Покрет Самоопредељење победио је на ванредним парламентарним изборима на Kосову, показали су прелиминарни званични резултати, што би могло додатно закомпликовати напоре на решавању статусних проблема у спору са Србијом око самопроглашене независности.

Према саопштењу ЦИК-а на основу 99,88 одсто обрађених гласачких листића, Самоопредељење је освојило 48,17 одсто гласова, далеко испред Демократске партије Kосова (ПДK) са 17,71 одсто, тренутно владајућег Демократског савеза Kосова (ЛДK) са 13,49 одсто гласова и Алијансе за будућност Kосова (ААK) са 7,60 одсто, Српске листе са 4,57 одсто и Социјал демократске иницијативе са 257 одсто гласова.

Председница Централне изборне комисије Kосова (ЦИK) Ваљдете Дака изјавила је да је, на основу око 98 одсто обрађених података, на данашњим превременим парламентарним изборима учествовало око 832 хиљаде људи, односно 46,90 одсто уписаних бирача. Према њеним речима, то је за око три одсто више у односу на излазност на изборима одржаним у октобру 2019. године.

На основу добијеног процента  гласова Самоопредељење ће у “косовској скупштини” имати 55 мандата од 120, али то је ипак недовољно да самостално формира владу у Приштини.

Без обзира на то што је победа Самоопредељења најубедљивија у послератном периоду, биће му јако тешко да формира нову косовску владу и стабилну већину, јер су они који себе виде у будућој влади, попут Рамуша Харадинаја, већ јасно назначили да желе крупан залогај, а то може да буде место будућег косовског председника.

У српским срединама на Косову и Метохији Српска листа остварила је апсолутну победу и са 10 посланика обезбедила стабилно присуство у новом скупштинском сазиву. Током предизборне кампање представници Српске листе су грађанима обећали да ће бранити националне интересе Срба, кроз пуну сарадњу са Београдом и председником Александром Вучићем.

Без обзира на то да ли ће формално бити део будуће коалиције или не, Срби ће преко Српске листе управљати најмање једним министарством у будућој косовској влади.

Курти: Пред нама је много посла и обавеза

Лидер Самоопредељења Аљбин Kурти, који је прошле године био на функцији премијера мање од два месеца, обећао је борбу против раширене корупције и заступао став да у дијалогу са Србијом не сме бити компромиса. Јачање његове позиције свакако ће додатно искомпликовати напоре Запада да оконча преговоре Косова и Србије адекватним решењем.

Аљбин Курти на гласачком месту – Фото: Висар Крејзију/AP Photo

„Ово је био референдум за правду, против заробљавања државе и корупције. Ово је без преседана на послератном Kосову”, рекао је Kурти на конференцији за новинаре из седишта своје странке у Приштини, прогласивши изборну победу.

„Нови дан почиње сутра. Пред нама је много посла и обавеза, јер је земља у кризи“, рекао је он и додао да сви морају да преузму одговорност како би Kосово постала земља у којој може да се живи.

Самоопредељење би ипак морало да удружи снаге са најмање још једном странком да би саставило Владу, ако не обезбеди већину од 61. места у парламенту.

“Треба нам 61 посланик да бисмо створили владу”, рекао је и Kурти након избора.

“Причекаћемо пребројавање свих гласова и сигурно ћемо имати нову владу без укључивања оних који би се требали пребацити у опозицију”, навео је лидер Самоопредељења.

Хоти: Преузимам одговорност

Авдулах Хоти – Фото: Коха

Авдулах Хоти, досадашњи косовски премијер из Демократског савеза Косова (ДСК), изјавио је да изборни резултати нису испунили очекивања партије коју је представљао на изборима.

“Преузимам пуну одговорност за резултате и разговараћу са партијским органима. Очекујем да Централна изборна комисија што пре заврши процес пребројавања гласова. Увек сам захвалан на прилици коју ми је пружио ДСК и желим да кажем да ћемо бити браниоци интереса државе као конструктивна опозиције“, објавио је Хоти на друштвеној мрежи Фејсбук.

Како је оценио Косово је завршило демократски процес.

Хоџај: Нећемо бити део власти

Енвер Хоџај, лидер Демократске партије Косова (ДПК), изјавио је да су се грађани Косова изјаснили и да се њихова воља мора поштовати.

“Честитам Самоопредељењу на резултату и позивам их да раде на јачању државе Косово. ДПК неће бити део владе са Покретом Самоопредељење, јер смо далеко од наших политичких усмерења”, рекао је Хоџај – преноси Радио-телевизија Косова.

Хоџај је додао да је Косову потребна стабилност, а како је рекао, странка коју предводи се обавезује да ће бити фактор стабилности.

Харадинај: Самоопредељење је победник

Рамуш Харадинај, лидер политичке партије Алијанса за будућност Косова, изјавио је да ће Покрет Самоопредељење бити победник избора на Косову.

“Све указује на Самоопредељење. Констатујемо њихову победу”, рекао је Харадинај обраћању новинарима.

Харадинај је проценио да је странка коју предводи освојила око 10 процената гласова.

Вучић: Честитам нашем народу

Александар Вучић – Фото: Вечерње Новости/Д.Миловановић

Александар Вучић, председник Србије, честитао је Српској листи – политичкој странци на Косову која ужива подршку званичног Београда, изборни резултат на ванредним косовским парламентарним изборима.

„Да честитам нашем народу ако су освојили десет мандата“, рекао је Вучић у емисији “Хит Твит” на телевизији Пинк – медију блиском актуелним властима у Србији које предводи Вучићева Српска напредна странка.

“Надао сам се победи Српске листе и то је важна ствар и добра вест”, рекао је председник Србије.

Претходно је Горан Ракић, председник Српске листе, изјавио је да је према прелиминарним резултатима – партија коју предводи освојила десет мандата у Скупштини Косова резервисаних за српску заједницу.

Ракић је рекао да је 99 одсто грађана Косова припадника српске заједнице гласало за Српску листу. Навео је и да је учинак те партије бољи него на претходним изборима.

ЦИК: Гласање по плану и без проблема

Централна изборна комисија Косова објавила је да је излазност на изборима од 47 одсто била већа од одзива грађана на претходним – одржаним 2019. године.

“Косово је показало како треба организовати изборе, упркос многим изазовима. Хвала грађанима који су били пример демократског друштва”, изјавила је Ваљдете Дака током обраћања новинарима.

Грађани су бирали 120 посланика осмог сазива Скупштине Косова. Централна изборна комисија је током дана објавила да се гласање одвијало по плану и без проблема.

Надметало се 28 политичких субјеката, од којих 21 политичка странка, две коалиције и 5 грађанских иницијатива. Од српских политичких субјеката на изборима учествују „Српска листа“ и две Грађанске иницијативе – „За слободу правду и опстанак“ и „Српски демократски савез“.

Косовски избори, гласање на изборном месту – Фото: ЕПА

Очекивана коалиција Курти-Харадинај

За очекивати је да Аљбин Курти и Рамуш Харадинај направе владу, што би значило да ће Харадинај бити вероватно будући председник Косова. Курти ће наставити тамо где је стао бавиће се унутрашњим питањима чекајући Бајдена, а дијалог са Београдом му неће бити приоритет. Српска листа ће добити свих десет места у косовском парламенту.

Ово је резиме ванредних парламентарних избора на Косову и Метохији који нам је, на основу прелиминарних резултата, изнео Стефан Сурлић са Факултета политичких наука. По њему, све је на изборима на КиМ прошло очекивано.

„Самоопредељење Аљбина Куртија још има различите процене  колико је заиста освојило гласова јер се та бројка шета између 45 и 50 одсто, али је јасно да ће победити. Мораће да укључи и Српску листу у постизборну коалициону владу јер једино на тај начин по уставу и закону који важи у Приштини влада може бити формирана. Могући коалициони партнер Самоопредељења је Алијанса за будућност КосоваРамуша Харадинаја који је исказао амбицију да постане председник Косова и он ће своју подршку Куртију условити кандидатуром за председника“ каже Сурлић.

Сурлић каже да ако је амбиција Куртија да постигне ширу коалицију, онда ће свакако ићи са Харадинајем као партнером. Такође, додаје наш саговорник Демократска партија Косова (ПДК), дојучерашња странка Хашима Тачија и Кадрија Весељија није адекватан партнер Куртију мада су изненађења могућа.

„Због претходних односа, а ове две странке су се размимоишле на свим фронтовима, било је и великих сукобљавања, не верујем да ће тај дугогодишњи проблем бити решен на пречац и да ће они моћи да формирају коалицију“, мишљења је Сурлић.

Што се тиче Српске листе, по речима нашег саговорника, готово је сигурно да ова листа поново добија свих десет посланичких места.

„Излазност је била велика посебно на северу Косова, нешто мања у Грачаници али на целом Косову је изнад просека тако да мислим да је Српска листа, без обзира што је из бирачког списка велики број Срба избрисан, ипак сигурна са загарантованих десет места у парламенту Приштине,“ наводи Сурлић.

Уколико Курти формира владу, како се очекује, наш саговорник каже да ће он наставити тамо где је стао. „Курти ће имати одрешене руке, односно, неће имати равноправног коалиционог партнера што му даје већу политичку моћ. То значи да ће се базирати на унутрашње реформе које је још раније обећао, а мислим да дијалог са Београдом њему неће бити приоритет. Сачекаће промену међународних околности и помоћ Бајдена и његове администрације. Они очекују потпуну промену формата разговора и већи притисак на Београд, а до тада мислим да ће Куртију бити приоритет политичка и друштвена ситуација на Косову,“ уверен је саговорник Спутњика.

Што се тиче председника Косова, кандидат Самоопредељења јесте Вљоса Османи али, Сурлић подсећа да за избор председника тзв. Косова није довољна натполовична, односно, релативна већина него квалификована за избор председника и да је могућ компромис у коме би кандидат за председника био Рамуш Харадинај.


Извор: Спутњик, РСЕ, Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Победа “Самоопредељења” и “Српске листе”

* Обавезна поља