peskovБАКУ – Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, размотрили су на данашњем састанку у Бакуу пројекат гасовода „Турски ток“, изградњу прве атомске централе у Турској, ситауцију у Украјини и друга питања, изјавио је данас Путинов прес секретар Дмитриј Песков.

„Заиста је разговарано о Турском току, разматране су и друге актуелне маршруте“, рекао је Песков, пренео је ТАСС.

Прес секретар руског председника додао је да је о питању гасовода, капацитета 63 милијарде кубика који би из Русије у Турску преко Црног мора допремао природни руски гас, разговарано „у контексту енергетског дијалога између две земље“.

До новог гасног чворишта на турско-грчкој граници било би допремано 50 милијарди кубика, а руски енергетски гигант „Газпром“ изразио је спремност да у Европу „Турским током“ допрема 47 милијарди кубика годишње.

„Турски ток“ би био алтернатива „Јужном току“, чија је реализација у Москви проглашена завршеном у децембру прошле године, а први крак новог гасовода требало би, по најави, да буде готов децембра 2016. године.

Песков је после разговора двојице лидера у главном граду Азербејџана иза затворених врата рекао да је прилично детаљно разговарано о изградњи прве турске атомске централе „Акују“ код града Мерсин на југу Турске.

У разговорима су учествовали Путинов помоћник Јуриј Ушаков, шеф дипломатије Сергеј Лавров, министар енергетике Александар Новак, директор „Росатома“ Сергеј Киријенко, челник „Газпрома“ Алексеј Милер.

„Размењена су мишљења и о главним актуелним међународним питањима, укључујући Украјину“, рекао је Песков.

Према његовим речима, Ердоган је информисао Путина о унутрашњеполитичкој ситуацији у Турској и перспективама формирања владе после недавно одржаних парламентарних избора.

Лидери Русије и Турске указали су на позитивну динамику економских односа у целини, иако су констатовали да је прошле године робна размена унеколико смањена.

„Потврђена је обострана намера да се не одустаје од раније декларисаног стратешког циља да се робна размена у догледној будућности доведе до 100 милијарди долара“, рекао је Песков.

Оставите коментар

Оставите коментар на Песков о разговорима Путина и Ердогана у Бакуу

* Обавезна поља