„Желимо да Косово буде пуноправни члан НАТО-а у будућности. САД настављају да подржавају дијалог између Косова и Србије за нормализацију односа и добросуседство. Сједињене Државе захвалне су на борби против тероризма и похваљују успех у спречавању терористичких напада планираних на територији Албаније, Македоније и Косова.“ Ово су кључне поруке америчког потпредседника Мајкла Пенса, које су пренели РТК и Зери, а са данашњег састанка Америчко-јадранске повеље (А5) у Подгорици. Са Пенсом су, на одвојеним састанцима, разговарали и косовски председник Хашим Тачи, као и председница Владе Србије, Ана Брнабић.

Управо на састанку са косовским председником, како је сам Тачи пренео, Пенс је обећао „већу посвећеност САД у уклањању свих препрека“ како би Косово постало пуноправни члан Северноатлантског савеза.

Додаје да је разговор био „врло пријатељски“, али и „значајан“. Косово је сада фактор мира и стабилности у региону и шире, каже:

„Стога, радимо заједно на формирању Оружаних снага Косова, као професионалној снази одбране мултиетничког друштва, у служби свих грађана.“

Косовски председник истиче и да је учешће потпредседника САД-а на самиту „најбољи доказ да ће чланство Косова у НАТО-у и тежње других земаља бити реализоване“, а да је чланство Црне Горе створило „нови замах за убрзање процеса придруживања преосталих балканских држава“.

Америчко-јадранска повеља (А5) је иницијатива коју су формирали Албанија, Македонија, Хрватска и Сједињене Америчке Државе, 2003. године. Иницијатива има за циљ пружање подршке земљама које теже уласку у НАТО, а њој су се накнадно придружиле Црна Гора и Босна и Херцеговина.

РСЕ: Косово део Повеље?

РСЕ је у међувремену пренео и да је амерички потпредседник рекао „да би волео ускоро да види Косово као део Атлантске повеље“.

Брнабић: На Приштини да испуни оно што је договорено

Бранбић на данашњем састанку Повеље није одржала билатерални разговор са Тачијем, а говорећи о дијалогу Београда и Приштине, каже да је „по жељи ЕУ“ подигнут на председнички ниво, те да ће га водити Председник, док ће влада „помоћи и пружити подршку“ и „имплементирати све што је договорено“. За ТВ Прва каже и да „проблем није на страни Србије“.

„Србија је спровела већи део Бриселског споразума и остаје на томе да Приштина мора да крене да испуњава оно што је договорено и потписано Бриселским споразумом, пре свега оснивање Заједнице српских општина. И интересантно је у смислу данашњег дана – инсистирају САД на томе, тако да у томе имамо потпуно паралелне ставове са највећим силама и надам се да ће то почети да се спроводи,“ додаје.


Извор: КосСев

Оставите коментар

Оставите коментар на Пенс о Косову у НАТО

* Обавезна поља