Лидер Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда (ГИ СДП) Оливер Ивановић убијен је у Косовској Митровици на данашњи дан пре пет месеци, а убице су и даље непознате без обзира на обећања челиника Србије и Косова да ће убиство бити расветљено.

Оливер Ивановић (1953 – 2018) убијен је ујутро 16. јанура испред просторија ГИ СДП са шест метака с леђа, из аутомобила у покрету.

Функционер ГИ СДП Ксенија Божовић рекла је да ни чланови породице убијеног Оливера Ивановића, а ни његови најближи сарадници, немају никакве информације о току истраге.

„Прошло је 150 дана од убиства, а нико нам није јавио ништа, не знамо и немамо ни један једни детаљ о току истраге, ни ми ни породица“, рекла је Божовићева.

По њеним речима, разочарање у истрагу и исход истраге повећала је и недавна изјава представника Кфора да ће се укључити у процес ако буду позвани.

„Нама није битно да ли ће истрагу водити српски, косовски или медјународни органи, важно нам је да се истина о убиству открије“, рекла је Божовић која сматра да је сасвим непрофесионално ако неко тек сада треба да позива Кфор.

Председник Србије Александрар Вучић најавио је у четвртак да це наредних дана изнети неке инфорације о убиству Ивановића.

„Нећу сада да говорим о томе, али наредних дана ћу се обратити народу и рећи и о другим случајевима везаним и за Ивановића и за неке друге ствари. Па ће се можда људи изненадити одређеним информацијама које сазнају“, казао је Вучић.

И председник Косова Хашим Тачи најављивао је да ће се убице брзо открити уз опаску да ће то некога болети.

МАРКО ЈАКШИЋ О СМРТИ ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА

ЧАГЛАВИЦА – Пет месеци од убиства Оливера Ивановића, Марко Јакшић, политичар са севера Косова и члан Покрета „Отаџбина“ каже за РТВ Ким да у том случају има много тога чудног и да верује да је убијени лидер СДП-а жртва политичке трговине између Београда, Приштине и Запада.

„Нажалост, видимо да је он једна политичка жртва. Нико не жели да се открије убица Оливера Ивановића, јер би ту било много прљавог веша. Неки је мој утисак да се са његовом смрћу помало политички тргује између Приштине, Београда и Запада. Нажалост, човека нема. Прошло је толико времена и бојим се ако се овако настави убица никада неће моћи да се пронађе“.

На питање „зашто Српска листа, као политички фактор Срба, не инсистира више“, Јакшић одговара: „Па управо је Српска листа била главни оранизатор медијског линча Оливера Ивановића, па би можда мало чудно деловало да они, који су на неки начин спремали терен да се он уништи, једноставно буду ти који ће тражити да се открије прави убица“.

Јакшић подсећа и на изјаве председника Србије Александра Вучића који је обећавао да ће убице Оливера Ивановића бити брзо пронађене, али да се ништа од тога није обистинило.

„Има ту доста чудног, доста сумњивог. Оно битно је да је Оливер непосредно пре самог убиства био на неки начин циљана мета. Сетимо се само једне негативне кампање коју је пре свега власт у Београду вршила против њега. Сетимо се само шта је телевизија Пинк толико ружних речи рекла о Оливеру Ивановићу, шта је радила телевизија Мост. Тако да човек не може да се отме утиску да је на неки начин створена повољна политичка клима да се он ликвидира. Сад колико власт има улогу у томе најбоље ће да покаже истрага“, каже Јакшић.

Говорећи о улози косовских правосудних органа и власти у Приштини у случају решавања убиства Ивановића, Јакшић подсећа на изјаву председника Косова Хашима Тачија који је рекао да ће се убице брзо откирити и да ће то „некога болети“.

„Нажалост од тада се ништа није променило, тако да је мој утисак да многи знају ко стоји иза убиства Оливера Ивановића али да је посреди политичка трговина између Београда, Приштине и земаља Запада“.

Марко Јакшић сматра да је и само хапшење Оливера Ивановића било чудно. „Обављено је 2013.године између два круга избора за председника Општине Косовска Митровица када је имао велике услове и разлоге да победи. Ми у Митровици мислимо да иза његовог хапшења 2013. године стоји, пре свега, власт у Боеграду, да не кажем председник Александар Вучић.“

На питање шта мисли о избору Милана Радојичића за потпредседника Српске листе, Јакшић подсећа да је управо он највише помињан у вези убиства Ивановића.

„Београд на неки начин покушава да га мало амнестира, да га мало стави на политичку функцију, тако да лично мислим да је то главна намера пре свега власти у Београду. А сама Српска листа је сепаратистичка листа јер следи законе и Устав самопроглашене републике Косова. Тако да је све много чудно, почев од постављања Милана Радојичића за потпредседника Српске листе“, каже Јакшић.

Оливер Ивановић, лидер грађанске иницијативе СДП убијен је 16. јануара у јутарњим сатима испред седишта своје странке. Осим, у медијима, о убиству једног од најзанчајнијих српски политичара са Косова и истрази која се води у јавности се говори све мање.

Ничић: Властима одговара да се о убиству Ивановића не говори у јавности

Многима одговара, а посебно властима у Београду и Приштини, да се о убиству Оливера Ивановића не говори у јавности, каже за РТВ Ким, новинар Будимир Ничић.

Разлога за то је неколико, каже новинар и аутор емисије „Слободно Српски“.

„Или стварно ништа не знају, немоћни су и неспособни да открију ко је убио Оливера Ивановића или можда превише знају а то превише није у овом тренутку популарно и повољно по њих да би се обелоданило. Или можда неко нешто зна па политички тргује или уцењује. У сваком случају многи се понашају као да се ништа није догодило“.

То, како каже, код становништва ствара осећај безнађа и несигурности.


Извор: Бета, Радио Контактплус

Оставите коментар

Оставите коментар на Пет месеци од смрти Оливера Ивановића

* Обавезна поља