ПРИШТИНА – Тзв. Косово је постало семе раздора и међу слободним зидарима. Наиме, Уједињена велика масонска ложа Енглеске суспендовала је пре три дана односе са Великом ложом Албаније, јер је под њеним ауторитетом на Косову формирано неколико масонских ложа.

Прву је основао велики мајстор Албаније 2014. године, и тај потез су остале велике ложе са ових простора окарактерисале као неовлашћен, али и као инвазију на територију која потпада под масонску сферу Регуларне велике ложе Србије.

Тим поводом, на састанку европских великих мајстора у Београду, у јуну 2015, постигнут је споразум који је потписао велики мајстор Албаније, а који између осталог предвиђа да ложа на Косову неће „потпадати“ под албанску. Такође је договорено и да почне дискусија са великим мајстором Србије у вези са будућим развојем масонерије на Косову. Од потписивања тог споразума, међутим, Албанија је „асистирала“ у оснивању још две ложе на Косову.

Због свега овога, Уједињена велика масонска ложа Енглеске, којом руководи војвода од Кента, суспендовала је односе са Великом ложом Албаније док се ситуација не истражи.

Велики мајстор Велике националне ложе Србије Драгослав Павловић објашњава, за „Новости“, да још од 18. века постоји одредба која важи за све масоне, а то је да у једној земљи постоји само једна масонска власт и масони из једне државе не могу да праве ложе у другој. По његовој оцени, ложа из Албаније која је правила ложе на Косову на то није имала право.

Дарданија

Велика ложа Косова, према извештајима косовских медија, основана је 17. фебруара ове године. Како је тада саопштено, у јуну 2014. године конституисана је прва косовска ложа – Дарданија, а касније су настале још две, и све три су радиле под надлежношћу Велике ложе Албаније.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Парадржава Косово и масони

* Обавезна поља