Aleksandar PavićБАЊАЛУКА – Политички аналитичар Александар Павић изјавио је да су западне структуре, првенствено преко Америке и њених невладиних организација, кренуле у пројекат смјењивања руководства Републике Српске, који нема за циљ само промјене, него рушење саме Српске.

Павић, који је и директор канцеларије Фонда стратешке културе у Београду, истакао је да се у посљедњих неколико мјесеци у Републици Српској покушава успоставити иста врста структуре која је успостављена у Украјини, Египту или у Србији 5. октобра.

Према његовим ријечима, јасно је да Република Српска смета управо западним државама које једине данас у свијету промовишу преврате у другим државама.

„Међутим, ти преврати са собом носе такав поредак, у којем западне силе покушавају да имају максималну економску корист, а у исто вријеме да стекну геополитичку корист против својих главних противника данас, а то су Кина и Русија“, рекао је Павић у Бањалуци током научног скупа „Обојене револуције као инструмент геополитичке трансформације“.

Павић сматра да је окидач за западне силе, када је ријеч о Српској, залагање да „Јужни ток“ прође кроз Републику Српску и уђе у БиХ, те уопште зближавање руководства Републике Српске са Русијом.

„Ту су и покушаји унитаризације БиХ и укидање Републике Српске или њено свођење на љуштуру“, нагласио је Павић.

Он објашњава да је први ударац Републици Српској требало да буде преношење кризе из Федерације БиХ, што је спријечено захваљујући појединцима који су јавност на вријеме упозорили шта се дешава.

„С обзиром на то да долазе избори најесен, сигурно ће таквих удара бити још, јер је јако важно за западни фактор да проба да дестабилизује Републику Српску, то јесте да контролише сљедећу власт ако икако може“, тврди Павић.

Он наводи да је, да би се заштитила Српска, на првом мјесту неопходно да институције функционишу и да се на неки начин мобилише свој народ, као што је рађено током рата за стварање Републике.

„Мобилише у смислу да обичан народ мора да осјети да има утицаја у споственом животу и животу сопствене државе. Не могу све да воде искључиво странке и политичко-економски кланови, заједно са страним организацијама“, напоменуо је Павић.

Он је навео примјер Венецуеле гдје је Уго Чавез вратио самосталност тако што је укључио масе у државу, смањио сиромаштво, избрисао неписменост, учинио да масе осјећају да бране себе кад бране државу.

„Ако немате такву спону унутар неке држеве, чак и поред најбоље воље успјех је неизвјестан, зато што ћете стално имати нападе с поља, а народ недовољно заинтересован да брани државу. Без народа се ни Република Српска не може одбранити“, поручио је Павић.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Павић о пројекту смењивања руководства Српске

* Обавезна поља