Српска православна црква апсолутно остаје на становишту је Косово неотуђиви део наше земље без којег Србија није Србија, поручио је уочи Видовдана за nova.rs патријарх Иринеј.

Иако је ранијих година имао обичај да један од највећих празника Српске православне проводи на Косову, овога пута, због обавеза у Београду, српски патријарх неће путовати. Он је за nova.rs рекао да ће СПЦ и даље инсистирати на ставу да је Косово неотуђиви део Србије.

“Тамо је почетак свега. Ми се морамо борити за ту територију и морамо пронаћи пут да оно остане у оквиру наше земље. Сила отима земље и градове, али оно што се њоме отме једног дана се може и повратити. Управо је Косово најбољи доказ за то, јер је много времена било под Турцима, па је ипак ослобођено”, навео је Иринеј.

Говорећи о значају сутрашњег празника и контекста у којем се обележава, патријарх је нагласио да Косово и Метохија чине темељ наше државе, без којих “Србија није Србија”.

“Тамо је почела наша култура. На том простору се налазе наше највеће светиње и проливена огромна крв од Видовдана до данас”, рекао је он, описујући Косово као “свету земљи за коју се везује сва историја српског народа”.

Иринеј је истакао да ће сутрашњи дан у свим храмовима СПЦ бити у потпуности посвећен Видовдану.

“Сутра ћемо цео дан посветити овом празнику. Биће речи, говора и проповеди. Свака црква ће на адекватан начин обележити овај празник”, поручио је српски патријарх за наш портал.

Подсетимо, претходних дана су интезивирани напори за обнову дијалога Београда и Приштине поводом решавања статуса Косова. Тим поводом, Србију је у понедељак посетио Мирослав Лајчак, специјални изасланик Европске уније за дијалог Косова и Србије, док је састанак двојице председника, Александра Вучића и Хашима Тачија у Белој кући, планиран за 27. јун, отказан због оптужбе коју је против Тачија покренуло Специјализовано тужилаштво за ратне злочине.

 


Извор: Нова ТВ

Оставите коментар

Оставите коментар на Патријарх Иринеј: Нема Србије без Косова

* Обавезна поља