pescanikБЕОГРАД – Интернет-портал „Пешчаник“ објавио је данас да су напади којима је тај сајт оборен стизали са сервера приватног универзитета Мегатренд, као и са других адреса из земље и региона.

Како се наводи, у време најтежег напада сваке секунде слато је на десетине „захтева“ према серверу „Пешчаника“ са адресе fa-srv.megatrend.edu.rs, а на прикривању трагова виновници су учинили „необично мало“.

Уредница тог портала Светлана Лукић рекла је агенцији Бета да је веб-мастер „Пешчаника“ доставио полицији све податке којима располаже.

Напад се данас наставио нешто мањим интензитетом из Канаде, Чешке и других држава, док се за нападе из Србије уместо Мегатрендовог сервера користи сервер-посредник Академске мреже Србије, пише „Пешчаник“.

Постоји сумња да је сајт нападнут јер је на њему објављен текст у којем се указује на озбиљне индиције да је део доктората министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића плагијат.

У тексту објављеном на Пешчанику аутори Угљеша Грушић (доцент, Универзитет у Нотингему), Бранислав Радељић (ванредни професор Универзитет Источни Лондон) и Слободан Томић (докторант, Лондонска школа економије и политичких наука) тврде да постоје озбиљне индиције да је у раду много плагијата и да је насловна тема промашена.

НУНС: Утврдити ко стоји иза обарања сајта Пешчаника

Независно удружење новинара Србије (НУНС) данас је изразило забринутост због јучерашњег вишечасовног хакерског напада којим је оборен сајт портала Пешчаник.

НУНС је позвао надлежне полицијске органе за сајбер криминал да открију и јавно објаве ко стоји иза овог по свему судећи организованог напада на медиј.

 

МУП покренуо истрагу поводом спречавања приступа Пешчанику

Министарство унутрашњих послова саопштило је данас да је покренуло истрагу, на основу захтева за прикупљање потребних обавештења Вишег јавног тужилаштва у Београду, поводом спречавања и ограничавања приступа интернет домену www.pescanik.net.

Истрага се спроводи у циљу идентификације извршиоца кривичног дела спречавање и ограничавање приступа јавној рачунарској мрежи, саопштио је МУП.


Извор: Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Пешчаник обаран са сервера Мегатренда

* Обавезна поља