Патријарх српски Иринеј рекао је вечерас да Србија никада не може да поклони Косово и Метохију, као и да још није време за посету Папе Франциска Србији.

„Може Косово да буде отето, да буде окупирано као што јесте данас, али Србија никада не може да каже “ми то поклањамо“, јер оно што се поклони заувек се изгуби, а оно што се отме на силу, на исти начин се и врати“, рекао је патријарх у интервјуу телевизији Храм коментаришући унутрашњи дијалог о КИМ.

Он је изразио наду да тако сматра и врх наше државе.

Колико видим држава чини велике напоре да се Косово сачува у оквиру Србије и да се нађе политичко решење тако да буде на задовољство и једних и других и да остане то што јесте. Ми не можемо да замислимо Србију без Косова и Метохије“, нагласио је патријарх.

Према његовим речима, тај део државе ми тек у новије доба називамо Косово и Метохија.

„То је стара Србија, која је родила овај други део Србије. Косово је наша историја, култура, духовност, сва је испуњена праславним светињама“, рекао је партријарх.

Он је подсетио да је Призрен некада био престоница спрског народа, као и Скопље, док је Пећка патријаршија резиденција спрских патријараха и епископа и историјска кућа наше цркве.

Патријарх је истакао да народ који је свестан себе и своје историје и културе не може себи да дозволи да Пећка патријаршија буде у некој другој држави, као ни друге спрске светиње за које се хиљаду година проливала крв.

Према његовим речима, КИМ не може за Србију да буде омча, већ веза која нас везује за стару Србију и тамошње светиње.

На питање о када ће поглавар Римокатоличке цркве папа Франциско посетити Србију, патријарх каже да још није дошло време за то, имајући у виду историјске односе, који су још свежи.

Он је нагласио да и врх државе и народ и Црква желе мир са свима.

„Ми седимо на својој столици и са те столице знамо ко су нам пријатељи, али се трудимо и са другима“, напоменуо је поглавар СПЦ.

Оставите коментар

Оставите коментар на Патријарх Иринеј – Косово се не поклања…

* Обавезна поља