patrijarh-irinej-1БЕОГРАД  – Став Српске православне цркве јесте да Србија не сме да се одрекне Косова и Метохије (КиМ), а прва брига државе требало би да буде враћање српског народа на тај простор, поручио је патријарх српски Иринеј.

„Знамо да је на КиМ тешко и критично стање, а најтрагичније је што на КиМ нема нашег народа… Дакле, прва брига, пре свега наше државе, али и оних који су помогли такво стање на КиМ морала је да буде да се поправе спаљене куће, врате уништена имања и омогући нормалан живот српског народа“, рекао је патријарх у интервјуу за нови број београдског „Недељника“.

Поводом недавне изјаве Добрице Ћосића у интервјуу „Недељнику“ да је Косово „изгубљено и да више не треба да потрошимо ни атом снаге на његову одбрану“ патријарх је рекао да иако је стање на Косову тешко, „тако нешто не сме да се чује“.

„Добрица Ћосић није смео да изјави да је Косово изгубљено. Не, господине Ћосићу – Косово није изгубљено. Ни у Косовској бици, нити је Косово изгубљено када је више од 100.000 породица остало да се бори и сведочи. Косово ни данас није изгубљено, ма колико стање било тешко. Морамо да се изборимо за наша права која имамо“, поручио је патријарх.

„Да није било Косова, не би било ни Крима“

Говорећи о ситуацији у Украјини и односу Србије према тој кризи и према Русији, патријарх је закључио да се „Крим не би десио да није било Косова“.

„Насилно одузимање Косова и одвајање од Србије дало је могућност другима да то чине. То је грешка Америке, то је грешка Европе која ће бити скупо плаћена. Наш државни врх је све време указивао на тај проблем, али то нико није слушао“, рекао је патријарх.

Поглавар СПЦ је, такође, рекао да га не би зачудило када би у Републици Српској био одржан референдум о отцепљењу од БиХ. „То не би било никакво чудо. Тај процес је већ кренуо. Ако може Косово да се одвоји од Србије, зашто се РС не би одвојила од Федерације БиХ и припојила Србији? За тако нешто има много више разлога, јер се одузимањем Косова сада праве две албанске државе, а Србија с РС би била једна српска држава као што је то била вековима“, рекао је патријарх.

Говорећи о уласку Србије у Европску унију, патријарх је истакао да је „Србија одувек била у Европи, по свом положају, историји и култури“, али је упозорио да пре него што удје у Европу, Србија треба да се потруди да „нешто позитивно и вредно понесе у ЕУ“.

„И ако нас Европа тако прима, онда прихватам ЕУ. Али ако треба да се одрекнемо много чега свога, укључујући и Косово, онда хвала тој Европи на раширеним рукама“, рекао је патријарх.

„Геј парада је само врх неморалног брега, скуп свих мана и порока“

Патријарх Иринеј је навео да припаднике ЛГБТ популације не осуђује, него да их жали и да не може да схвати њихово наметање

БЕОГРАД – Патријарх Иринеј изјавио је да је „геј парада врх леденог неморалног брега, скуп свих мана и порока“.

„Жалим те људе који припадају такозваној геј популацији. То је поремећај или девијација људске природе. Могу да их разумем, као и тај њихов проблем, али не могу да их разумем што тај проблем намећу нама и што то јавно показују“, рекао је патријарх Недељнику, одговарајући на питање да ли ће СПЦ од власти затражити забрану геј параде.

Патријарх је навео да припаднике ЛГБТ популације не осуђује, него да их жали и да не може да схвати њихово наметање.

„А да ли ће бити забрањена та парада? Ничија сила нигде није добра“, рекао је патријарх.

„Да бисмо се подигли, морамо бити свесни себе“

Патријарх Иринеј је рекао да премијер Александар Вучић „мора да подигне посрнулу нацију“, као и да Република Српска треба да се припоји Србији, пошто за то „има много разлога“.

Поглавар Српске православне цркве је у интевјуу Недељнику рекао да председник Владе Србије мора да „учини све да дође крај слабљењу и пропадању“ српског народа, преноси Танјуг.

„А да бисмо се подигли, морамо бити свесни сами себе, своје историје, своје културе, свог положаја. Ако то ми сами не будемо прихватили и мењали се, други нас неће подићи. Потребан нам је заправо подвиг да се подигнемо. Доведени смо до просјачког штапа“, оценио је патријарх Иринеј.

Он је истакао да морамо дићи свест о себи самима, поред подизања економије и привреде, што је неопходно и неспорно, морамо обратити пажњу и на морал нашег народа.

„Нажалост, кад отворите новине  видите колико крађа, проневера, колико убистава. Можда раније на то нисмо толико обраћали пажњу, али овако никада није било. Морал је наш највећи проблем. Морамо да размишљамо не само о томе како да смислимо неку вештину да се снађемо или нешто искористимо  него да почнемо да чинимо оно што је добро“, рекао је поглавар СПЦ.

На подсећање Недељника да је Вучић констатовао да ће Србију лако променити, али нас Србе тешко, патријарх је рекао да је то тежак процес.

„Зато што је то најтеже. Лако је подигнути неку фабрику или било који објекат, али је тешко подићи морал човека. Али свако мора да уложи лични напор да промени себе. То је процес који споро тече и тражи велику вољу и жељу да себе изменимо и прилагодимо општим моралним принципима и назорима“, каже патријарх.


Извор: Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Патријарх о Косову и геј-паради

* Обавезна поља