Патријарх српски Иринеј изјавио је данас да црква не мења свој став о Косову и Метохији и да не прихвата никакву поделу.

„Никаква подела. Ја не могу да схватим да Призрен, где сам ја био преко 15 година, буде у некој другој држави. Пећка Патријаршија, Дечани, Грачаница… То у моју главу не улази, а поготово не у срце. Видећемо. Кувају се ствари, делимично се мало и мењају, ваљда ћемо испливати из овог глиба у којем јесмо”, рекао је Иринеј у Грачаници.

Како је објавио портал Коссев, патријарх је данас посетио манастир у Грачаници у друштву патријарха антиохијског и свег Истока Јована, као и чланова Синода СПЦ.

Иринеј је поновио да црква никада није мењала свој став о Космету.

„Њен је став – ту смо и ту остајемо докле постојимо. Нека окупирају, као што су окупирали. Нека узму, нека освоје, али не смемо да им то дамо. То је основна ствар”, рекао је Иринеј.

Патријарх је рекао да црква прати све шта се дешава на Косову и да зна да је положај народа можда тежи него икада, али и да сви морају да се боре да се Срби ту одрже.

„Док смо овде, то је наше. Ако будемо, не дај Боже, напустили ове свете просторе, онда то већ неће бити наше. Може бити у срцу, али не, надамо се пре свега у помоћ Божију и светитеља који почивају на Косову, у Пећкој Патријаршији, у Дечанима… Долазе многа тешка искушења и невоље, али и пролазе. Можда је ово нама само једна добра опомена да се вратимо Богу и себи. Ово је великим делом учињено зато што смо ми удаљени и од Бога и од себе, а ми ћемо овим страдањем и вером својом остати овде где јесмо и остати за свагда”, рекао је он.


Извор: Све о Српској

Оставите коментар

Оставите коментар на Патријарх Иринеј у Грачаници – Не сме бити поделе Космета

* Обавезна поља