penzioneriЗа колико ће и коме бити умањене плате и пензије засад са сигурношћу не може да каже чак ни министар финансија, јер ће се тек до краја недеље знати прецизнија рачуница. Тада ће ребаланс буџета, односно прекројена државна каса, стићи на владу, да би најкасније до 15. септембра посланици добили на увид план мера штедње.

Према нашим сазнањима, један од начелних предлога је да кресање личних примања не буду двоцифрена. То је у складу са најавом министра финансија Душана Вујовића да смањења неће бити већа од 10 одсто. Oно што је такође познато јесте да ће они који најмање имају бити изузети , то јест да грађани са најнижим платама и пензијама неће платити цену стабилизације јавних финансија.

На разговорима са синдикалцима и представницима послодаваца спомињала су се смањења плата и пензија од шест и осам одсто. Ипак, то није дефинитивно, јер је на јучерашњем састанку са представницима Међународног монетарног фонда то оцењено као недовољно. Заправо, представнике МMФ је више интересовала укупна сума коју ће влада уштедети, а колико ће умањење плата и пензија бити зависи од осталих мера које ће влада применити, а које се пре свега односе на смањење трошкова предузећа у државном власништву, али и на опорезивање сиве економије.

Србољуб Антић, дугогодишњи представник Србије у ММФ-у каже да је потпуно неуобичајено то што су на састанку са представником канцеларије Фонда у Београду били и премијер Александар Вучић, али и министри финансија Душан Вујовић, привреде Жељко Сертић, државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, за рад и социјална питања Александар Вулин и гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

„То само говори о озбиљности ситуације у којој се налазе наше јавне финансије. Кад је премијер присуствовао састанцима са Фондом, осим врло ретко када се отварају преговори? То је понекад радио премијер Мирко Цветковић, али он је истовремено био и министар финансија. Наша земља нема аранжман са ММФ-ом. О програму још званично није било речи. Ово није била посета мисије. Ово су само консултације о буџету. Зна се ко присуствује разговорима са члановима мисије – министар финансија и гувернер са сарадницима. Присуство премијера у овом случају вероватно значи да је председник владе својим ауторитетом покушао нешто да изгура”, оцењује Антић.

Он додаје да ће због последњег клизања курса, позиција министра финансија сада бити мало релаксиранија и да ће по том основу буџет више приходовати. Плаћа се ПДВ на увоз, нормално да кад евро више вреди да ће и по том основу бити већи прилив у буџету, објашњава Антић.

Мирослав Здравковић, уредник портала Макроекономија, израчунао је за „Политику” тај ефекат на буџет. Само код ПДВ-а на увоз и код царина садашњи курс ће повећати приходе за три милијарде динара, што је релативно мала сума, али не и занемарљива. Јер, на годину дана ефекат може да буде и до 8,5 милијарди динара.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Пензије и плате мање за шест до осам посто

* Обавезна поља