су се борили против фашизма.

Представљајући војнике 10 земаља који учествују на паради, Путин је представио и Гардијску бригаде Војске Србије која је продефиловала, рекавши да су храбри отпор фашизму показали и Срби.

То је, како је рекао, био велики отаџбински бој у којем су се наши очеви и дедови борили до ивице људских снага и показали шта је непоколобљиви патриотизам.

„Борили су се за сваку улицу, за сваку кућу”, рекао је Путин, додавши да је ова парада и знак сећања на оне који су погинули у Курску и на Дњепру, оне који су умрли од глади, за оне који су скончали у логорима.

„Ми им се клањамо као синовима, мужевима, браћи, сестрама, рођацима, пријатељима… Сећамо се свих који се нису вратили из рата, свих који нису са нама”, поручио је председник Русије и затражио да им се ода почаст минутом ћутања.

Након рапорта министра одбране и генерала руске армије Сергеја Шојгуа, који је Путину рекао да су јединице спремне за параду, председник Русије се обратио грађанима Руске Федерације, ветеранима и гостима, војницима, морнарима и официрима, као и генералима и адмиралима…

„Честитам вам 70. годишњицу победе у великом отаџбинском рату. Данас када обележавамо тај свети јубиларни датум ми помало видимо сву грандиозност победе над нацизмом”, рекао је Путин.

Поносми смо, додао је он, што су наши очеви и дедови успели да сломе и униште тоталну

„Хитлерова авантура постала је ужасна лекција за читаву светску заједницу. Тада 30-их година прошлог века несређена Европа није одмах увидела каква је смртоносна опасност идеологија нацизма”, рекао је Путин.

Он је додао да зато данас историја поново „апелује на наш разум”.

Не смемо, казао је Путин, да заборавимо да је идеја расне искључивости и нетрпељивости довела до најкрвавијег рата у који је било увучено готово 80 процената становништва планете.

„Сојветски савез је на себе примио најжешће ударе непријатеља. Овде су послате изабране јединице нациста… Овде је била усредсређена сва њихова воља и моћ. Овде су се одвијале највеће битке у једном светском рату. И зато је управо Црвена армија после жестоког јуриша на Берлин ударила тачку на мрак Хитлерове Немачке”, рекао је Путин.

Он је додао да је руски многонационални народ заједно извршио бесмртни подвиг заштите отаџбине. Они су, истакао је Путин, одредили исход Другог светског рата – ослободили су од нациста народе Европе.

И где год да данас живе ветерани Другог светског рата они треба да знају да ми високо ценимо њихов стоицизам, храброст и братство, поручио је први човек Русије.

„Драги пријатељи, велика победа увек ће остати херојски чин наше земље, али ми се сећамо и наших савезника… Зато захваљујемо народима Велике Британије, Француске, САД, захваљујемо и малим земљама које су се херојски и пожртвовано бориле у партизанским одредима, па и у самој Немачкој”, навео је Путин.

Сећамо се, казао је руски прдседник, историјског сусрета савезника на Елби и тог јединства који је постао наше опште наслеђе, пример уједињења народа ради мира и стабилности.

Управо те вредности су поставиле темеље послератног система, створена је ОУН, формиран је систем међународног народног права. Ти институти су показали своју ефективност у решавању спорова и конфликата.

„Али последњих 10 година основни принципи међународне сарадње се све више игноришу. Они принципи које је човечанство створило нестају и ми видимо како се догађају силом наметнута решења блокова и све то омета светски развој”, поручио је Путин и прогласио минут ћутања, након чега је почео дефиле учесника које су присутни званичници, међу којима и председник Србије Томислав Николић, поздрављали дефиле.

Парада победе је почела тачно у 10 сати, након што су се огласила звона са Кремља.

Као и сваке године прва на паради се појавила Застава победе, затим Совјетског Савеза посвећена победи у Другом светском рату и руска државна застава.

Паради присуствују представници 27 држава, а у њој учествују припадници војски 10 земаља.

Осим руске, ту су били и припадници војске Азербејџана, Јерменије, специјалних снага Белорусије, војног института из Казахстана, Киргистана, Таџикистана, Индије, монголске јединице, специјални гарнизон из Пекинга, гардијска јединица Србије, која је једина газила другачије – српским стројевим кораком…

Данашњој паради је претходило главно питање ко ће од савезника присуствовати војној паради на Црвеном тргу. Од доласка су се уздржали Аустралија, Белгија, Бугарска, Велика Британија, Грузија, Италија, Канада, Летонија, Естонија, Холандија, Норвешка, Пољска…

У Москви нису присутни ни високи представници Украјине, Финске, Хрватске, Црне Горе, Чешке, Јапана…

На данашњој паради учествовало је више од 140 борбених авиона и хеликоптера, а не рачунајући пробу, први пут је приказан борбени авиони четврте „плус плус” генерације, „Су-30” и „Су-35”, као и модернизовани јуришни хеликоптери „Ми-35М” и школски „Ансат-У”.

Русија је као једну од главних атракција приказала и тенк нове генерације „Армата Т-14”, а произвођач ватреног оружја „Калашњиков” је представио модернизовану верзију јуришне пушке АК-74М, за коју тврди да ће бити 50 одсто прецизнија у односу на старију верзију.

Нова пушка је опремљена модерним оптоелектроничким и ласерским уређајима, лампама за ниску видљивост и пригушивачем, као и лансером 40 мм граната и бајонетом, навео је произвођач.

Модернизовани АК-74М су на паради поводом Дана победе представили кадети две најпознатије руске морнаричке школе, морнаричке средње школе „Тихоокеански Макаров” из Владивостока и Црноморске поморске академије „Адмирал Нахимов”.

Русија је потрошила око 6,7 милиона евра на прскање облака у околини Москве у раним јутарњим сатима како би обезбедила сунчано време за Дан победе.

И грађани Београда пратили параду у Москви

БЕОГРАД – Грађани Београда данас су посредством великог видео бима на Тргу Републике пратили директан пренос параде у Москви организоване поводом Дана победе над фашизмом по чијем заврсетку се амбасадор Русије Александра Чепурин се захвалио свима што су и тиме подржали пријаљество две државе.

Завршетак параде у Москви окупљени у Београду су обележили и заједничким певањем „Химне победе”, руске песме поводом Дана победе над фазиштом после чега је Чепурин нагласио и да су Србија и Русија увек побеђивале у свим ратовима.

„Срби и Руси јако воле ратне празнике а волимо их јер имали смо тешку историју и због тога што на добро свих ових ратова увек смо побеђивали – имали смо потескоће али на крају крајева побеђивали смо”, рекао је он.

Чепурин је, захваливши се свима што су дошли на Трг Републике а посебно ратним ветарнима истакао да је „највеличанственија од сви насих заједницких победа – победа у Другом светском рату”.

Он се захвалио свим ветеранима и српском руководству за поштовање Дана победце над фрашизмом и на доприносу српског народа заједницкој победи.

Саветник амбасаде Азербејџана Асад Пашајев је нагласио да је та држава дала значаја допринос историјској победи над фашизмом и да је азербејџански народ на фронт послао више од 700.000 синова и кћери.

Он је навео да је половина њих погинула у биткама а да је за испољену храбросту у рату више од 130 људи добило звање хероја Совјетског Савеза.

Окупљенима су се обртили и ратни ветарни подсетивши на херојску борбу против фашизма током Другог светског рата.

Снимак параде у Москви

Николић и Путин потврдили пријатељство две земље

БЕОГРАД – Председници Србије и Русије, Томислав Николић и Владимир Путин, потврдили су у разговору у Москви пријатељство и разумевање који постоје између две земље и жељу да се сарадњом и заједничким напорима изборе за бољи живот свих грађана.

Николић се, како је данас саопштено из Службе за сарадњу са медијима председника Републике, синоћ по други пут у последње две недеље, срео са Путином на пријему који је руски председник организовао за шефове државних делегација које присуствују војној паради поводом 70 година победе над фашизмом.

Пријатељство и разумевање који постоје између Србије и Руске Федерације потврђени су још једном у разговору два председника, као и жеља да се „сарадњом и заједничким напорима изборимо за бољи живот свих наших грађана, као што су се наши преци заједно изборили за слободу у којој данас наши народи живе”, наводи се у саопштењу.

Николић је јутрос присуствовао војној паради на Црвеном тргу у Москви, по коме су, уз војнике Руске Федерације и војнике бројних других земаља, дефиловали и припадници Гарде Војске Србије, који су у Москву упућени наредбом председника Републике.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Парада победе, моћи и одлучности (видео)

* Обавезна поља