kineska-vojskaСАД су највећи војни потрошач на свијету, још увијек имају војни буџет који је већи од свих војних буџета великих сила заједно. Тренутно војни буџет САД-а износи преко 600 милијарди УСД – и ту говоримо о тзв. „основном буџету“ у који нису укључени рат у Авганистану и друге америчке операције. Ове бројке јасно показују око чега и кога би остатак света требао бити забринут.

Но, за амерички Пентагон ове компарације нису битне па истичу како их све више забрињава кинески војни буџет који је прошле године – према годишњем извештају Пентагона америчком Конгресу – нарастао на 145 милијарди УСД. То је, тврде из Пентагона, око 20% више но што кинеске власти приказују.

У годишњем извјештају под називом „Извјештај Конгресу о Војном и Сигурносном Развоју Кине“ наводи се како Кина поседује „фискалну снагу“ и „политичку вољу“ за знатно повећање војне потрошње у будућности. Надаље, истиче се како је главни фокус кинеске војне модернизације „припрема за конфликт у Тајванском тјеснацу“ (опширније о теми: Нове напетости у узаврелом Пацифику – Тајвански тјеснац као потенцијални епицентар велике кризе).

„У Кини се догађа модернизација ваздушних снага без преседана. Убрзано се приближавају снази Западних аздушних снага“, наводи се у извештају.

Наводи се како би кинески војни авион, ловац 5. генерације, Ј-20, могао ступити у службу већ 2018., а кинеска морнарица планира изградити низ носача авиона током идућих 15 година.

Пентагон упозорава како су америчке базе у Окинави на домету све бројних кинеских ракетних систма средњег домета, а кинеске крстареће ракете би могле досећи и Гуам, острво где се налазе кључне америчке ваздухопловне и поморске војне базе. У извештају Пентагона се такође наводи како кинеска војска развија способности извођења далекометних напада против снага широм западног Пацифика.

Кинеско министарство одбране је реагирало на овај извјештај. „Годину за годином САД објављује тзв. извјештај о ‘Војном и Сигурносном Развоју Кине’, у којем се износе бесмислене критике кинеског нормалног обрамбеног и војног развоја те се претјерује с ‘кинеском војном претњом'“, наводи се у изјави.


Извор: Advance

Оставите коментар

Оставите коментар на Пентагон забринут због војног јачања Кине

* Обавезна поља