dzeletБЕОГРАД – Нема магије у рукама било ког економисте који ће дугорочно да уравнотежи буџет у земљи у којој на сваког запосленог „долази” више него један пензионер. Шта нам предстоји? Нешто што нико до сада није радио. Да у исти час делујемо на неколико поља. Да направимо радикалан заокрет у економској политици земље, чији би основни циљ био отварање нових радних места, реформа јавног сектора, стварање атрактивног инвестиционог амбијента и побољшање пословне климе у Србији. Без тога опет ћемо јурити сопствени реп, каже за наш лист проф. др Миленко Џелетовић, први економиста Српске напредне стране, одговарајући на питање – које су кључне тачке на којима ће СНС почети да побољшава затечено стање у економији после одласка из ресора финансија и економије Млађана Динкића и УРС-а?

Шта је фалило претходном моделу?

Досадашњи економски моделослањао се само на раст БДП без обзира на то какве ће последице имати по запошљавање. Прошле деценији имали смо 33,5 милијарди долара директних страних инвестиција, релативно високе стопе привредног раста, бар до 2009, а у истом периоду смо изгубили 700.000 радних места.

У чему му је била конструкциона грешка?

Више од 70 одсто тих улагања отишло је у телекомуникације, финансијски сектор, трговину… неразмењива добра, а потпуно су занемарени енергетика, индустрија и пољопривреда које су на кратак рок могле да упосле вишак радне снаге и да знатније појачају извозну понуду наше економије.

Имате ли за то што смерате бар план?

Укратко – програм се своди на пет великих И. И – институције, И –инвестиције, И – индустрија, И – инфраструктура, И – извоз.

Изгледа веома једноставно, али колико је, рецимо, реално, у том контексту, да догодине запослите чак 50.000 људи и то уз више него извесно отпуштање радника из 179 предузећа у реструктурисању?

Свесни смо чињенице да само отварање нових радних места представља светло на крају нашег тунела. Зато је Економски савет СНС-а у сарадњи с Канцеларијом за дијаспору покренуо пројекат „Запослимо Србију”. Можда је мало преамбициозан наслов, али он је неопходан из више разлога. Прво, у себи сублимира свих пет великих И. Друго, представља радикалан заокрет у односу на досадашњи економски модел и треће први пут у последње три деценије у епицентар економске политике ставља наш први економски проблем – незапосленост.

Што се тиче одговора на ваше питање о судбини 179 предузећа у реструктурирању скрећем пажњу да за одређени број фирми постоји заинтересованост страних улагача. Очекујемо брзо појефтињење државе и сређивање јавних финансија како би се растеретила привреда и отворио простор да приватни сектор преузме евентуалне вишкове радне снаге из тих предузећа.

Реиндустријализација? Који су то сектори? Из којих средстава?

Стратешко опредељење развоја реалног сектора мора бити засновано на дугорочном повећању учешћа индустрије у БДП, повећању запослености, подизању извозних могућности и на тај начин повећања степена отворености привреде према свету. Ако се прихвати релевантан став науке и струке да је земља индустријализована кад је допринос индустрије у бруто домаћем производу најмање 50 одсто, и кад извоз ове привредне гране чини више од седамдесет одсто укупног експорта, онда можемо закључити колико је овај процес неминован ако је данас учешће српске индустрије у БДП-у 17 одсто .

Који би то сектори могли бити?

Енергетика, пре свих, јер имамо потребне ресурсе, пољопривреда и на њу наслоњена прехрамбена индустрија. У овим гранама је могуће подићи ниво производње уз помоћ нових инвестиција, а то олакшава и чињеница да су поменути сектори углавном у државном власништву. За нове инвестиције нису потребна нова задуживања, јер су страни партнери већ исказали заинтересованост за улагање у ове привредне гране на принципу партнерства (инвеститори из УАЕ у пољопривреду). Да не говорим о извозним могућностима поменутих привредних грана.

Није важно да ли је мачка црна или бела, важно је да  лови мишеве

Прошла је година мандата ове владе. Маневарскогпростора све је мање. Много је незадовољних. Имате ли људе који могу да ударе темеље нове економске и привредне политике?

СНС је потпуно свестан изазова с којим се суочава, али и спреман да преузме одговорност за друштвено и економско стање у земљи. Рекао сам раније да нема чаробног штапића и да ће многи резови бити болни, али што дуже одлажемо реформе више ће да боли и теже их је спровести. Као отворена странка, ако не будемо имали сопствених кадровских ресурса, укључићемо све добронамерне и стручне људе који прихвате наш програм и укључе се у његову реализацију без обзира на страначку, етничку, политичку или било коју другу припадност. За нас није важно да ли је мачка црна или бела, важно је да лови мишеве. Битно је да грађанима Србије буде боље, а ко ће побрати ловорике сасвим је неважно.

По цену да прокоцкате садашњу популарност и изгубите наредне изборе?

Да. Спремни смо и за сценарио да изгубимо наредне изборе, али да нашој деци и онима који дођу после нас оставимо добру основу за друштвени и економски прогрес.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Пет великих „И“ за излазак из кризе

* Обавезна поља