Став Српске православне цркве о питању Косова и Метохије јасан је као дан, као сунце, изјавио је поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј и истакао да се не може дати део државе да би се ушло у неки савез.

„Који је тај домаћин, који је тај државник, који би дао један велики део своје отаџбине, своје земље, под условом да уђе у неки савез. То је ван памети“, рекао је патријарх Иринеј у ускршњем интервјуу за ТВ Храм.

На питање има ли Црква милости према свештеницима оптуженим да су учествовали у продаји дроге, патријарх Иринеј напомиње да „са стране Цркве за такве људе нема милости“.

„Они су се огрешили о животе људи“, рекао је.

Говорећи о донирању и трансплантацији органа, поглавар СПЦ је рекао да је пресађивање органа здравих и давање тих органа болесним људима „велико дело јеванђељске љубави“.

Упитан какав је став СПЦ заузела о вакцинацији деце, патријарх је одговорио да то треба да прихвате учени људи, медицинари, па чак и Црква и свештеници – тако да народ има поверење у оно што му се нуди.

Коментаришући да ли је СПЦ спремна за доношење свог новог устава, што је најављено као тема за предстојећи мајски Сабор, патријарх Иринеј констатује да „има ствари које време доноси и време односи са собом“.

Васкрсење Христово је најзначајнији и највећи догађај у историји рода људскога и историји Цркве, каже патријарх Иринеј, говорећи о Ускрсу који се по старом календару слави у недељу, 8. априла.


Извор: ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Патријарх Иринеј о Космету

* Обавезна поља